Aktuellt Move it bjuder på rörelseglädje på lördag
Idrottsekreteraren Pontus Backlund och motionsrådgivaren står på löparbanorna vid sportplanen i Bennäs. I bakgrunden syns gräsplanen.

Idrottssekreterare Pontus Backlund och vikarierande motionsrådgivare Julia Byggmästar hoppas att mycket folk kommer till idrottscentret i Bennäs på lördag.

Move it bjuder på rörelseglädje på lördag

Aktivitetsdagen Move it är tillbaka. På lördag den 8 juni är alla med barnasinnet i behåll välkomna till centralidrottsplanen i Bennäs för att hoppa, klättra, rida, spela streethockey och göra annat roligt.

Det är andra gången som Kulturhuset Ax ordnar evenemanget som dignar av aktiviteter med rörelseglädje i fokus. Pedersöres idrottssekreterare Pontus Backlund beskriver fjolårets premiär som en succé. Mycket folk samlades på sportplanen i Bennäs.

– Barnen hade roligt, det var ett lyckat koncept. Så vi kan inte annat än fortsätta, säger Backlund.

Upplägget är i stort sett likadant som i fjol, med vissa nya inslag. Trampolinen – som orsakade långa köer i fjol – är på plats, liksom olika hoppborgar och bumpersbollarna.

– Ponnyridning för de yngre barnen är en nyhet för i år. Och så kan man spela streethockey på parkeringen, säger Backlund.

Det är Bubblans ponnystall som ordnar ponnyridningen klockan 11–13, medan Ida Kuoppala och IFK Lepplax står bakom streethockeyn.

Liksom i fjol visar lokala idrottsföreningar upp sin verksamhet. Åtminstone fotbollsföreningarna PeFF och Esse IK deltar med aktiviteter och Larsmo-Pedersöre 4H förevisar kaninhoppning.

Även zebra-bilen från Jakobstads ungdomsbyrå är på plats.

Aktivitetsdagen engagerar hela Kulturhuset Ax. Idrottsbiblioteket visar upp sin låneredskap, ungdomsbyrån erbjuder ansiktsmålning och vikarierande motionsrådgivaren Julia Byggmästar leder ett dansprogram.

Aktiviteterna är utspridda över hela centralidrottsplanen och dessutom är också klätterväggen och stora salen i Sportis i användning.

– Det kommer att finnas en hinderbana inne i Sportis som man får testa på egen hand, säger Byggmästar.

Det är fritt inträde och alla aktiviteter är gratis. Det är bara serveringen som kostar – och där utlovas bland annat hotdog för den som blir hungrig.

Backlund och Byggmästar hoppas att mycket folk ska komma till centralidrottsplanen på lördag.

– Det finns något som passar både yngre och äldre, säger Byggmästar.

Move it pågår på lördag 8 juni klockan 10–15.

Tilläggsuppgifter: Idrottssekreterare Pontus Backlund, pontus.backlund@pedersore.fi, 044 7168713

Ett barn hoppar i trampolinen, fastspänd i en lina. Folk köar bredvid.

Trampolinen var ett populärt inslag under fjolårets evenemang.