Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 33
8.4.2022
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 33

I dagens avsnitt gör vi en tillbakablick på Föreningsgalan 2021. Vi hör Pedersöres kulturpristagare 2021, Mattias Kanckos, och årets idrottare 2021, Tony Sund. Också övriga pristagare i föreningsgalan presenteras.

Det blir som vanligt också nyheter och evenemangstips.

Poddens textmotsvarighet finns här nedan.

Lyssna på podden här

Pedersörepodden 8.4.2022 - textmotsvarighet

Jingle.

Dennis Rönngård (0:11): Hej på dej kära poddlyssnare och välkommen, tervetuloa poddaamaan kansamme ja me olemme Dennis Rönngård ja

Katta Svenfelt (0:19): Katta Svenfelt som välkomnar er till en riktig gala podd för nu får du som missade Föreningssgalan veta allt om vinnarna. Siis nyt tässä podissa tulee selviämään kaikki Seuragaalan voittajia, joten kuuntele tarkasti.

Dennis Rönngård (0:38): Så är det, tänk att vi har så många duktiga idrottare och så mycket duktigt föreningsfolk i Pedersöre. Tänk om inte det sku finnas nå föreningar hur skulle det se ut.

Katta Svenfelt (0:48): Ja hördu jag kan inte ens tänka den tanken fullt ut för nog skulle det vara ett stort bortfall på alla plan vad gäller aktiviteter och sammanhållning, man kan säg att he sku bli töögot. (skratt)

Dennis Rönngård (1:03): Töögut e rätta ordet, men hödu blev du lurad nå på första april eller var e töögot??

Katta Svenfelt (1:10): He e faktiskt en sak som jag isåfall är ovetande om, så nää kanske (skratt). Hur var det med dej då?

Dennis Rönngård (1:18): Nä, int vad jag vet om. Va nog några saker som sades den dagen som jag int ännu idag är helt säker på att stämd.. Men int kom e nu fram i alla fall att e sku ha varit nå aprilskämt.. Skratt

Katta Svenfelt (1:32): (skratt) Jyst så ovetande vandrar vi vidare i livet, men innan vi går på gala så skall vi ta några nyheter.

Dennis Rönngård (1:39): Så gör vi, Pedersöre nyheter – Pedersöre uutiset.

Vägplan för förbättring av broar och anslutningar längs stamväg 68 Edsevö-Jakobstad

NTM-centralen i Södra Österbotten har utarbetat en vägplan ”Förbättring av broar och anslutningar längs stamväg 68 mellan Edsevö-Jakobstad”. Vägplanen är framlagd till påseende 17.3.-19.4.2022 vid kommungården i Bennäs

Eventuella synpunkter kan framföras under tiden som vägplanen är framlagd.

Ytterligare information fås av Sami Palo vid NTM-centralen i Södra Österbotten, tfn 050 3509 023, sami.palo@ely-keskus.fi.

Katta Svenfelt (2:31): Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on laatinut tiesuunnitelman ”Kantatien 68 siltojen ja liittymien parantaminen, välillä Edsevö-Pietarsaari, tiesuunnitelma”. Tiesuunnitelma on nähtävillä 17.3. – 19.4.2022 välisen ajan Pedersören kunnantalolla

Lisätietoja suunnitelmasta antaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen Sami Palo, puh. 050 3509 023, sami.palo@ely-keskus.fi.

Dennis Rönngård (3:16): Och så har nämnden för kultur och idrott delat ut bidrag. Projektbidrag för kulturarbete samt verksamhetsbidrag för föreningar beviljades totalt 19170 euro och bidrag till enskilda konstutövare beviljades sammanlagt 1500 euro.

Katta Svenfelt (3:34): Kultturi ja liikuntalautakunta ovat jakaneet hankerahoitusta seuraavanlaisesti kultturiaharrastaville yhdistyksille 19170 euro ja yksityisille harrastajille kokonaissumma 1 500 euroa.

Dennis Rönngård (3:53): Och nu kan du komma på drop in klättring till Sportis, dropin klättringen är på måndagar från kl 18 – 19.30 för nybörjare,  kostnad 3 euro/person och du behöver inte anmäla dej på förhand.

Katta Svenfelt (4:07): Drop in kiipeily on käynnistynyt Sportis hallissa. Maanataisin kello 18-19.30 aloittelijoille. Ei ennakkovarausta ja hinta on 3 euroa per henkilö.

Dennis Rönngård (4:26): Det var kort och gott våra nyheter för denna gång, och man kan nästan säga tur var ju det för nu blir det festligt. Har du på dej kalasklänningen så spänder jag slipsin å så far vi på fest.

Katta Svenfelt (4:40): (skratt) Jepp och håll i er för nu blir det prisregn minsann, vi börjar såhär. Och vi börjar med Årets förening

Armsport Esse är liten förening som de senaste åren lagt Pedersöre och Esse på kartan. Med otaliga medaljer i finskamästerskap t.o.m i världsmästerskap, har föreningen brutit sig in i den absoluta toppen inom sin sport. Gemenskapen och sammanhållningen i föreningen är en stark orsak till att framgångarna varit stora. Pandemiåret till trots lyckades föreningen hålla igång verksamheten och kammade hem 14 medaljer i FM.

Vuoden seura, Armsport Esse on pieni seura, joka on viime vuosina tuonut näkyvyyttä Pedersörelle ja Ähtävälle. Lukemattomien suomenmestaruus- ja maailmanmestaruusmitalien myötä seura on murtautunut lajinsa eli kädenväännön huipulle.

Dennis Rönngård (5:49): Årets idrottare, Tony Sund har bevisat att med rätt inställning och en ödmjuk attityd kan man nå stora framgångar även om man vuxit upp i ”lilla” Pedersöre. Säsongen 2021 var ett riktigt genombrottsår för Sandsundbon, som under året hann med att både spela klubblagshockey  i KHL, Schweiz och SHL. Säsongens höjdpunkt var VM i Riga där han var med och knep ett VM-silver med de finska lejonen. 26-åringen signades av San Jose Sharks i NHL år 2019 som free agent och framtiden är fortfarande ett oskrivet blad för Årets idrottare i Pedersöre 2021.

Katta Svenfelt (6:32): Vuoden urheilija, Tony Sund on todistanut, että oikealla ja nöyrällä asenteella voi saavuttaa suurta menestystä, vaikka olisit kasvanut ”pienessä” Pedersöressä. Kausi 2021 oli todellinen läpimurtovuosi sandsundilaiselle, joka ehti vuoden aikana pelata seurajoukkuejääkiekkoa Kontinental Hockey Leaguessa Venäjällä (KHL), Sveitsissä ja Swedish Hockey Leaguessa Ruotsissa (SHL). Kauden kohokohta oli jääkiekon MM-kisat Riikassa, josta hän sai MM-hopean Suomen Leijonissa. NHL:n San Jose Sharks hankki 26-vuotiaan pelaajan vapaana agenttina vuonna 2019, ja tulevaisuus on vielä avoin Pedersören vuoden urheilijalle 2021.

Dennis Rönngård (7:27): Och här ska ni få en hälsning av årets idrottare: Tony Sund.

Tony Sund (7:32): Hejsan, Tony Sund här. Stort tack för utmärkelsen till årets idrottare i Pedersöre år 2021. Det är med stor ära jag tar emot priset och det är alltid roligt att känna stödet hemifrån. Det värmer extra stort. Min säsong personligen år 2021 började i Riga, jag avslutade säsongen där och for sen vidare till Schweiz för att avsluta säsongen där med ett långt slutspel men vi åkte ut i åttondelsfinal mot Bern och fick tyvärr inte med oss det resultatet vi ville. Jag fortsatte säsongen i Riga och hade äran att få representera Finland i VM och vi hade en otroligt fin turnering där. Vi avslutade turneringen där med en snöplig förlust mot Kanada i finalen men fick med oss ändå ett silver som jag är otroligt stolt över och en otrolig upplevelse hela den turneringen. För tillfället så sitter jag i Ängelholm och vi har ett kommande slutspel här som vi åker in i som förtillfället etta i serien här och har förhoppningsvis ett bra slutspel här framför oss i Ängelholm med Rögle. Jag vill rikta ett stort tack till alla som har stöttat mig under åren och alla tränare och spelare som jag har spelat med och framför allt till föräldrarna som har stöttat mig under alla år. Utan deras stöd så skulle jag inte sitta här var jag är idag. Men ett stort tack än en gång för utmärkelsen och förhoppningsvis så kan vi avsluta säsongen här på ett riktigt bra sätt. Tack!

Katta Svenfelt (9:32): Och då går vi över till årets Pedersöre Ungdom 2021. Priset tilldelas Holger Lund och Joel Sundkvist för deras framgångar inom musikbranchen. De är båda aktiva låtskrivare och musiker som figurerar i många olika musikaliska sammanhang. Holger och Joel är goda förebilder för musikintresserade ungdomar

Pedersöre Nuori 2021: Palkinto jaetaan Holger Lundille ja Joel Sundqvistille heidän menestyksestään musiikkialalla. He ovat hyviä esikuvia musiikista kiinnostuneille lapsille ja nuorille.

Dennis Rönngård (10:13): Årets eldsjälar i Pedersöre, Spårpatrullen vid Fagerbacka har ett mångårigt engagemang bakom sig. Talkokrafterna och händerna är många och inget har under åren lämnats till slumpen. ”Spåren och rutten kan alltid bli bättre” är eldsjälarnas oskrivna motto. Skidspåren i Purmo är preparerade tidig morgon och nysnön hinner inte ligga länge på marken före den hemmagjorda pistmaskinen har kört upp den 18 km långa sträckan. Många är de som fått njuta av deras perfekta spår vintertid, spåren ger dessutom åkarna möjlighet att uppleva lokalhistoria och rastplatser med det lilla extra.

Pedersören vuoden tulisielujen toiminta on jatkunut monta vuotta. Talkovoimia ja käsiä on paljon, ja mitään ei ole jätetty vuosien saatossa sattuman varaan. ”Ladut ja reitit voivat aina olla parempia” on tulisielujen kirjoittamaton motto.

Katta Svenfelt (11:15): Pedersöres kulturpris, Pedersöreklockan, utses av kultur- och fritidsnämnden. 

Pedersöreklockan 2021 tilldelas Mattias Kanckos för för hans förmåga att sprida kunskap om naturvård, djurliv, jakt- och fiskefrågor och hans insats för utvecklandet av våra
vandringsleder. Hans mångåriga arbete har starkt bidragit till att lyfta Pedersöre som en kommun med fina möjligheter till naturupplevelser och friluftsliv.

Pedersören kulttuuripalkinto 2021 menee henkilölle, joka hallitsee ja levittää luontoa, kalastusta ja metsästystä koskevaa kulttuuriperintötietoutta suurille joukoille. Hän on opastanut lukemattomia ryhmiä seikkailuilla metsissä ja maastoissa ja välittänyt tietämystään kaikenikäisille ihmisille. 

Ja seuraavaksi saatte tavata Mattiaksen, och här kommer Mattias:

Mattias Kanckos (12:22): Ja ett stort tack till Pedersöre kommun och kanske speciellt kulturnämnden för detta fina pris, Pedersöre klockan 2021. Jag känner mig hedrad och tacksam över detta pris. Jag har fått detta pris för mitt engagemang för kanske främst för naturfrågorna i Pedersöre kommun och även för Utterleden som har jag har varit med på ett hörn och byggt. Det är ju dock inte endast min förtjänst utan det finns ju många andra som borde få ett stort tack den prestationen. Jag är ju som sagt tacksam för detta priset, samtidigt är jag ju inte på det viset beroende av den yttre bekräftelsen utan det är ju en inre drivkraft som har fått mig till att jobba för naturen och också kulturen i kommunen. Jag konstaterar nu att jag har varit 18 år oavbrutet lärare på Pedersöre MI. Bland annat lika länge som jag har varit företagare i kommunen. Tiden går fort och man har fått jobba med det man brinner för och varit intresserad av. Fastän det funnits motgångar så har det aldrig känts som att man har valt fel utan man har fått göra sitt. Så även en gång ett jättestort tack för detta pris och god fortsättning på våren.

Katta Svenfelt (14:03): Tack Mattias för allt du gör och ett stort grattis, vad har vi som näst Dennis?

Dennis Rönngård (14:10): Jo du inget mindre än årets arrangör som går till IK Falken orienteringssektionen.

Under ett exceptionellt år med många inställda evenemang lyckades Årets arrangör i Pedersöre vara väldigt aktiv. Föreningen har ordnat flera evenemang och tävlingar för både barn och vuxna och på så sätt engagerat många familjer. Nationella tävlingar ordnades i Sundby i maj och arrangemanget höll hög klass. Arrangören har synts flitigt på sociala medier och även det har bidragit till mera synlighet för sporten.

Katta Svenfelt (14:44): Poikkeuksellisena vuonna, jona peruttiin useita tapahtumia, Pedersören Vuoden järjestäjä onnistui olemaan erittäin aktiivinen. Seura on järjestänyt useita tapahtumia ja kilpailuja sekä lapsille että aikuisille ja saanut siten monet perheet osallistumaan.

Dennis Rönngård (15:05): Ja hördu Katta nu sku det va pling pling. Men  nu är det så illa så jag har slarva bort klocko. (skratt). Men i alla fall, det är dags för ”va är e nu tå”..

Katta Svenfelt (15:15): Pling pling säger jag också SUSHI FÖR NYBÖRJARE börjar vi med. Har du inte provat på sushi tidigare så kan du testa att göra dem själv, det är enklare än man kan tro! På kursen får du lära dig grunderna i sushitillverkning. Perfekt som förrätt eller som plockmat på buffén! Ingredienskostnad 15 € tillkommer och betalas till kursledaren Anki Sampert. Ta med: förkläde, kökshandduk, engångshandskar, munskydd och ingrediensavgiften. 

Måndag 11.4.2022 kl. 18–21.Pris 12,00 € och detta går av stapeln vid Sursik och du anmäler dej till Pedersöre MI.

Dennis Rönngård (16:01): CIRKULÄR EKONOMI, VAD FÖR NÅT? VAD KAN JAG GÖRA? Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia och Ekorosk bjuder på en kaffestund med fakta om cirkulärekonomi. Konkreta tips och tricks bl.a. om textiler. Kaffestunden ordnas i samarbete med Kulturhuset AX, Pedersöre. Intresserade kan anmäla sig till info@ekorosk.fi med tanke på serveringen.

Onsdag 20.4.2022 kl. 18:00–19.

Avgiftsfritt evenemang
PLATS FÖR EVENEMANGET:
Kulturhuset AX, Bennäs, Pedersöre


Katta Svenfelt (16:41): Och nu en knepig slogan:  "TÄLJ ME ALL ABOUT IT”. Kom på en inspirerande workshop med den kände svenske slöjdaren Jögge Sundqvist! På kursen får du lära dig hur vi klyver, hugger och täljer samt om materialkvaliteter, fiberriktningar, yxteknik, täljgrepp, process, form och funktion. Materialet berättar vad vi ska slöjda, allt från smörkniv till en liten skulptur. Du behöver inga förkunskaper.
Jögge Sundqvist är slöjdare och använder med förkärlek olika handverktyg. Jögge tillverkar målade pallar, stolar, knivar, skåp, skedar, slevar och tråg, tavletter, skärbrädor, stekspadar, mm.  Han är starkt influerad av den svenska självhushållningsslöjden och folkkonsten från 1600–1700-talet. Jögges hantverk finns representerade bl.a på Nordiska Museet. 22 april 2022 kl. 18–21 och 23 april kl. 9–16
deltagaravgift 80,00 €. plats Sursik skola. Och du anmäler dig till Pedersöre MI.


Dennis Rönngård (17:58): Sen blir det vårkonsert. Konsert med MI:s musikelever och grupper, vi sjunger tillsammans härliga vårsånger. Fritt inträde. Torsdag 28.4.2022 kl. 18:00 - 20:00 i Sursik skola.

Då får vi säg ”pling pling” igen i och med att klocko är bort.

Katta Svenfelt (18:21): Det var en hel del, allt från sushi till snickasi å så lite sång på det (skratt)


Dennis Rönngård (18:27): Ja sidu här är vi mångsidiga och vet du nåt annat som är mångsidigt är utställningen i Galleri bruno, alster från Pedersöre Mi:s hantverkare det är både det ena det andra och tillochmed det tredje. Kom och se hur duktigt folk det finns i Pedersöre. Utställningen finns att beskåda under hela april månad.

Katta Svenfelt (18:48): Hoppsan hejsan vad mycket vi fick med i podden denna gång (skratt)

Dennis Rönngård (18:52): Ja här finns det alltid rum för det mesta och för de flesta men det som jag inte har rum för nå mer är snön, kan den inte bara försvinna. Hur lång kan en vinter kännas?

Katta Svenfelt (19:06): (skratt) Tro mig kära kollega det blir sommar 2022 också om int imorgon så nångång framöver.

Dennis Rönngård (19:15): (sjunger) Som förr om åre komber åter våre...

Katta Svenfelt (19:22): Ja du ser nu bleiv e liti ljusari å varmari, vilken kalaspodd vi hade idag. Många glada vinnare, fina va ere nu tå och lite nyheter Va tycker du att vi ännu sku måst säga?

Dennis Rönngård (19 :42):Att int vi ger oss.

Katta Svenfelt (19:45): Va menar du nu?

Dennis Rönngård (19:47): Jag menar att det kommer en ny podd 22.4 och då är det vår, jag lovar och temat musik.

Katta Svenfelt (19:59): Oj, vår och musik. Wow. Seuraava Pedersöre podden jakso 22 huhtikuuta ja silloin teemana musiikki Pedersöressä. 22/4 skall ni få träffa musiker och sångare från Pedersöre det passar väl bra?

Dennis Rönngård (20:17): Absolut och på tal om musiker så avslutar vi denna podd med ny musik från två av våra egna duktiga musiker som blev belönade på galan som årets ungdomar Holger Lund och Joel Sundqvist, njut och tack för denna gång.

Hej hej.

20:35 – 23:44: Musik ”Lost Together” Holger Lund och Joel Sundkvist.