Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 2
25.9.2020
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 2

I det andra avsnittet av Pedersörepodden hör vi första delen av serien Pedersöres byar. Först i tur är Bennäs. Dennis Rönngård intervjuar Bennäsborna Carina Rönnlund, Petter Anderssén och Manfrid Eklöv. Artisten Alva Nygård gästar podden och vi hör hennes nyaste singel"Somebody".

Dessutom ingår en kort nyhetsuppdatering på svenska och finska. 

Programledare är Katta Svenfelt och Dennis Rönngård.

Pedersörepodden 25.9.2020, textmotsvarighet

Katta Svenfelt (0:12): Hej på er och välkomna till Pedersöre podden jag heter Katta Svenfelt och vid min sida på lagom avstånd finns Dennis Rönngård 

Dennis Rönngård (0:22: Nu är det ju vår andra podd och vi har väl klarat oss ganska bra eftersom det har bara kommit glada tillrop så vi fortsätter väl på samma sätt.

Katta Svenfelt (0:32): Absolut, idag har vi en väldigt fullspäckad podd. Vi börjar ju presentationer av våra byar, vi har en musikgäst och Pedersöre nyheter såklart. Dennis du lovade ju i förra podden att bli Pedersöre Batman och flyga fritt bland byarna

Dennis Rönngård (0:51): Flygandet blev det väl sisådär med (skratt)  men fram kom jag och härliga Bennäsbor fick jag ett riktigt trevlig samtal med. Carina Rönnlund, Manfrid Eklöf och Petter Anderssen.

Katta Svenfelt (1:01): Kul, men vet ni genom att se lite bakåt så förstår man ofta varför var hamnat var man är idag. Här kommer Bennäs historia i korthet.

Historiskt sett har jordbruket varit viktigt i Bennäs men i och med industrialiseringen kom byn att delvis ändras från en jordbrukarby till en industriby. Invigningen av järnvägen 1886 fick stor betydelse för Bennäs. Tack vare de goda kommunikationerna blev Bennäs en attraktiv plats för företagsetablering. Flera större och mindre företag har etablerat sig i byn under historiens gång. Ett aktivt föreningsliv är karaktäristiskt för Bennäs. Ungdomsföreningen byggde det ståtliga samlingshus som kom att användas flitigt av flera ideella föreningar.

Församlingarna har också använt sig av samlingshuset till olika samlingar. Bennäs-Lövö Marthaförening som har haft stor betydelse för kvinnorna i byn har varit verksam på olika sätt under åren.Hästsporten har också varit viktig som en aktivitet som dragit besökare till byn efter att en travbana kunde byggas i byn under 1930-talet. År 1963 bestämde Purmo, Esse och Pedersöre kommundel att man gemensamt skulle bygga en medborgar- och mellanskola detta kom senare att bli Sursik skolcentrum. När sen dessa tre kommundelar slogs samman år 1977 förlades kommunens administrativa centrum till Bennäs och därmed blev Bennäs den nya kommunens huvudcentrum. Men hur ser det ut idag då, det har vi trevliga gäster och experter som skall berätta mera om.

Dennis Rönngård (2:53): Hej på er alla och välkomna med i Pedersöre podden. Bennäs är först ut i och med att vi kör byarna i alfabetisk ordning och här för att representera Bennäs idag så har vi med oss Carina Rönnlund, Petter Anderssen och Manfrid Eklöf.

Jag tänkte att vi skulle börja med att ni får berätta er Bennäs historia och vi börjar med en riktigt genuin Bennäs bo. Petter Anderssen.

Petter Anderssen (3:19): Hej hej. Jag har bott hela livet i Bennäs, föräldrarna var Bennäsbor och jag blev således Bennäsbo. Jag har trivts bra, man blir ju fäst vid sin by. Jag var bort under studietiden i Vasa några år men dragningen till byn var kraftig för jag var inte en enda helg i Vasa. 

Dennis Rönngård (3:58): Ja, då går vi över till Manfrid. Berätta om din Bennäs historia.

Manfrid Eklöf (4:02): Jag är född i Jeppo och sen kom vi hit till Bennäs via Maxmo och Vasa.

Det var ju arbetsplatsen som bestämde var vi skulle bo. Jag hade svärfar som va med i kommunalpolitiken och han försökte få oss till Bennäs med all makt. För att här fanns då och finns idag hyreshus och god kommunal service. Så vi beslutade att vi flyttar hit för vi visste att då äldre pojken ska börja i skolan då ska vi veta var vi skall vara. Så vi flyttade hit till fruns hemkommun och har bott här sen 1978.

Dennis Rönngård (4:53): Och så går vi över till Carina Rönnlund.

Carina Rönnlund (4:58): Jag kommer ursprungligen från Maxmo, flyttade till Pedersöre 1997. Bodde i Edsevö, vi sökte hus och bestämde oss för Bennäs. Vår son var då två år, och orsaken varför vi valde Bennäs var att det fanns dagis, skola och sportplan. Och ingen av oss kommer från Bennäs, utan vi kom in som nyinflyttade båda.

Dennis Rönngård (5:29): Beskriv kort Bennäs i dagens läge. 

Carina Rönnlund (5:32): Det pratas mycket om en levande landsbygd. Och jag personligen tycker nog att Bennäs är en by som beskriver levande landsbygd. 

Dennis Rönngård (5:42): Nå, hur ser det ut med service i er by? 

Petter Anderssen (5:47): Det är glädjande att se, när jag tänker tillbaka på min barndom i slutet av 80-talet, början av 90-talet så ser servicen i Bennäs ganska lika ut ännu idag. Vissa saker har förstås förändrats, nånting har fallit bort och nånting har kommit till men i varje fall har vi samma grundstrukturer i service som jag minns att vi hade då. En stark servicepunkt som ibland glömmer bort är tåget, fortfarande har vi tåget som stannar i Bennäs och det har ju ökat, sen har vi basservicen med butiken, bageri, matserveringar, apoteket och kommunala servicen som är väldigt stark i Bennäs. För några år sen kom ju det nya biblioteket med Ax till, det var ju väldigt trevligt, ett fint lyft för byn. Sen har vi ju väldigt bra service på sportsidan. Vi har ju alla tider haft Falli som fotbollsplaner, sen kom ju Sportishallen och ishockeyarenan, Wiklöfarenan, och nu sist och slutligen väldigt glädjande så kommer ju fotbollshallen. Dessutom så har ju skolan i byn varit hårt på tapeten den senaste tiden, som gammal Bennäsbo är det ju med blandade känslor, skolan som man gått i så kommer ju att försvinna men roligt är det ju när vi får en ny skola. Som också kommer att växa för nog har vi ju haft ett stabilt elevunderlag i Bennäs under alla år men nog är det trevligt att skolan växer och det blir mera elever. Så det ser vi fram emot när nya skolan får tas i bruk.

Dennis Rönngård (8:11): Mycket finns i Bennäs och mer är på kommande. Bl.a Loffens ett allaktivitetshus som just nu byggs. Berätta mer om detta Carina Rönnlund.

Carina Rönnlund (8:22): Loffens så blir ett allaktivitetshus där många föreningar samarbetar. Det fick sin början när vi kom fram till att samlingshusets saga var all.

Vi har inte som ungdomsförening vågat bygga ett nytt hus om inte vi hade haft samarbete med både byarådet, Folkhälsan, marthor och diskutera. Vi fick ett önskemål om att vi skulle göra ett arkiv där föreningar kan hyra in sig. Det behövs för nu har vi bara vid kommungården och det är ju lite besvärligt med tider för man har oftast möte på kvällarna. Allaktivitetshuset är i startgroparna, grävmaskinen har kommit idag och finansieringen är under behandling. Och det blir för både unga och gamla, vi vill att alla i Pedersöre ska kunna ha sina aktiviteter i huset. Bennäs by som är byggd i miniatyr så kommer också att finnas i huset. Där har vi en mycket bra lösning. Om vi visar byn i miniatyr så hissar vi ner den och har vi ett bröllop t.ex. så hissar vi upp den i taket så den inte syns. Det är en läsning som vi är väldigt nöjd över att den hittade sin plats.

Dennis Rönngård (10:12): För att förverkliga ett sånt här projekt så krävs det väl enormt med talkokrafter. Hur ser det ut Manfrid med talko andan i Bennäs?

Manfrid Eklöf (10:21): Ja, vi hoppas och tror att det ska finnas talkofolk. Hittills så har det nog funnits och det här kommer ju att kräva otroligt många talkotimmar men vi har listat upp eventuella talkojobbar som nu är uppe i ett ca 50-tal som vi har tänkt att vi kommer att ta kontakt med och försöka få på talko. Det är ju otroligt mycket som ska göras, vi vet inte ännu allt. Hur mycket blir det spirande eller blir det element. Så vi tror att det ska lyckas med talkofolk, och iom samarbete med ungdomsföreningen så har det ju kommit in nytt folk som ju är betydligt yngre än vi gamyler som mestadels är på talko. Men vi har roligt och alltid får vi kaffe med hembakt bulla så vi hoppas och tror att det ska gå vägen. Eller vi vet att det kommer att gå vägen.

Dennis Rönngård (11:40): Det verkar som det är väldigt bra sammanhållning i Bennäs. Hur får man en bra sammanhållning i en by, Carina Rönnlund?

Carina Rönnlund (11:48): Jag vill personligen säga att när jag tog över för 15 år sedan i Bennäs byaråd som ordförande så började jag med rent bord. Jag ska kunna ringa runt åt alla i byn och fråga "har du möjlighet att komma med". Och ibland får man svaret "inte ikväll men nästa gång, hör av dej". Och det är ingen skillnad ifall det är en stor eller liten förening så ska man samebeta med alla. För man får involvera nya människor, nya idéer och nya infallsvinklar. Viktigaste av allt är att man ska ha en plan, en byaplan är viktig men man ska också ha en plan inom styrelsen hur man går vidare och utvecklar både föreningen och byn. Ju flera du är desto bättre sammanhållning får du i byn.

Dennis Rönngård (12:48): Om nån vill flytta till Bennäs, hur övertygar ni dem om att flytta just hit? 

Petter Anderssen (12:54): Det som Bennäs har väldigt starkt är servicen, finns det mesta + väldigt bra för barnens idrottsaktiviteter och fritidssysselsättningar. Det är väldigt nära till alla anläggningar här. Och förtillfället har vi väldigt fina tomter i Tallbacka, kommunala byggplanetomter. Så det är trevligt nu för tillfället. Och arbetsplatserna i byn är väldigt många, vi har inte räknat nå exakt men i alla fall över 300 arbetsplatser finns i byn. Så det är starka argument vi tycker det finns att flytta till byn.

Dennis Rönngård (13:50): Hur är det från Bennäs sida, har ni nån hälsning till beslutsfattarna i Pedersöre?

Carina Rönnlund (13:55): Nå, en hälsning till beslutsfattarna är det att vi måste komma bort ifrån byapolitik och se Pedersöre som en helhet. 

Dennis Rönngård (14:06): Avslutningsvis, om ni fick fantisera helt fritt, hur skulle då Bennäs se ut om tio år.

Carina Rönnlund (14:13): Jag tror Bennäs by kommer att växa för ungdomar vill flytta ut till lansbygden tillbaka.

Manfrid Eklöf (14:22): Om tio år så ska vi ju tro att servicen är minst lika bra som den är idag. Vi pensionärer har ju också ett utbud i Sportis och vi går på simkurser, det finns ett som annat för oss äldre. Vi ska hoppas att byn växer och allt går på bästa sätt. 

Petter Anderssen (14:50): Jag tror att om tio år, och kanske lite längre perspektiv så kommer det att stärka Bennäs, men också byarna runtomkring. Befolkningen här kommer att växa i och med att vi har det fina utbud vi har här med allt från daghem till aktiviteter för allihopa.

Katta Svenfelt (15:15): Tusen tack det var intressant och mycket på gång. Nästa gång reser vi ju till Edsevö så äventyren fortsätter.

Nyhets jingle

Dennis Rönngård (15:28): Och så var det dags för Pedersörenyheterna

Kittholmsbron saneras – stängs vecka 40.

Kittholmsbron i Lövö stängs för renovering vecka 40, alltså nästa vecka. Saneringen pågår in i november och bron öppnas preliminärt måndagen den 9 november. 

Katta Svenfelt (15:46): Kittholm-silta peruskorjataan – suljetaan viikko 40

Lövössä sijaitseva Kittholm-silta suljetaan korjausta varten ensi viikolla, siis viikko 40. Peruskorjaus valmistuu suunnitelmien mukaan marraskuussa, viikko 46.

Dennis Rönngård (16:05): Projektet Loffens får bidrag

Kommunstyrelsen stöder allaktivitetshuset Loffens i Bennäs med ett bidrag på knappt 40 000 euro. Det nya byahuset som byggs vid Ankdammen har en totalbudget på 330 000 euro.

Bennäs byaråd håller i projektet som också involverar Pedersöre ungdomsförening, Bennäs-Lövö marthaförening och Folkhälsan i Pedersöre. Aktion Österbotten stöder markarbetet med 66 100 euro.

Enligt projektplanen ska huset stå klart sommaren 2021.

Katta Svenfelt (16:39): Kylätalohanke Loffens saa avustusta.

Kunnanhallitus on myöntänyt Pännäisiin suunnitellulle niin sanotulle Loffens-monitoimitalolle lähes 40 000 euron avustuksen. Ankdammen-alueelle rakennettavan uuden kylätalon kokonaisbudjetti on 330 000 euroa.

Hankesuunnitelman mukaan uusi monitoimitalo valmistuu kesällä 2021.

Dennis Rönngård (17:08): Bidrag ger guldkant i äldres vardag.

Kommunstyrelsen delar ut dryga 20,000 euro i bidrag med medel från Pedersöres donationsfonder, vilka är avsedda för de äldres behov.

Katta Svenfelt (17:21): Avustuksilla luodaan kultareuna ikääntyneiden arkeen.

Kunnanhallitus jakaa yli 20,000 euron avustuksia Pedersören lahjoitusrahastoista, joiden varat on tarkoitettu vanhusten tarpeisiin.

Rahat myönnettiin vanhusneuvoston suosituksen perusteella yhteentoista tarkoitukseen.

Dennis Rönngård (17:43): Pedersöre söker bidrag för vindkraftsstrategi.

Miljöministeriet ger kommuner och landskapsförbund möjlighet att söka bidrag för planläggning och tillstånd som styr utbyggnaden av vindkraft och utredningar i anslutning till dem.

För tillfället gör Pedersöre upp en delgeneralplan för en vindkraftspark på Mastbacka mellan Lappfors och Purmo. I diskussioner med markägare och andra intressenter har det dykt upp frågor om vilken linje Pedersöre har i fråga om utbyggnaden av vindkraft i kommunen.

Katta Svenfelt (18:17): Pedersöre hakee avustusta tuulivoimastrategian laatimiseen

Ympäristöministeriö myöntää avustusta tuulivoimarakentamista ohjaavaan kaavoitukseen, luvitukseen ja niihin liittyviin selvityksiin.

Dennis Rönngård (18:34): Och snälla vänner i Pedersöre kom ihåg att hålla avstånd och tvätta händerna, siis muistakaa turvaväli edelleen ja ja hyvä käsihygienia.

Katta Svenfelt (18:43): Tack Dennis att du kom ihåg det här med handtvätten och avstånden. Vi har pratat och nästan tjatat om detta men så länge det är aktuellt så kan man inte nog många gånger påminnas.

Dennis Rönngård (18:58): Där hade vi  nu nyheterna för denna podd,  är inte det dags för lite kultur ?

Katta Svenfelt (19:04): Jaaa, verkligen. Bennästemat fortsätter eller hur, nu kommer ni att få höra en låt som heter Somebody med ingen mindre än Alva Nygård.

Musik: ”Somebody”.

Dennis Rönngård (22:34): Där hörde ni låten Somebody med Alva Nygård som är Pedersöre poddens första musikgäst. Välkommen med i vårt program Alva. Berätta lite om vad du har på gång för tillfället?

Alva Nygård (22:45): Jag skriver egna låtar. Jag skriver både med Holger Lund och Arto Ruotsala. Och vi skriver bara pop egentligen. Vi försöker bara laga riktigt bra låtar egentligen och se vad vi gör sen. Vi försöker släppa dom bästa låtarna, och det är jätteroligt. Jag studerar utvecklingspsykologi på sidan av så det är roligt att hålla på med musiken som en hobby.

Dennis Rönngård (23:16): Nå, har du nån ny musik som kommer att ges ut riktigt inom kort?

Alva Nygård (23:20): Ja, i början av oktober så kommer en ny singel. Och kanske två före jul, om det blir som vi har tänkt.

Dennis Rönngård (23:30): Wow, vilket tempo ni har på med ert låtmakeri.

Om jag inte minns helt fel kom din första singel ut 2016. Berätta lite vad har hänt i din karriär sen dess?

Alva Nygård (23:45): Jag har bytt namn till Alva Elle, det är mitt nya artistnamn. Jag har släppt "The way I feel" och "Somebody" på det artistnamnet. Och vi tänker att vi släpper bara dom låtarna som känns mest Alva och som jag är mest stolt över så man får det bästa av det bästa liksom.

Dennis Rönngård (24:08): Nice. Stort tack Alva för att du ville va med i vår pod och hjärtligt lycka till nu med kommande singeln. Berätta lite, framtidsplaner, hur ser närmaste framtiden ut för dig?

Alva Nygård (24:19): Ja, just nu så hoppas vi ju allihopa förstås att coronan ska lugna ner sig så att vi ser vad som sker till nästa sommar. Jag far troligtvis till Helsingfors och bandar in lite i studio där några gånger före nästa vår. Och så har vi hemmastudion där vi bandar in några gånger i veckan, så det blir nog ganska mycket musik.

Dennis Rönngård (24:49): När man följer dig i sociala medier så ser man att ni är aktiva.

Alva Nygård (24:54): Ja, det är vi verkligen. Det är jättekul, absolut.

Dennis Rönngård (24:57): Men tack ännu en gång för att du ville va med och ha det gott nu. 

Alva Nygård (24:59): Desamma, tack.

Katta Svenfelt (25:01): Vilken sångröst den underbara Bennästjejen har, man tackar och önskar henne allt gott i framtiden.

Dennis Rönngård (25:09): Börjar vi ha knutit ihop poddsäcken eller vad säger du Katta? 

Katta Svenfelt (25:13): Skulle nog tro det, och hör ni kära poddlyssnare kom ihåg att lyssna och prenumerera på oss.

Dennis Rönngård (25:20): Och det gör ni via kommunen hemsida eller via Youtube. Hela podden finns även som text på kommunen hemsida. 

Katta Svenfelt: (25:30): I nästa podd får ni råka Edsevöbor ska bli spännande att se vad Edsevö har att erbjuda.

Men Dennis du som har almanacko när kommer nästa podd?

Dennis Rönngård (25:41): Nästa podd kommer den 9:e oktober  och som du redan sade lyfter vi lite extra fram Edsevö och dessutom får vi besök från näringslivscentralen Concordia.

Katta Svenfelt (25:55): Siis tavataan taas yhdeksäs päivä lokakuuta silloin Edsevö on tapetilla ja Concordia.

Hördu poddkompis ska vi förklara poddin på sticko? 

Dennis Rönngård (26:07): (skratt) Så gör vi,  poddin e på sticko men dan e int på sticko

Katta  Svenfelt  (26:15): Hej hej.

Dennis Rönngård (26:16): Moi Moi.