Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 28
28.1.2022
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 28

Häng med till padelhallen i Edsevö i detta nummer av Pedersörepodden. Dennis träffar en verklig padelentusiast, som berättar vad som är charmen med padelspel. Vi hör också hur man bokar in sig i Edsevö padelhall.

Det blir som vanligt nyheter och evenemangstips.

Poddavsnittets textmotsvarighet finns här nedan.

Lyssna på podden här

Pedersörepodden 28.1.2022, textmotsvarighet

Katta Svenfelt (0:12): Så var det dags igen, ett nytt podd avsnitt med Dennis och Katta här från vår lilla studio i Kulturhuset AX, välkomna med!

Dennis Rönngård (0:21): Tammikuu tekee loppuaan ja me vaan poddataan, tervetuloa mukaan. Tänään Padel turnanusta, uutisia ja vähän muutakin.

Katta Svenfelt (0:31): Ja som Dennis sa så blir det ett reportage från en padeltunering, nyheter och va ere nutå. Och lite annat smått och gott, precis som en Pedersörepodd ska vara.

Dennis Rönngård (0:44): I helgen var det ju välfärdsområdesval, alltså nog är det långt namn (skratt) nåja hursomhelst, var du och rösta?

Katta Svenfelt (0:52): Jodå jag uppfyllde min medborgerliga plikt och min kandidat kom in med råge, så jag är riktigt nöjd. Få se vad de som fått förtroendet har för stora uppgifter framför sig, det är nog bara att säga grattis och stort lycka till i de kommande uppdragen. Hur var det med dig var du och rösta?

Dennis Rönngård (1:14): Yes, jag förhandsrösta redan här vid kommungården. Va ju så himla praktiskt, var över dit och hämta lite kontorsmaterial och på samma gång var e bara att gå rakt in i båset och rösta. Jag är också nöjd för även min kandidat kom in med god marginal.

Katta Svenfelt (1:31): Det är viktiga frågor för oss alla som ska bollas fram och tillbaka.

Dennis Rönngård (1:36): Så är det och där byggde du en snygg åsnebrygga till att presentera vårt inslag genom att säga bollas fram och tillbaks.

Katta Svenfelt (1:45): alltså vad menar du?

Dennis Rönngård (1:47): Jo det var ju dethär med padel, där åker det ju bollar fram och tillbaks minsann (skratt). Tänk va stort padel har blivit på kort tid, helt otroligt.

Katta Svenfelt (1:54): Ja vetdu jag kollade faktiskt på det och det finns över 600 padelhallar i Finland så nog flyger det bollar minsann och så även i Edsevö dit vi ska åka nu på turnering, häng med.

Dennis Rönngård (2:09): Nu har Pedersörepodden anlänt till Edsevö padelhall och här har jag just fått vara med om en spännande match Mattsson Padel Leauge. Jag har med mig några som jag skall intervjua lite här i hallen i kväll och först har vi Richard Björkell som är, vad ska vi säga, hallansvarig för Edsevö padelhall. Välkommen med i Pedersörepodden.

Richard Björkell (2:30): Tackar så mycket.

Dennis Rönngård (2:32): Jag tänkte börja med att fråga som så, vem riktar sig padel till?

Richard Björkell (2:37): Egentligen precis till allihop, det är faktiskt så det funkar.

Kundgruppen är i princip alla. Vi har till och med haft de som suttit i rullstol och spelat. Det säger ganska mycket.

Dennis: Rönngård (2:53): Hur har verksamheten kommit igång här?

Richard Björkell (2:56): Riktigt bra, över förväntningarna faktiskt.

Dennis Rönngård (2:59): Det märker man faktiskt, för de gånger vi har varit här och spelat så har alla tre banor fullbokade hela tiden.

Richard Björkell (3:06): Vi får nog vara jättenöjda. Speciellt mellan 17 och 22 är det nästan varje kväll fullbokat, kanske inte till 100 procent men just kvällstid har varit jättebra.

Dennis Rönngård (3:20): Hur bokar man in sig här då?

Richard Björkell (3:23): Det är via en app som heter MATCHi. Vi har också en hemsida där man också kan göra bokningar. Så det är endera via hemsidan eller så laddar man ner MATCHi-appen. Det är hur enkelt som helst, man behöver egentligen ingen smarttelefon då det går lika enkelt via hemsidan.

Dennis Rönngård (3:40): Adressen till hemsidan är www.edsevopadel.fi.

Vad behöver man för att spela padel?

Richard Björkell (3:52): I vår hall behöver man egentligen ingenting för det finns utrustning, det finns racketar och bollar som man får låna helt gratis. Så egentligen det som behövs är ett par bra skor, det behöver inte vara inneskor utan det går bra med vanliga länkskor om de är rena och snygga. Då fungerar det hur bra som helst.

Dennis Rönngård (4:11): Vilka tider är det som gäller här, vad har ni för öppethållningstider och priser kanske på samma gång?

Richard Björkell (4:18): Om vi börjar med öppethållningstider har vi öppet 24/7 så det är bara att boka dygnet runt när man blir sugen på padel. Dagtid har vi 26 euro i timmen och kvällstid 32 euro per timme. Kvällstiden börjar från 15.00.

Dennis Rönngård (4:35): Då skall jag specificera det här ”per timme” är att man betalar ett totalbelopp på det och så är man fyra som kommer och spelar.

Richard Björkell (4:42): Så är det, 32 per fyra (personer). Det var många som tidigare tyckte det var dyrt, jag jämför med mig själv när jag spelade ishockey tidigare och konstaterade att det är löjligt billigt för man behöver ingen utrustning plus att om man jämför med t.ex. ishockey kostar hallhyran samma plus att det kan gå åt fem hockeyklubbor per säsong. Så det är ganska billigt sist och slutligen.

Dennis Rönngård (5:06): Om man bokar in sig där, hur går en bokning till när man kommer hit, är någon på plats och öppnar dörren eller vad har ni för system?

Richard Björkell (5:15): När man bokar får man ett bekräftelsemail. I meddelandet får man en kod som aktiveras 40 minuter före man har bokat och 40 minuter efter man har bokat så är koden i kraft. Man slår in koden vid dörren så slipper man in. Det finns ingen personal på plats.

Dennis Rönngård (5:33): Tack Richard. Som jag sa tidigare i intervjun pågår Mattsson Padel League för tillfället och nu har jag med mig David Carlsson som är ena halvan av ”Två kronor”. Den andra halvan är vår idrottssekreterare Pontus Backlund. Men han har redan fått vara med i podden så mycket så han får ta paus idag. Istället så gör vi en intervju med David. Hur är det David, ni har just spelat match.

David Carlsson (5:58): Först och främst är det en ära att vara med. Det har varit upp och ner men det är underbart att spela padel, det kan jag nästan aldrig säga att är tråkigt. Men vi förlorade så det är lite tungt.

Dennis Rönngård (6:14): Visst var det så att det var er första match som ni förlorade här?

David Carlsson (6:17): Precis. Det var första förlusten någonsin i seriespel, det är jobbigt. Men det andra laget var fantastiskt, de skall ha all ära och cred, de körde över oss helt enkelt idag.

Dennis Rönngård (6:37): Berätta lite, jag vet ju att du ursprungligen kommer från Sverige, Stockholm. Men du kom hit till Finland för ett bra tag sedan. Hur hittade du hit?

David Carlsson (6:47): Det blev studier först och främst jag kom upp hit för. Jag gick vildmarksguidutbildningen i Kronoby. Efter det hittade jag tillbaka till fotbollen, sedan hittade jag en fru och har nu fru och tre barn. Man blev kvar och har hittat sitt liv här. Och det är skönt att padeln äntligen hittat hit.

Dennis Rönngård (7:14): Jag tänkte säga att du har hittat ditt liv och du har hittat padeln också. Hur kom det sig att du blev intresserad av just padel, vad var det som var så lockande med det här?

David Carlsson (7:23): Jag har hört jättemycket från där jag är ifrån (Stockholm), det har varit mycket snack om padel i ungefär fem–sex år och det har kommit mer och mer. Och så har jag undrat vad det är för något, sedan såg jag det och tänkte att man borde öppna en padelhall här. Ett år senare hade det satt fart och då var det fullt ös. Då var det i Karleby jag spelade först och därefter fick Pontus in mig på den här sidan och så var vi här med ett gäng från Karleby och spelade. Sedan har man varierat här i mellan hela tiden.

Första gången jag spelade, jag menar det är den bästa sport jag vet just nu. Det är nästan bättre än fotboll.

Dennis Rönngård (8:15): Jag tänkte just fråga, slår det fotbollen?

David Carlsson (8:18): Jag skulle säga att just nu tar jag det här (padel).

Dennis Rönngård (8:24): Hur många gånger per vecka spelar du eller ni? Jag vet inte om du alltid spelar med Pontus eller om du annars också spelar. Blir det många gånger per vecka?

David Carlsson (8:34): Jag försöker undvika Pontus (skratt). Jo vi spelar ibland träningsmatcher och vi spelar seriespel. Men så har jag olika grupper som jag försöker fråga ibland om vi ska spela, olika WhatsApp-grupper som man kan gå med i på olika nivåer. Det är också för de som vill börja, det är lätt att kanske försöka gå med i sådana här grupper, det finns många grupper med över 20 medlemmar och så kan man fråga runt om någon vill spela och det finns alltid någon som vill spela.

Dennis Rönngård (9:13): Avslutningsvis här i intervjun, David, vad har du för hälsning till sådana som är intresserade av att börja spela padel och vill testa på?

David Carlsson (9:22): Det är just det, våga testa. Jag tror det är inte många som har avslutat det utan att fortsätta. Det är ett stort, vad ska man säga, man känner att man vill ha mer och mer när man testat det. Och just det där att man kan ta någon som man vet kanske är på samma nivå och hitta några du kan fråga runt, för i slutändan blir det, som jag, att jag kan skicka ett sms till någon jag inte ens känner och fråga kl. sju på söndag? Och får tillbaka att jag är ledig och så kör man.

Jag vet att det är några som är borta och kanske bor i Helsingfors och kommer på arbetsresa så skickar de ut allmänt i våra grupper och frågar om någon är sugen på att spela. Och så har man fyra stycken som spelar och så lär man känna lite vilken nivå och så blir det ännu roligare. Så testa verkligen, testa.

Dennis Rönngård (10:29): Så var det dags för nyheter och vi börjar med välfärdsområdesvalets resultat i korthet.

Österbottens välfärdsområde har nu 59 nya fullmäktigemedlemmar varav Pedersöre fick in fem representanter. Det nationella valdeltagandet var 47,5 procent i Pedersöre 62,8 procent.

Aluevaalien tulokset ovat valmiit. Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon on valittu viisikymmentäyhdeksän valtuutettua. Pedersören kunnasta meni läpi viisi edustajaa. Koko maan äänestysprocenti oli 47,5, Pedersören kunnassa ääntään vaaleissa käytti 62,8 procenttia.

Katta Svenfelt (11:17): En arbetsgrupp utreder alternativ för skolnätet. Utmaningen ligger speciellt i att de svenskspråkiga eleverna i Edsevö minskar och det krävs lösningsmodeller. Samtidigt ökar trycket inom småbarnspedagogiken. Byamöten kommer att ordnas i aktuella områden för att Pedersöreborna ska få möjlighet att ge sina synpunkter på situationen.

Työryhmä tutkii vaihtoehtoja kouluverkostolle. Haasteena erityisesti on se että Edsevön koulun rutosinkielisen koulun oppilasmäärä vähenee.  Samaan aikaan päivähoitopaikkojen kysyntä on suuri useilla alueilla. Työryhmä järjestää myös kylätapaamisia kyseisellä alueella jotta Pedersöreläiset saavat tilaisuuden antaa näkemyksensä tilanteesta.

Dennis Rönngård (12:11): Starskottet för Axåkers skola har gått. Entreprenadavtalen undertecknades den 14 januari och byggarbetet inleddes den 17:e januari. Entreprenadkostnaderna uppgår till ca 7,5 miljoner euro.

Perjantaina neljästoista tammikuuta allekirjoitettiin Axåkers skolanin urakkasopimukset. Rakennustyöt alkoivat seitsemästoista tammikuuta. Rakennuskustannukset ovat yhteensä noin seitsemäntoista pilkku viisi miljoonaa euroa.

Katta Svenfelt (12:45): Och nu har tekniska avdelningen flyttat tillbaks till kommungården, renoveringen av kommungårdens gamla del är klar och tekniska avdelningen och landsbygdskansliet har flyttat tillbaks från de tillfälliga lokalerna i Lövö.

Kunnantalon vanhan osan saneeraus on valmis ja tekninen osasto ja maaseutukanslian henkilöstö on muuttanut Lövösta takaisin kunnantalolle.

Dennis Rönngård (13:10): Sportis är tillfälligt stängt för vuxna pga restriktionerna. Pausen pågår fram till den 3/2. Motion och föreningsverksamhet för personer under 18 år kan fortsätta utan begränsningar. Gymmet är öppet för individuell träning.

Sportis suljettu tilapäisesti aikusille. Ryhmäharrastus on taolla ja avautuu taas kolmas päivä helmikuuta. Alle 18- vuotiaiden liikuntaharrastus jatkuu edelleen.

Sportiksen kuntosali on auki asiakkaiden yksilölliseen harjoitteluun.

Katta Svenfelt (13:46): Dags att söka föreningsbidrag för föreningar och organisationer som är verksamma i Pedersöre. I år delar nämnden ut fem olika sorters stöd.

  • Ungdomsarbete
  • Kulturarbete
  • Idrottsarbete
  • Övriga
  • Coronastöd

Senast den 23 februari vill vi ha dina ansökan ansökningsblanketter och mera info på hemsidan. Har du frågor kan du även kontakta Ulrika Stenmark.

Kunnan yhdistysavustus on nyt haussa. Avustusta voi hakea seuraavasti, nuoristyö, kulttuurityö, liikuntatyö, muut ja coronatuki. Hakuaika päättyy 23 helmikuuta ja lisätietoja sekä hakemuslomakkeet löytyy kotisivuilta tai jos on kysyttävää voi ottaa yhteyttä Ulrika Stenmarkiin.

Dennis Rönngård (14:42): Pedersöre kommun anställer en projektingenjör till tekniska verket för en period på tre år. Projektingenjören ska jobba med kommunens fastigheter och med uppgifter som rör gator, vägar och uteområden samt upphandling och övervakning.

Tilläggsuppgifter ger tekniska verkets chef Yvonne Liljedahl-Lund eller vägmästare Stefan Hellund. Sök via Kuntarekry senast 31 januari kl 17.00

Pedersören kunta palkkaa projektinsinööriä teknisen virastoon kolmeksi vuodeksi. Lisätietoja antaa teknisen viraston päällikkö Yvonne Liljedahl-Lund tai tiemestari Stefan Hellund. Hakemukset kuntarekryn kautta ja hakuaika päättyy kolmaskymmenesensimmäinen tammikuuta.

Katta Svenfelt (15:33): Vid besök till kommungården och Kulturhuset AX bör du boka tid för att minimera smittspridningen. Kontakta via växeln eller direkt till den person du vill besöka. Alla kontaktuppgifter finns på hemsidan.

Vierailuja kunnanntalolle ja kulttuuritalolle ainoastaan ajanvarauksella joko sähköpostitse tai soittamalla. Kaikki yhteystiedot löytyy kotisivultamme.

Kom ihåg att vara varsam och följa instruktionerna så vi får ha öppna dörrar snart igen.

Det var våra nyheter.

PLING PLING

Dennis Rönngård (16:09) Va ere nu tå?

Katta Svenfelt (16:11): Jo du dähär ere nu tå.

MI kurserna startar ju med vissa restriktioner ännu men såhär är det. Barn och ungdomskurser är fullt igång och så även individuella kurser för vuxna. Från vecka 6 startar även kurser för vuxna. Och nu är det klart att Retorikexpert Elaine Eksvärd kommer den 14/3 till Överesse skola och berättar om sin resa från att ha blivit utsatt för övergrepp och fram till den starka person hon är idag.

Dennis Rönngård (16:47): På äventyr med Eva-Lotta. Äventyren finns bakom knuten, man måste bara upptäcka dem! Att sova med barnen i en snöigloo på gården, att paddla över Finska viken till Estland mm
Vildmarksguiden och skogsmulleutbildaren Eva-Lotta Backman från Helsingfors är 50 år, har glimten i ögat och älskar äventyr av olika mått. Här delar hon med sig av 30 år av erfarenheter och bilder från nära och fjärran, och det viktigaste av allt att lära känna sig själv.

Tisdag 15.2.2022 kl. 18:00–20:00 arrangör Pedersöre MI och pris 20 euro.
Katta Svenfelt (17:30): Så bra och hörni gå in på MI:s hemsida eller bläddra i katalogen och anmäl er.

Ännu har du lite tid att rösta fram din favorit till föreningsgalan som går av stapeln i Essegården den 25 mars., Senast den sista januari vill vi ha din röst och såhär gör du.

Sänd in dina nomineringar via en elektronisk blankett på kommunens webbplats senast den sista januari.

Dennis Rönngård (17:57): Och ännu lite info från Galleri Bruno om du har bråttom hinner du ännu inom januari se Nedervetils konstklubbs alster och i februari finns det verk av den färgsprakande konstnärinnan Gunvor Sarelin-Sjöblom i galleriet.

Pling Pling.

Katta Svenfelt (18:15): He va he.

Dennis Rönngård (18:17): Jepp och he va ganska myki tyckt jag, annars har du märkt hur snabbt det blir ljusare nu?

Katta Svenfelt (18:24): Ja tänkt faktiskt märkte jag det tydligt i förra veckan, jag hämtar ju barnbarnet Ian två dagar i veckan från dagiset Mattisborgen och det har varit mörkt där runt kl 4 men sidu i förra veckan lämnade vi och tumla i snön en timme då vi kom hem och det var ljust. Och nog är det härligt att få släpp sej på femårsnivå och kör med plastbilar upp och nerför snödrivorna, få snö i stövelskaften och bli högröd om kinderna, Billigt roligt (skratt).

Dennis Rönngård (18:56): Ska kolla med sonen om han sku vara intresserad av snödrivor och plastbilsäventyr i Sandsund (skratt).

Katta Svenfelt (19:01): (skratt) Jag tror nog att Plastoperioden har farit förbi vid ert, åtminstone tillfälligt. Fast annars är ni ju snöfantaster eller hur.

Dennis Rönngård (19:11): Hmm, vi har faktiskt blivit mera snöfantaster de senaste två åren när man inte kunnat semestra vintertid på varmare orter. Det har resulterat i att vi istället börjat åka ganska myki slalom och så testade vi faktiskt snöskorna som finns till utlåningen här vid biblioteket ganska nyligen. Det va en spännande uppfinning.

Katta Svenfelt (19:33). Säkert och vad bra att det finns grejer att låna på bibban. På tal om slalom.. Minns en gång för länge sedan i Lapua så var vi ett gäng noviser i slalombacken och vi konstatera att vi hadd nog hövla ner halva backa me stretase och bromsase vårt, vi kalla oss till Team Erkas hyveltjänst (skratt)

Dennis Rönngård (19:59): Isåfall skall int det teamet fara till Bergö för då har vi ingen backe att göra reportage från i nästa podd. (skratt)

Katta Svenfelt (20:07): Lovar att hålla mig till egna drivor (skratt) seuraava Pedersöre podd vie sinut laskettelemaan Bergöhön kahden viikon päästä joten kiitos ja moi.

Dennis Rönngård (20:22): 11 februari svischar vi nerför Bergöbacken så häng med oss då, tack för att du lyssnade och ha det bra och ge ditt leende åt någon idag,

Katta Svenfelt/Dennis Rönngård (20:30):

Hejdå hejdå. Heippa.