Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 18
21.5.2021
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 18

I säsongens sista avsnitt av Pedersörepodden får vi ta del av Pedersörebornas sommarminnen. Det dyker upp historier om röd lemonad och Mölsäs grisar, trav i Bennäs och Esse vattenfestival. Programledarna Katta Svenfelt och Dennis Rönngård bjuder också på lokal musik och kommunala och coronarelaterade nyheter. 

Idrottssekreteraren Pontus Backlund tipsar om ett roligt evenemang i september medan kommundirektören Stefan Svenfors sänder en sommarhälsning till Pedersöreborna.

Podden tar nu sommarpaus och återvänder i september.

Lyssna på podden här

Pedersörepodden 21.5.2021, textmotsvarighet

Dennis Rönngård (0:11): Här hälsar vi er hjärtligt välkomna till sommarpodden, vår sista podd innan sommaren är en riktig härlig resa med Pedersörebor som delat med sig av sommarminnen. Man kan säga en vandring i minnenas alle, mycket musik, nyheter och ett par gäster.

Hur är det Katta har du nå sommarfeelis?

Katta Svenfelt (0:31): Ja om du bara visste mutta ensin Tervetuloa kesäpoddiin. Niinkuin Dennis sanoi niin tämä on nyt viimeinen poddi ennen kesätaukoa ja olemme täyttäneet sen pedersöreläisten kesämuistoilla, musiikilla, uutisilla ja vierailijoilla, että semmosta. Men på tal om minnen Dennis vilket är ett sommarminne som du bevarat i ditt hjärta?

Dennis Rönngård (1:00): Oj oj, det finns många. Jag är en riktig sommarmänniska som älskar sol och värme. Sommarminnen finns bevarade i mängd och massor men om vi tar nå av de riktigt första fantastiska sommarminnena som jag har så är e nog när man fick fara cyklande in till stan och äta Sun Ice glass. Det va riktig glass.. (skratt)

Katta Svenfelt (1:28): Härligt man riktigt känner sommarkänslan i ditt minne, mitt minne är då jag satt i morfar Arnes knä och han spelade munspel, kanske inte så bra men desto mer ärligt. Säkkijärven polkka var det han försökte förmedla och vartefter låten tutade framåt så stampa han takten bara kraftigare och jag skutta kring i famnen så håret stod rakt upp. Det är ett minne som ligger djupt i mitt hjärta och så förstås då sonen vid tre års ålder simmade runt bryggan ett minne med skräckblandad förtjusning och stolthet. Den lilla blonda sprattlande spiggen (skratt).

Dennis Rönngård (2:14): Härligt "sommar, sommar, sommar" (sång) (skratt). Nåjaa nu har jag farit in i feeling så vi tar väl en lite längre sommarlåt. Här har ni en ny låt som kom ut alldeles nyss med vår egna Tomas Höglund ursprungligen från Sandsund, lyssna och njut av Noll till hundra.

Musik: Tomas Höglund – Noll till hundra 2:38 – 6:42

Katta Svenfelt (6:43): Mysig låt, verkligen bra där Tomas Höglund. Men nu över till Pedersörebornas sommarminnen som vi fått oss tillskickade, det tackar vi för.

Från Esse kommer detta: He va tå vi som bååne gick ti semasställi vi ååge, he va alltjämt varmt å lufte dallra längs å ovanfö veiji. Saan låg vi tiimatali i vattni å höjdpunkte var daga tå di hadd släppt purila längs åge som sku ti Schauman, tå kuna man flyt me purila en beta. 

Dennis Rönngård (7:20): Det var verkligen ett riktigt sommarminne med purila (skratt). Men hör på detta då. Ett sommarminne för mig skriver en dam är: Hantverkarmarknaden i Bennäs som gick av stapeln onsdag före midsommar. Härliga människomöten, fina hantverk, böcker av författare i nejden. Äta våfflor och grillkorv. Bara känna att sommaren är här. Och för mig var det så kallade röda torget vid kommungården den bästa platsen för där kunde alla lätt komma runt med både rullatorer och rullstol. Mitt fina sommarminne, säger en glad dam i sina bästa år. 

Katta Svenfelt (7:57): Här har vi en före detta Bennäsbo som berättar ett sommarminne från barndomen. Med sommaren kom onsdagtravet, då samlades byborna till travbanan, kvinnorna skötte serveringen och gubbarna var funktionärer samt tidtagare. Jag hoppa på peedin å for tid för tär va min faffa å ha bjöud alltjämt på röölimonad å grisa. He va somarns höjdpunkt. Ha tidn fanns int e så myki godsakre som e finns nö. Men tå Mölsäs grisin va slut peda man heim igen, he va no knappt att man hadd siitt na hästar. (skratt)

Dennis Rönngård (8:35): (skratt) Trav som trav, på vissa trav är hästarna i fokus, i Bennäs var grisarna i fokus åtminstone för vissa som kom peedand. (skratt) Och här har vi en Östensöbo som också minns just travet då hen fick vara med och hjälpa till att bära fram limsa och Mölsäs grisar. Efter travet fick hen även vara med och städa bort och lönen för detta var en limsa och såklart en Mölsäs gris.

Kattas Svenfelt (9:07): Tänk vilket intryck Mölsäs grisar har gjort, sku vi måst byri baka grisa? Men hör här, ett kärleksminne. Så skriver inskickaren. Ett fint sommarminne är såklart danserna i Forsby, där jag lyckades träffa min man för snart femtio år sedan. Ååååh så gulligt, Dennis ska du bjud upp nä jag menar va har du att bjud på?

Dennis Rönngård (9:34): Jo du, vi tar in en man riktigt live, jag vet int om han vare sej dansat i Forsby eller ätit Mölsäs grisar men fångad är han både av sin hustru och av sitt jobb som idrottssekreterare. Pontus Backlund ska få berätta mer om ett evenemang som ska ordnas i början av september. Nämligen Uteliv. Hej Pontus och välkommen med i Pedersöre podden.

Pontus Backlund (9:59): Hejsan, hejsan och tack så mycket! Uteliv ordnade vi för första gången ifjol och det blev ett riktigt lyckat evenemang. Vi var ute vid Lappfors skidstuga och höll till kring den men också ut vid Esse å med olika aktiviteter och program. Det här är det som vi kallar Österbottens friluftsfestival som ska samla folk som är intresserade av vara ute i naturen och också kan delta i ett digert program. Vi hade som sagt en lyckad festival i fjol första gången och coronaläget var relativt med oss så att vi kunde ordna det här evenemanget. Nu hoppas vi att läget är likadant i september då vi kör det här andra året.

Lördagen den 4.9 är det dags igen, vi fick testa på ifjol som sagt. Nu ökar vi lite och utökar utbudet, vi har faktiskt jättebra på gång. Upplägget på Uteliv kan man se i tre delar. Dels så är det olika workshops som man kan delta i och tema är uteliv och friluftsliv på de här workshoparna. Men det finns något för allihopa. Sedan kommer det också att finnas olika typer av utställare på området som har sina produkter eller verksamheter som de gör reklam för. Vi har också ett digert mässprogram som är riktat till hela familjen, barn och vuxna, som de kan delta i under dagen. Lappforsområdet kring Lappfors erbjuder verkligen en fin miljö med Esse å som rinner igenom nära och det är nära till skidstugan och möjligheten att använda vattnet. Vi har också olika workshopar i vattnet, bl.a. kanotsafari och SUP-paddling. Just miljön där kommer nog att inspirera till olika typer av friluftsaktiviteter. Vi vill också samtidigt visa allt vad Lappfors har att erbjuda.

Programmet håller vi på att fastställa med de här workshoparna, här under maj månad ska det vara klart. Man kan lite senare gå in och kolla på uteliv.fi där programmet kommer att finnas och all mässaktivitet med de olika aktörerna. Där kan man samtidigt också anmäla sig. Och i MI:s nya kurskatalog, som kommer under början av sommaren, kommer alla workshopar att finnas också.

Katta Svenfelt (13:17): Uteliv det är väl liv på riktigt, så pricka in datumet 4 september. Och följ med på Utelivs hemsida www.uteliv.fi. Innan nyheterna och ännu fler minnen så lyssnar vi på musik och nu får ni höra Caroline Lillmåns från Forsby och hennes fina version av ”Plocka vill jag skogsviol”.

Musik: Caroline Lillmåns – Plocka vill jag skogsviol 13:47 - 16:33.

Dennis Rönngård (16:34): Tack Caroline och nu över till nyheter ja tässä uutiset.     

Katta Svenfelt (16:42): Bygglovsansökningarna sker elektroniskt från den 1 januari 2022. Pedersöres byggnadstillsynsbyrå tar i bruk Lupapiste som är ett elektroniskt system för tillståndsärenden. Tjänsten samlar kommunala myndigheter, byggare,  planerare och övriga parter under ett och samma tak, samt håller alla informerade om projektets gång. Det dröjer ännu ett halvt år innan tjänsten är igång. 

Pedersören kunnan rakennuslupavalvonta ottaa käyttöön sähköisen lupapiste palvelun ensi vuoden alusta. Lupapiste on asiointipalvelu jossa voi hakea rakentamisen lupia sekä hoitaa niihin liittyviin viranomaisasioinnin sähköisesti.

Dennis Rönngård (17:29): Förhandsröstningen börjar nästa vecka. I kommunalvalet väljs 35 medlemmar till fullmäktigeperioden 2021-2025. Förhandsröstningen pågår från 26.5 till 8.6.

I Pedersöre kan du förhandsrösta i kommungården alla dessa dagar., i Överesse bibliotek 27.5 och 2.6 och i Purmo bibliotek 27.5 och den 3.6. Information om valet hittar du på www.pedersore.fi.

Kandidatlistan hittar du på kommunens webbplats.

Katta Svenfelt (18:05): Kesäkuun kuntavaaleissa 13.6 valitaan Pedersörelle 35 henkilön valtuusto. Ennakkoäänestys järjestetään 26.5 alkaen ja äänestyksen viimeinen päivä on 8 kesäkuuta. Voit äänestää ennakkoon kunnantalossa joka päivä, Ähtävän kirjastossa 27.5 ja 2.6 sekä Purmon kirjastossa 27.5 ja 3 päivä kesäkuuta. Kunnan verkkosivuilta löytyy lisätietoja sekä ehdokkaat. 

Dennis Rönngård (18:45): Och så har vi vinnarna i motionslotteriet som baserar sig på aktiviteten till motionslådorna under tiden november 2020 till mars 2021. Idrottsbyrån har lottat ut tio priser som kan hämtas från huvudbiblioteket i Bennäs. Här är vinnarna. Tässä ovat liikuntaravonnan voittajat:

  • Sisko-Lisa Sandell Lappforsin hiihtomaja, 
  • Stefan Jansson Åmansvägen Kållby, 
  • Bodil Eriksson Bennäs centrum, 
  • Bo-Håkan Skog Bergö, 
  • Eva Thylin Brännbacka,
  • Marianne Eklöv Purmo skola,
  • Mika Forsen Fors Jannes, 
  • Torsten Lövbacka Manners,
  • Ulla Finne Forsby Hagnäs och
  • Kjell Nymark Karby Tienhaara.

Grattis till er alla.

Katta Svenfelt (19:42): Restriktioner gällande sammankomster lindras i Pedersöre. I kommunerna inom Vasa sjukvårdsdistrikt kan man från den 12 maj ordna offentliga tillställningar och sammankomster för över 50 personer under förutsättning att man kan undvika närkontakt. Det gäller både inomhus och i avgränsade områden utomhus. Beslutet är i kraft till den 1.6

Om tillställningar inte går att ordna genom att sörja för säkerheten skall man inte ordna tillställningar överhuvudtaget.

Dock bör observeras att Österbottens samordningsgrupp rekommenderar att man inte skall ordna privata tillställningar för mer än 20 personer, detta gäller till 31.5.

Dennis Rönngård (20:30): Det var våra sista nyheter innan hösten, då vi kommer med riktigt nya nyheter och förhoppningsvis klent med Coronanyheter.

Katta Svenfelt (20:39): Ja du det vore nåt det, men mera minnen vill vi dela med oss. Här är ett Esseminne, tar det på dialekt eftersom det kom till oss i den formen. Minns tå vi kört in höiji me hästin Pålle, in me höiji i lödona åså trampa vi ihop e me saltti så vi vart allt röpricko på beine (skratt).

Dennis Rönngård (21:08): Ja bruka bli pricko åv brännässlona å myggona ja (skratt).

Kattas Svenfelt (21:15): Såklart, men det var mera, hör här, Essebon berättar. Åså minns ja tå all Konosfolkbååne  samlast å leikt fyra mål på gambäskolas gårdsplan. He va rolit.

Oh fyra mål det minns jag också vi lekte på Lagmans skolas gårdsplan, dammigt men kul. Undrar om nå ungar leker fyra mål nå mer ?

Dennis Rönngård (21:40): Kanske vi måst laga en fyra mål app åt dagens barn (skratt)

Men på tal om barn här har vi ett minne från Kållby, ett mera färskt minne från två tjejer i 12-årsåldern. Roligaste minne får man tå man simmar i ån (eller ååge) och av att göra konster på studsmattan. Ja där ser man, studsmattan var nog int uppfunnen då jag var barn.

Katta Svenfelt (22:08): He var väl knappt så ååge var uppfunnen då jag var barn (skratt). Här är mera minnen, Sommardanserna vid Ytteresse danspaviljong. Det blev inte dansat så mycket, man umgicks desto mera och sedan hölls det på 90-talet allsångskvällar vid Nasa simplats där antagligen lokala förmågor och spelmän höll i de musikaliska trådarna. Sköna sommarminnen med musik och publik, skriver damen med det musikaliska minnet.

Dennis Rönngård (22:48): Oj musik och publik, som jag längtar. Men hör du passionären, lyssna nu för här kommer ett minne från märke, en till nybliven passionär Såhär då: Att vara passionär idag gör att man kan skapa nya minnen med vänner som vill komma med på nya upptåg, ett speciellt minne är att senaste sommar slå rekord med ringmärkta tornfalkar, ett speciellt tillfälle var när jag med två vänner besökte en häckning av tornfalk genom snårig terräng i Hummelgjutan.

Efteråt smakade äkta pannkaffe extra gott ute i naturen. 

Katta Svenfelt (23:28): Tack för detta nya fina minne kära passionär, vi får nog akta oss tänk om poddare börjar ringmärkas (skratt)

Dennis Rönngård (23:40): Tror int det är nå risk, nya poddare föds ju varje dag så vi är väl int utrotningshotade ännu (skratt). Fast man vet ju aldrig när man har en ring runt beini och känner en lätt doft av pannkaffe i snårig terräng (skratt) Jag har här ett väldigt kort sommarminne till inskickat från en Sandsundbo ett enda ord: Näsabränno (skratt)

Katta Svenfelt (24:12): Jaa det minns man ju verkligen, lite för ampert i vattni åså kom man upp och sa åt mommo, bobbo ja ha däsabänno (skratt). Men hördu så länge däsbänno ebbar ut så kunde jag väl få höra en sommarlåt till, jag vet en mysig låt som låg på Vegalistan för x antal år sedan. Det var en flygande reporter som sjöng (skratt), så här har ni kära poddlyssnare ingen mindre än Dennis Rönngård i låten När det blev vi två.

Musik: Dennis Rönngård – När det blev vi två 24:50 – 28:01 

Dennis Rönngård (28:02): Lät otroligt bekant den där sångaren (skratt).

Katta Svenfelt (28:06): Så skön låt, tack Dennis. Kanske låten blev ett nytt sommarminne för någon. Efter en så här skön låt tycker jag detta sommarminne från en härlig dam i Esse passar utmärkt. En midsommarhelg på nittiotalet då vi gjorde vår vanliga midsommarrundtur bland annat till Kauhava. Min mamma som hade blivit änka var med, döttrarna samt en kusin. Då vi kom hem på kvällen berättade jag om seden att plocka sju sorters blomster att sätta blommorna under kudden för att få i drömmen se sin blivande man.

Flickorna ville naturligtvis testa detta. Jag kan ännu idag se den trolska bilden av flickorna i den dimmiga midsommarnatten med nattlinnena fladdrande springa i det daggvåta gräset. 

Dennis Rönngård (29:00): Det var ett vackert minne, undrar om de drömde rätt. Hur ska vi få kolla upp de här?

Ska he nu finnas nå facitblomster och vart ska man lägg dem då? (skratt)

Ännu ett sista minne och då åker vi på flytetygstävling. En Essipojk skriver såhär.

Esse vattenfestival och flytetygstävlingen i början av nittiotalet i Överesse, en verklig höjdpunkt att stå på åbron och förväntansfullt se de många flytetygen gjorda av olika material göra entre.

Katta Svenfelt (29:39): Ja det var nog kul att se dem verkligen, fast man vänta ju nog bara på att de sku kapsejsa (skratt). Men en som inte kapsejsat trots utmaningar på sista tiden är Stefan vår kommundirektör och här får du en liten sommarhälsning.

Stefan Svenfors (30:00): Jag vill önska alla en riktigt trevlig sommar och så hoppas jag ju att det förstås blir en coronafri sommar för alla så långt som det bara är möjligt. Jag tänkte också på det att resandet åtminstone längre bort säkert är begränsat ännu så ska vi passa på att utforska våra näromgivningar.

Vi har många pärlor i kommunen och grannkommunerna som är värda ett besök. Sedan ser vi ju fram emot en höst där vi småningom kan återgå till ett mer normalt läge.

Eli oikein hyvää kesää kaikille ja toivottavasti saamme myös coronavapaan kesän ainakin suurilta osin. Ja nyt kun on vaikeampi lähteä matkoille, tehkää nyt sen sijaan tutkimusretkiä omassa kunnassa ja myös naapurikunnissa. Sanoisin näin, että kannattaa tutustua lähinähtävyyksiin ja kokeilla elämyksiä myös omassa lähiympäristössä. Toivon mukaan voimme sitten lähestyä normaalitilaa yhteiskunnassa syksyn puolella.

Dennis Rönngård (31:17): Tack för det och en fin sommar även till dej Stefan och till din familj.

Katta Svenfelt (31:23): Ja du kära kollega nu har vi poddat klart för denna säsong och tar ny fart inför hösten.

Dennis Rönngård (31:29): Så är det, och vi vill tacka er som hängt med oss, alla byaentusiaster, alla gäster och ni som delade era minnen. Och tack till dej Katta. 

Katta Svenfelt (31:40): Ävenledes, nu pausar vi en stund och återkommer den andra fredagen i september och då blir det nya spännande teman och härliga gäster i varje podd. Och förhoppningsvis bara goda nyheter. Syyskuun alussa palataan.

Dennis Rönngård (31:59): Så är det och efter denna coronatid så ger vi er alla högsta betyg och examen med guldstjärna i tålamod och ansvar.

Katta Svenfelt (32:09): Trevlig sommar, puss å kram, hej.