Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 31
11.3.2022
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 31

I detta poddavsnitt ger vi oss ut på hal is. Idrottssekreteraren Pontus Backlund berättar om utbudet av ishockeyrinkar i Pedersöre och tipsar om avgiftsfria tider för allmänheten i AW Arena.

Det blir som vanligt också nyheter och evenemangstips.

Poddens textmotsvarighet finns här nedan.

Lyssna på podden här

Pedersörepodden 11.3.2022 - textotsvarighet

Katta Svenfelt (0:12): Hej på dej och välkommen till Pedersörepodden med mej Katta Svenfelt och min vän och kollega Dennis Rönngård

Dennis Rönngård (0:18): Näin on täällä ollaan taas poddamassa ja tänään käydään katsomassa miten jääkiekkoa voi harrastaa, paljon uutisia ja tietysti va ere nu tå elikkä tapahtumat. Joten kiva että kuuntelet meitä, tervetuloa.

Katta Svenfelt (0:34): Och hör ni i dag ska vi besöka kommunens hockeyrinkar och få nyheter som vanligt och likaså ”va ere nu” det vill säga evenemangsnyheter.

Nu är ju sportlovet slutsportat och som pensionär är det ju sportlov året runt men Dennis du som har riktigt fått fira sportlov, hur blev det nu norrut eller sand mellan tårna och Kiisk baralandssmörjo? (skratt)

Dennis Rönngård (1:01): Blev söderut, en sista minutenresa till Gran Canaria. Jag sökt febrilt efter Kiiskens baralands smörjo men utan resultat. Blev nog att inhandla nivea i stället. Skratt.

Katta Svenfelt (1:19): He låter så härligt lite avundsjuk är jag nog. Hmmm nää mycket avundsjuk tror jag måst yl i avundsjukan lite (ylar) (skratt) och brunbränd är du också dubbelyl (skratt). Måste ännu fråga om din resa märktes Coronan av nå på Gran Canaria och hur intensivt var rapporteringen från eländet i Ukraina?

Dennis Rönngård (1:47): Nå om vi börjar med coronan så var det nog ganska strängt med munskydd ännu. I alla restauranger sku man ha ansiktsmask, likaså direkt du gick in i en affär plus till och med vid poolområdet direkt du steg upp från solstolen och sku gå till baren och beställa nåt.

Går vi över till Ukraina rapporteringen så såg vi väldigt lite på TV där. Ibland la vi på de engelska kanalerna som fanns CNN och BBC och där va rapporteringen nog i full gång hela tiden. Men mest följde vi med via nätet och läste typ Svenska Yles sidor, ÖT för att hålla koll på vad som hände här hemma osv.

Katta Svenfelt (2:52): Ja här blir vi nog fullproppade av nyheter från Ukraina. Jag önskar verkligen att detta elände människorna utsätts för tar ett snabbt slut. Lyssnade på Alexander Stubb som sade att EU åtminstone blivit effektivare av denna kris. Under ekonomikollapsen här för ett antal år sedan tog det fyra år att knyta ihop ett räddningspaket, då coronan kom tog det 4 månader att strukturera upp och få ett vaccin nu under Ukraina krisen var sanktionerna igång på fyra dagar.

Dennis Rönngård (3:31): Man får ju också konstatera att aldrig har den europeiska samarbetsviljan och vi känslan varit så stark som nu.

Katta Svenfelt (3:40): Ja, så är det nog. Detta om detta nu går vi över till något annat som måste vara starkt för att hålla, det vill säga isen. Så nu får ni dra på er skrinnskorna och åka iväg med Pontus Backlund vår idrottsekreterare som preparerat rinkar och skridskobanor så det står härliga till. Varsågoda.

Dennis Rönngård (4:06): Som ni har hört tidigare så är det skridskoåkning som är på tapeten idag. Och med mig i studion är vår idrottssekreterare Pontus Backlund. Välkommen med än en gång i Pedersörepodden.

Pontus Backlund (4:18): Tack än en gång, jag börjar vara här ofta nu för tiden.

Dennis Rönngård (4:22): Jajamän, du är proffs på det här. Vi har som sagt skridskoåkning i dagens poddavsnitt som vi ska presentera. Och om vi börjar med vårt flaggskepp här i Pedersöre, nämligen AW-Arenan. Vad har vi att säga om den?

Pontus Backlund (4:39): AW-arenan finns ju tillgänglig faktiskt för Pedersörebor som inte deltar i någon ledd verksamhet utan det finns de här allmänna skrinntiderna under veckorna. De hittar man enklast på vår fina bokningskalender, https://pedersore.timle.fi/. Där ser man alla bokningar och det är ett ypperligt tillfälle att skrinna i alla väder då man får ha tak över huvudet och på en fin is som vi har i AW-Arenan. Där finns både allmänna tider, med klubba och utan klubba. Det är bara att gå in på kalendern och kolla vilka tider som finns.s

Dennis Rönngård (5:29): Hur ser det ut med andra ställen i kommunen, om vi bortser från AW-Arenan. Vad finns det för andra platser som man kan skrinna på?

Pontus Backlund (5:36): Precis som med skidspåren i kommunen har vi det verkligen bra ställt också med olika rinkar och skridskobanor att skrinna på runt om kommunen. Här igen får jag rikta ett stort tack till alla talkokrafter som håller de här banorna och rinkarna i skick, det är ju fantastiskt att vi har fin is på så många ställen runt om i kommunen. Dels så finns de här rinkarna som sagt utplacerade, oftast i anslutning till skolor. De (rinkar) finns t.ex. både vid Ytter- och Överesse skolor, vid Sandsund och Lepplax skolor, i Purmo bl.a. Det finns på många ställen.

Enklast surfar man in på www.pedersore.fi, under motion och friluftsliv kan man kolla in exakt alla ställen som det finns någon typ av is på.

Dennis Rönngård (6:40): Sedan har jag, Pontus, hört rykten om att IFK Lepplax har någonting på gång där var de skulle komma runt i byarna. Vet du något mer om det här och vad är det i så fall?

Pontus Backlund (6:50): Det stämmer, det är helt enkelt att få upp intresset runt om i byarna kring det här med ishockey och skrinning. Det kommer att ordnas olika tillfällen vid de här ishockeyrinkarna, det är att hålla utkik i dagarna på sociala medier. Där kommer det nog mera information kring det, vi skall väl sikta på det att nästa gång Finland tar OS-guld i ishockey om fyra år så då har vi med en Pedersörebo, eller flera.

Dennis Rönngård (7:24): Där har vi ett mål att sträva till. Tack Pontus.

Katta Svenfelt (7:30): Tusen tack Pontus och vad passar väl bättre än tidernas hockeymelodi efter detta

så nu tar vi en ylämummo och det låter såhär.

Musik: Den glider in ­– Nick Borgen 7:40 – 9:29

Katta Svenfelt (9:31): Hoppsan hejsan och förlåt vi blev så uppspelta så vi märkte inte att låten var slut. (skratt)

Dennis Rönngård (9:37): Nu får vi lugna ner oss och gå över till våra Pedersöre nyheter – Pedersöre uutiset.

Katta Svenfelt (9:46): Det är dags att ansöka om plats inom småbarnspedagogiken för verksamhetsåret 2022–2023. Lämna in ansökan senast 14.3.2022 för barn som ska börja i dagis på hösten 2022 och för barn vars vårdnadshavare önskar byta dagvårdsplats.
Ansökan sker elektroniskt. Ansökningsblanketten och mer information finns på vår webbplats, www.pedersore.fi och sidan Barn & skola / Småbarnspedagogik / Ansökan/ändring/uppsägning.
Har du frågor? Ring ledaren för småbarnspedagogik, Yvonne Löf, tfn.

Varhaiskasvatukseen hakeminen toimintakaudeksi 2022–2023

Hakemus varhaiskasvatukseen lapsille, joiden kotikunta on Pedersören kunta. Hakemus tehdään viimeistään 14.3 2022 lapsista, jotka aloittavat varhaiskasvatuksessa syksyllä 2022 ja lapsista, joiden huoltajat haluavat vaihtaa päivähoitopaikka syyslukukauden alusta.

Hakemus tehdään sähköisesti. Hakemuslomake ja lisätietoja löytyy kunnan verkkosivustolta.

Dennis Rönngård (11:06): Vi söker en hälsoinspektör. Vi lediganslår en tjänst som hälsoinspektör i Miljöhälsan Kallans hälsoskyddsteam. I hälsoskyddsteamet ingår totalt tre hälsoinspektörer och en provtagare.

Till dina arbetsuppgifter hör myndighetsuppgifter enligt hälsoskydds- och tobakslagen och särskilt arbetsuppgifter inom området boendehälsa.

Behörighetskraven är lämplig examen från högskola, yrkeshögskola eller tekniskt institut samt god förmåga att i tal och skrift använda det andra inhemska språk som inte är sökandens modersmål.

Du bör vara flexibel och kunna arbeta såväl självständigt som i grupp. Tillgång till egen bil är en förutsättning.

Sök via Kuntarekry senast 14.3.2022 15.00. Använd arbetsnyckel 419203.

Katta Svenfelt (12:05): Julistamme haettavaksi terveystarkastajan viran terveydensuojelutiimissä. Terveydensuojelutiimiin kuuluu kaiken kaikkiaan kolme terveystarkastajaa ja yksi näytteenottaja.

Pedersöre on Kallan ympäristöterveyden isäntäkunta. Aluksi sijaintipaikkasi tulee olemaan Pietarsaaressa, mutta jossain vaiheessa tulee muutto Pedersöreen. Yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Pedersöre, Pietarsaari, Uusikaarlepyy ja Luoto.

Työntehtäviin kuuluu viranomaistehtäviä terveydensuojelulain mukaan ja erityisesti työtehtäviä asumisterveyteen liittyen.
Sinun tulee olla joustava ja kyetä työskentelemään sekä itsenäisesti että ryhmässä. Edellytyksenä on oman auton käyttömahdollisuus.

Palkkaus Teknisten sopimuksen mukaan. Koeaika on kuusi (6) kuukautta. Virkasuhde alkaa 1.4.2022 tai sopimuksen mukaan. Ennen viran vastaanottamista valitun on esitettävä hyväksyttävä selvitys terveydentilastaan.

Dennis Rönngård (13:16): Österbottens förbund har påbörjat arbetet med Österbottens landskapsplan 2050. Planens program för deltagande och bedömning är framlagt 2–31.3.2022 på  adressen www.obotnia.fi/landskapsplanen. Under denna tid har myndigheter möjlighet att lämna in utlåtanden och övriga sina åsikter.

Programmet presenteras för alla intresserade på ett digitalt informationsmöte 14.3 kl. 18–20.

Målsättningen är att Österbottens landskapsplan 2050 godkänns av landskapsfullmäktige i slutet av år 2024.

Katta Svenfelt (13:59): Pohjanmaan liitto on käynnistänyt maakuntakaavan 2050 laatimisen. Kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 2.–31.3.2022 osoitteessa www.obotnia.fi/maakuntakaava. Tänä aikana viranomaiset voivat jättää lausuntoja ja muut voivat esittää mielipiteensä.

Suunnitelma esitellään kaikille kiinnostuneille digitaalisessa infotilaisuudessa 14.3. klo 18–20.

Tavoitteena on, että maakuntavaltuusto hyväksyy Pohjanmaan maakuntakaavan 2050 vuoden 2024 lopussa.

Dennis Rönngård (14:47): Försäljning av industrihall, Esse Möbel. Pedersöre kommun säljer en industrihall (f d Esse Möbel) inklusive ett 2,7 ha stort tomtområde i Esse. Hallen i betongelement är byggd 1975 och tillbyggd 1998. Den totala våningsytan är cirka 3 775 m2.

Slutna anbud skickas senast 29.3.2022 till adress registraturen@pedersore.fi. Ange ”Offert, Esse Möbel” i ämnesfältet. Av anbudet ska framgå separat pris för hallen och för tomtområdet. Anbudsgivaren ska redogöra för sina planer för fastighetens användning, planerade investeringar under en 5-årsperiod och uppskatta hur många arbetsplatser som skapas.

Mer detaljer om hallen och anbudsvillkoren finns på kommunens webbplats, www.pedersore.fi.

Katta Svenfelt (15:46): Pedersören kunta myy Ähtävällä sijaitsevan teollisuushallin (entinen Esse Möbel), mukaan lukien 2,7 hehtaarin tontti. Betonielementeistä rakennettu halli on rakennettu vuonna 1975 ja laajennettu vuonna 1998. Kokonaiskerrospinta-ala on noin 3 775 neliöta.

Suljetut tarjoukset tulee toimittaa viimeistään 29.3.2022 osoitteeseen kirjaamo@pedersore.fi. Kirjoita sähköpostin aihekenttään ”Tarjous, Esse Möbel”. Tarjouksessa on ilmoitettava hallin ja tonttialueen hinta erikseen. Tarjoajan tulee esittää kiinteistön käyttöä koskevat suunnitelmansa, suunnitellut investoinnit 5 vuoden ajalle ja arviointinsa siitä, kuinka monta työpaikkaa voidaan luoda.

Tarkemmat tiedot hallista ja tarjousehdoista löytyvät kunnan verkkosivustolta www.pedersore.fi. Kysymyksiin vastaavat talous- ja kehitysjohtaja Jan-Erik Backa tai kiinteistöpäällikkö Peter Sundqvist .

Dennis Rönngård (17:05): Pedersöre stöder krigets offer.

Pedersöre kommun stödjer Ukraina genom att donera en penningsumma som motsvarar Pedersöres invånarantal till Röda Korsets katastroffond. Kommunstyrelsen fattade beslut om donationen på 11 171 euro, en euro per invånare, på sitt möte 7.3.2022.

Katta Svenfelt (17:28): Pedersöre tukee sodan uhreja

Pedersören kunta tukee Ukrainasodan uhreja lahjoittamalla Pedersören asukaslukua vastaavan summan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Kunnanhallitus päätti lahjoitaa 11 171 euroa siis (1 €/asukas) kokouksessaan 7.3.2022.

Och det var våra nyheter för denna podd, va ska vi hitt å på nu tå?

Dennis Rönngård (18:02): Nu ska jag försöka plinga på denhär heimlaga klocko som vi har. För nu är vi nämligen inte i studion utan vi är hemma hos Katta och bandar detta. Så vi har ”va har vi nu tå” och det är ett och annat faktiskt

Vi börjar med Elaine Eksvärd.

EN KROKIG VÄG MOT FÅTÖLJEN. Elaine Eksvärd fick en taskig start i livet, men med medvetna val så fick hon en riktigt bra fortsättning. Vi får träffa personen bakom den kända retorikern och följa med på en krokig resa som ger både skratt, sorg och hopp. 
Förklaringen bakom framgångssagor som hennes storsäljande retorikböcker och sociala kampanjer för att brottsäkra varenda förskola i Sverige.  Måndag 14.3.2022 kl. 19:00–20:30. Pris 25,00 €, plats Esse skola, köp biljett via Pedersöre MI
Katta Svenfelt (18:55): Årets kock år 2017, Mattias Åhman, lär dig knepen för att lyckas med helgmiddagen! Vi använder bra råvaror och tillreder lyxiga rätter som man inte behöver stå hela dagen i köket och förbereda. Du lär dig laga en välsmakande och vällagad trerätters meny för festliga tillfällen. Mattias är även krögare på restaurang HEJM i Vasa. Kostnad för ingredienser 15 € tillkommer och faktureras samtidigt som kursavgiften.  
Tisdag 15.3.2022 kl. 17:30 - 21:0. Pris 20,00 €, plats Sursik. Anmäl dej till Pedersöre MI.
Dennis Rönngård (19:39): Välkommen med på en tidsresa i hantverkets och sykonstens tecken! Alexandra Källman syr kläder med inspiration från bland annat vikingar, landsknektar och 1700-tal. Hon visar upp dräkter hon sytt, berättar om hur man börjar sy historiska dräkter i dag och om var man hittar material och mönster.

Följ med bakom kulisserna och se vilka material, tekniker och tankesätt som påverkat hur människor tillverkat och burit sina kläder genom tiderna och hur man kan inspireras av detta även idag.

Onsdag 16.3.2022 kl. 18:30–20:30 Pris: 15,00 €, plats Kulturhuset Ax och anmäl dig till Pedersöre MI.
Katta Svenfelt (20:27): Nu är makramé trendigt! Kom med och lär dig de få knutar man behöver kunna för att knyta en matta, ampel, dyna eller inredningsmobil. Du får individuell undervisning enligt dina behov. Ta med en upphängningsannordning som t.ex en rolig gren, kvastskaft eller en rund ring av metall eller trä. Makramégarn kan vara t.ex. garn med namnet Paulina, Chunky eller Matilda. Ta också med vädringsställ eller styroxskiva (ca 50 cm x 50 cm) att knyta på, sax, måttband, knappnålar, penna och papper.

Tisdag 22.3.2022 kl. 18:00 – 20.30 vid Sursik kostnad 15 euro

anmäl dig till MI.
Dennis Rönngård (21:20): Mindfulness med yoga och mat. Hälsa handlar om hela dig, både insidan och utsidan. Mindfulness (medveten närvaro) kan stärka både din fysiska och psykiska hälsa. Under den här heldagen i natursköna Lepplax får du utöva mindfulness genom yoga och matlagning. Christin Furu leder yogapassen och Susanne Santala-Eriksson berättar mera och handleder

Lördag 26.3.2022 kl. 9:00–16:00, pris 20,00 euro. Anmäl dig till Pedersöre MI.

Katta Svenfelt (21:56): Solpaneler för båt och sommarstuga. Under föreläsningen går vi tillsammans med Emil Finne igenom olika typer av solpaneler och kringutrustning som behövs för att bygga ett fungerande sol-elsystem till sommarstuga eller båt. Du får lära dig vad som är viktigt att ta hänsyn till och hur man dimensionerar solpanelsystemet rätt för ditt behov.

Tisdag 29.3.2022 kl. 18:30–20:30 pris 15 euro, plats samlingshusvägen i Lepplax arrangör Pedersöre MI.

Dennis Rönngård (22:30): Och i Galleri Bruno hänger du kvar (skratt)

Katta Svenfelt (22:38): Jodu där hänger jag eller mina tavlor hela mars månad. Har fått fin respons så det känns riktigt bra.

Dennis Rönngård (22:43): Jag har nog varit och kollat in dina alster, och du hänger ju kvar hela mars månad så jag kan fara och beundra konstverken många gånger ännu. Ja du då börjar vi vara nästan klara för denna podd, som vi inte har gjort i vår studio utan hemma hos dej denna gång (skratt).

Katta Svenfelt (23:05): Vi är hemma hos mej och bandarför den pepparkaksgubbe jag har framför mej har nästan nyss landat fråns sydligare breddgrader och vi bandar i den sena timmen bara för din skull. Nattsuddspodden (skratt).

Dennis Rönngård (23:25): Ja så är det, jag åkte rakt hot, förde hem familjen. Och sen mikrofonen i högsta hugg och så kom jag hit och börja banda denna podd så vi ska få ut den till imorgon fredag. Du prata här om nattsudd och det i all ära men vet du jag packade ner och smugglade värme med mej som nu ska spridas över hela Pedersöre så snart har vi vår. Så skönt.

Katta Svenfelt (23:51): Och i nästa podd ska vi fortsätta på temat aktiv i Pedersöre och då far vi till Sportis och gymmar, klättrar uppåt väggarna och alltmöjligt annat kul.

Dennis Rönngård (24:04): Tack för att ni lyssnade och ta hand om varandra. Ska vi avsluta podden med att luta oss tillbaka och njuta av en låt som har många år på nacken men som är så aktuell i dessa tider.

Katta Svenfelt (24:18): Det ska vi absolut göra. Tavataan taas kahden viikon päästä, nautitaan näin lopuksi musiikista.

Tack för oss – Kiitos.

Musik: Imagine – John Lennon 24:28–27:24.