Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 27
14.1.2022
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 27

Vi inleder poddsäsongen med avsnitt 27. Under de kommande månaderna kommer podden att ta upp olika ämnen på temat "Aktiv i Pedersöre".

I det första avsnittet pratar vi om skidåkning. Idrottssekreteraren Pontus Backlund informerar om kommunens skidspår.

Det blir som vanligt nyheter och till och med livemusik i studion.

Poddavsnittets textmotsvarighet finns här nedan.

Lyssna på podden här

Pedersörepodden 14.1.2022, textmotsvarighet

Dennis Rönngård (0:11): Nytt år, nytt poddavsnitt men samma gamla pratkvarnar, eller va säger du?

Katta Svenfelt (0:18): Näin on uusi vuosi mutta samat äänet tai äänekkäät tyypit taas, tervetuloa tämä on Pedersörepodden 2022. Ja hyvää uutta vuotta teille kaikille meidänkin puolesta.

Dennis Rönngård (0:33): Och samma på svenska ett riktigt gott nytt år till er alla som lyssnar på Pedersörepodden.

Och gott nytt år till dej Katta Svenfelt (skratt).

Katta Svenfelt (0:41): Ävenledes ärade herr Dennis Rönngård, trevligt att va tillbaka i poddstudion.

Dennis Rönngård (0:47): Ja, det tycker jag också. Här är vi laddade att köra i gång igen. Och denna säsong kommer vi att ha ”aktiv i Pedersöre” som tema.

Katta Svenfelt (0:55): Så är det, ni kommer under de följande fem månaderna att få bekanta er med en massa olika sätt att va just aktiv i vår kommun. Men före vi aktiverar oss med det, hur gick helgerna hos er dvs jul och nyår?

Dennis Rönngård (1:12): Det gick fint. Julen var lugn, firades med den närmaste familjen. Sen på mellandagarna var vi en sväng till Vuokatti och testade vår nya slalomutrustning som tomten kom med i sin säck detta år. Vi kom hem med alla ben och armar i behåll lagom till nyårsfirandet som också blev väldigt lugnt detta år. Men vi orka håll oss upp till tolvslaget så Wilmer och hans kusiner fick skjut lite raketer.

Berätta om er jul då?

Katta Svenfelt (1:41): Hos oss var det 4 generationer som samlades för att umgås och fira. Många paket, alltför mycket mat och uppspelta barn. Just precis som det ska vara. Och julgranen åkte ut på jultirididan som vanligt det också. Har ni spår av julen i ert hus nå mera?

Dennis Rönngård (2:03): Nej. Allt juligt åkte ut förra helgen vid vårt. Finns nå enstaka pepparkakor kvar, men de kommer nog snart att va ett minne blott också (skratt).

Katta Svenfelt (2:15): (Skratt) Sista tomtarna det vill säga tvås tycken, paraderade ut i måndags så he kan ja säg var en stäckoparad, (skratt) dessutom var tomta stäcko.

Dennis Rönngård (2:27): Stäckoparad i Steckoslovakien (skratt). Nä nu spårar vi ur igen (skratt).

Katta Svenfelt (2:38): Jaa men vi spåra snyggt för nu blir det verkligen inga steckoparader utan långa fina skidspår så lyssna på Pontus som berättar om skidspåren i Pedersöre och he int na liti he.

Dennis Rönngård (2:50): Som ni har hört här i säsongens första avsnitt av Pedersörepodden har vi skidspåren i kommunen som tema och med i dag i studion är Pontus Backlund, vår idrottssekreterare, som ska få berätta lite mera om över 100 km skidspår som vi har i Pedersöre. Vad säger vi om det, Pontus?

Pontus Backlund (3:08): Vi säger det att andra coronavintern på rad så har vi gynnsamma vinterförhållanden med mycket snö. En annan sak som krävs för att få skidspåren i skick är ju talkoinsatser och det har vi ju verkligen av här i Pedersöre. Tack vare rikligt med snö och duktiga talkojobbare så finns det väldigt många spår att välja bland i kommunen.

Dennis Rönngård (3:35): På kommunens hemsida finns det ganska mycket information som ni hittar om skidspåren som finns här i Pedersöre. Men du skulle, Pontus, kunna berätta lite om vilka typer av spår som finns och de populäraste och var man hittar dem och så vidare.

Pontus Backlund (3:51): Som sagt, hemsidan är väldigt bra att använda sig av för att få mest information kring de här spåren, där hittar vi alla elljusspår och alla motionsspår i kommunen. Elljusspåren finns runt om i kommunen och är till sin natur upplysta och ganska korta spår, förutom skidcentret i Lappfors där vi har lite längre spår och kanske de bästa spåren som är gjorda med spårmaskin.

Sedan finns de här motionsspåren och man kan ju nämna att bland de mest populära är Brännbacka–Stortallspåret i Ytteresse som är totalt 11 km om man skidar till och från Stortallen. Ett populärt spår i Purmo är det som startar vid Åvallen och går förbi Fagerbacka och Manners. Där kan man välja lite olika rutter men den längsta rutten blir 18 km. Det här är verkligen ett fint spår att besöka på helger och är välbesökt på helgerna framförallt. Fina spår, fin natur.

Samma gäller också Bäckbyspåret som är varierande långt beroende på var man startar. Man har möjlighet att starta t.ex. vid Överesse skola eller valda platser vid Bäckby. Det här spåret sträcker sig ända till Kronobys skidspår och lägger man ihop dem får man en ordentlig rutt på en dag. T.o.m. 43 km om man skidar ända till Påras i Kronoby.

Men jag vill ännu framhålla talkokrafterna som ligger bakom skidspåren i Pedersöre i vår kommun, ni gör ett otroligt jobb med att hålla dem i skick. Jag vet att det jobbas både dag och natt för att hålla dem i skick så att skidåkarna skall kunna njuta av dem. Så ett stort tack till alla talkojobbare.

Dennis Rönngård (6:06): Jag instämmer också i den hälsningen, tack till alla talkojobbare. Ni ska som sagt gå in på kommunens hemsida www.pedersore.fi och där söker ni först upp kultur- och fritid, sedan går ni till motion- och friluftsliv och därefter väljer ni idrottsplatser och där hittar ni alla skidspår specificerade. Tusen tack Pontus för att du ville vara med i vår första sändning av Pedersörepodden den här våren. Jag tror att det kommer i och med att vi har som tema ”aktiv i Pedersöre” så känns det som du kommer att vara gäst flera gånger under våren. Välkommen åter.

Pontus Backlund (6:40): Tack och jag kommer gärna igen.

Dennis Rönngård (6:43): Fint!

Katta Svenfelt (6:45): Då var det bara att valla skidorna och ut på spåren i Pedersöre. Minns du den där sången man sjöng i skolan ” Och nu är det vinter och skidan den slinter”??

Dennis Rönngård: (6:58): Yes, den minns jag. Du börja sjung så fint här. Ska int vi ta och bränn av den som duett? Som du ser så råkar det stå en gitarr här i hörnet nu från ett annat projekt jag varit med i så nog sku vi ju kunna bjud våra lyssnare på lite livemusik i årets första avsnitt eller vad säger du?

Katta Svenfelt (7:17): Nåjoo..

Musik ”Och nu är det vinter” 7:35 – 7:58

Dennis Rönngård: (7:59): Dags för årets första Pedersörenyheter med livevinjett också nu när vi ändå är på gång här, tämän vuoden ensimmäiset Pedersöre uutiset.

Katta Svenfelt (8:17): Info om kommunala veterinärtjänster. Under vintern januari till mars kommer veterinärbesöken för smådjur på dagtid styras till kommunalveterinären i Jakobstad. Samtidigt styrs veterinärbesöken för produktionsdjur och hästar till kommunalveterinären i Bennäs. Detta beror på rekryteringsproblem.

Talven aikan tammikuu viiva maaliskuu pieneläinten eläinlääkäripalvelut päiväsaikaan ohjataan Pietarsaareen, kun taas tuotantoeläinten ja hevosten eläinlääkärikäynnit ohjataan Pännäisiin. Tämä siksi että rekrytointi ei ole vielä onnistunut.

Dennis Rönngård (8:58): Pandemiinformation.

Sammankomster begränsas till högts 10 personer i Pedersöre. Samtidigt förbjuds alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus med över 10 deltagare i Vasa sjukvårdsdistrikts område. Beslutet gäller till sista januari.

Pedersöressä on voimassa 10 hengen kokoontumisrajoitus. Samalla kielletään Vaasan sairaanhoitopiirissä kaikki sisätiloissa järjestettävät tilaisuudet joihin osallistuu yli kymmenen henkilöä.

Katta Svenfelt (9:31): Rekommendationer. All hobbyverksamhet rekommenderas att pausas för personer födda före 2003 fram till den 23 januari. Personer födda senare än 2003 får fortsätta med sina fritidsaktiviteter.

Suositukset. Aikuisten ennen vuotta 2003 syntyneiden ryhmässä tapahtuva harrastus ja vapaaajan toiminta keskytetään 10 viiva 23 päivä tammikuuta. Nuorempien harrastus voi toistaiseksi jatkua edelleen.

Enligt de nya anvisningarna påverkar vaccinskydd och exponering för viruset hur man skall gå till väga. Läs mera på webplatsen www.osterbottensvalfard.fi

Dennis Rönngård (10:22): Välfärdsområdesvalet sker den 23 januari 2022. Österbotten har 59 kandidater som ledamöter samt ersättare till fullmäktige i Österbottens välfärdsområde.

Förhandsröstningen harr redan startat och avslutas tisdagen den 18 januari. I Pedersöre kan du rösta i kommungården. Se mera om tiderna samt förfaringssätt på kommunens hemsida.

Använd huvuddörren, ha möjlighet att styrka din identitet, använd munskydd.

Katta Svenfelt (10:54): Aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta. Vaaleissa valitaan aluevaltuusto hyvinvointialueelle neljäksi vuodeksi. Aluevaltuustoon valitaan 59 valtuutettua ja varajäsentä. Ennakkoäänestys alkoi kahdestoista tammikuuta ja jatkku kahdeksastoista tammikuuta saakka. Voit äänestää ennakkoon Pedersören kunnantalolla. Katso lisää www.pedersore.fi

Är du i karantän eller i isolering och vill rösta antingen på förhand eller på valdagen ta kontakt på förhand och diskutera möjliga alternativ.

Oletko karantäänissä tai eristyksessä ja haluat äänestää ota yhteys.

Dennis Rönngård (11:40): Utkast till Ytteresse delgeneralplan finns till påseende fram till sista januari. Du kan framföra respons till planläggaren genom kommunens webb-blankett, skicka e-post eller ringa. Diskussionstillfälle kommer att ordnas senare. Mera info ger planläggare Anna-Karin Pensar.

Luonnos Ala-Ähtävän osa-yleiskaavaksi on asetettu nähtäville. Kaava on nähtävillä tämän kuun loppuun saakka. Voit antaa palautetta joko verkkolomakkeella, sähköpostilla tai ottamalla yhteyttä kaavoittajaan Anna-karin Pensariin.

Katta Svenfelt (12:20): Vid besök till kommungården och Kulturhuset AX bör du boka tid för att minimera smittspridningen. Kontakta via växeln eller direkt till den person du vill besöka.

Alla kontaktuppgifter finns på hemsidan.

Vierailuja kunnanntalolle ja kulttuuritalolle ainoastaan ajanvarauksella joko sähköpostitse tai soittamalla. Kaikki yhteystiedot löytyy kotisivultamme.

Kom ihåg att vara varsam och följa instruktionerna så vi får ha öppna dörrar snart igen.

Det var våra nyheter.

Pling, pling.

Dennis Rönngård (12:59): Nu kommer ”Va ere nu tå”?

Katta Svenfelt (13:03): Evenemangen har det lite jobbigt med coronaläget men vi får puffa för Föreningsgalan som vi blivit tvungna att skjuta på till fredagen den 25 mars. Platsen är fortfarande Essegården och tiden är klockan 19.00. Så boka om föreningsgalan till den 25 mars.

Dennis Rönngård (13:23): Men denna framflyttning av föreningsgalan ger dej lite mera tid att rösta fram din favorit till galan och senast den sista januari vill vi ha din röst och såhär gör du för att rösta.

Sänd in dina nomineringar via en elektronisk blankett på kommunens webbplats senast den sista januari. Kategorierna är Årets förening, Årets eldsjäl, Årets arrangör, Årets ungdom och Årets idrottare. Med blanketten anmäler du också idrottsprestationer som resulterat i officiell mästerskapsmedalj för en individuell idrottare under 2021. Mera info på www.pedersore.fi.

Katta Svenfelt (14:07): Och den nya MI katalogen har ju getts ut och vi hoppas att du hittar någon spännande kurs att delta i eller flera. Kolla mer på MI:s hemsida. Många fina kurser och föreläsningar och vi följer med coronaläget för att se hur de kan genomföras, så håll er uppdaterade, och observera att inga fysiska kurser startar före vecka 4

Pling Pling.

Dennis Rönngård (14:33): Ja, och det var ”Va är e nu tå” för denna gång.

Katta Svenfelt (14:35): Ja, du kompis mycket styr våra liv men just nu inget lika mycket som pandemin, och länge verkar det som. Snart 2 år, huh huh. Men hör du har du gett nåt nyårslöfte?

Dennis Rönngård (14:52): Nej, de har jag slutat med för många år sen (skratt).

Katta Svenfelt (14:56): Jag har gett mig själv ett nyårslöfte som säkert håller mer än ett par veckor som många tidigare löften om ex att äta hälsosammare bli smärt och smidig (skratt) ja du vet.

Jag lovar att 2022 ska jag främst vara glad och tacksam.

Dennis Rönngård (15:20): låter ju bra, trots att jag slutat med nyårslöften så hakar jag på där. Glad och tacksam.

Katta Svenfelt (15:27): Är ju bättre än sur och otacksam i alla fall.

Men hördu du glada kamrat vad har vi på gång nästa podd?

Dennis Rönngård (15:33): Nästa podd så ska vi paddla!!

Katta Svenfelt (15:37): Va? Mitt i vintern?

Dennis Rönngård (15:40): Yep, men vi paddlar inomhus i den splitternya padelhallen i Edsevö.

Första seriespelet, Mattson Padel League håller på nu som bäst, det börjar va på slutrakan och jag är inbjuden som gäst.

Då med enbart mikrofon med int padel-racket (skratt).

Blir intervju med både aktiva spelare och de som driver hallen.

Katta Svenfelt (16:09): Jag hoppas du int spelar med mikrofon för vi behöver ju dem under hela våren (skratt).

Dennis Rönngård (16:14): Nej hör du jag kan nog säga att jag har varit och spela nu två gånger och jag har fullt upp att träffa bollen med padel racketen så med mikrofon skulle det va fullständigt omöjligt.

Katta Svenfelt: (16:24): Jag sku behöv använd en wok-panna jag.. (Skratt)

Så den 28 januari är vi tillbaka med nästa poddavsnitt.

Dennis Rönngård (16:34): Siis 28. tammikuuta uusi Pedersörepodden ilmestyy.

Siihen asti heippa ja eikun hiihtämään.

Katta Svenfelt (16:42): På me skidre nu far vi …

Ååååhej, ååhej åååhej …