Aktuellt MI ger konsten extra kärlek i år
14.8.2019

MI ger konsten extra kärlek i år

Pedersöre MI:s personal inför läsårets start augusti 2019.
Pedersöre MI:s personal är redo för den nya terminen. Från vänster Mikael Björklund, Majlen Rajby, Joanna Vikström Eklöv och Marie-Louise Thylin.

Pedersöre MI:s kurskatalog är ett säkert tecken på att hösten närmar sig. Den nya katalogen delas ut till alla hushåll i Pedersöre på torsdag.

Det här läsåret har rektorn Joanna Vikström Eklöv velat satsa extra krut på konstundervisningen. Hon lyfter till exempel fram bildkonstkursen ”Färgklicken”, som är avsedd för barn i åldern 5–7 år, tillsammans med en vuxen. Kursdeltagarna jobbar i både akvarell och akryl samt testar att trycka bilder med återanvända saker. Kursen hålls i Överesse och Kållby med Anna Björk som lärare.

Björk är också lärare för den nya kvällskursen ”Konsttryck”, och en kurs i kreativt fotograferande i Sursik skolas tecknesal. Den senare kursen startar strax efter skolans slut på tisdagseftermiddagarna, så att skoleleverna kan haka på kursen direkt utan att åka hem emellan.

– Det är en fotokurs där man övar sig på att fotografera snyggt med ipad, mobiltelefon eller kamera, säger Vikström Eklöv.

Ett annat uttryck för konstsatsningen är kursen ”Experimentell akvarell”, som tidigare ordnats bara i Bennäs. Den kommer nu också ut till byarna Lappfors och Purmo. Lärare är Ann-Sofie Eriksson.

– Konsten ska vara möjlig och tillgänglig för alla. Vi har taggade lärare, så vi rider på den vågen, säger Vikström Eklöv.

MI:s rektor Joanna Vikström Eklöv.
MI:s rektor Joanna Vikström Eklöv vill lyfta fram bildkonstkurserna i år.

Löpning på stigar är inne

Pedersöre MI erbjuder totalt cirka 360 kurser under läsåret. För att genomföra alla dem har MI engagerat ungefär 120 timlärare.

– Vi brukar ha ungefär 5 500 kursdeltagare. Vissa deltar i flera kurser, så de unika deltagarna är ungefär 3 000, säger MI:s kanslist Majlen Rajby.

Bland de populära gymnastik- och träningskurserna – som ofta fylls snabbt – finns ett nytt inslag: traillöpning. Hanna Enlund drar två träningspass, en kurs för nybörjare och en inspirationskurs för mer vana motionärer. Deltagarna får bekanta sig med Tornbergets vandringsled i Bennäs. Trailkurserna ordnas en lördag i slutet på september.

– Vi hakar på trenden med traillöpning, säger Vikström Eklöv.

Väva utan vävstol, att färga garn i mikro, att julpaketera smart och att tillverka smycken av porslinsbitar är andra nyheter i kurskatalogen.

Friluftsliv och matlagning ute

Samarbetet med Essnature och företagaren Mattias Kanckos fortsätter. Han leder bland annat en höstpaddling i Perho ås sjösystem, och tar ut friluftsintresserade på en vandring i urskogen i Salamanjärvi nationalpark.

Majlen Rajby tipsar om en matlagningskurs som kan kombineras med vandringskursen: Gott på friluftsturen.

– Deltagarna tillreder mat att ta med sig ut på utflykt. Och det handlar inte om grillkorv, säger hon.

Det andra kurstillfället ordnas utomhus, då deltagarna gör mat över öppen eld och på friluftskök.

Två stora föreläsningar i höst

Vid sidan av kurserna ordnar MI evenemang och föreläsningar. Två av föreläsningarna väntas dra en stor publik till Anderssénsalen. Den första föreläsningen är med mångsysslaren Alexandra Pascalidou, tisdagen den 22 oktober. Hennes rubrik är Mammorna – om styrkan i moderskärleken.

– Hon föreläser om mammarollen och tangerar sin egen bok ”Mammorna”. Men det betyder inte att bara mammor är välkomna, både pappor och de som inte läst hennes bok är välkomna med, poängterar Vikström Eklöv.

Äventyraren Pata Degerman föreläser under rubriken ”In i det okända”, onsdagen den 13 november.

Mi tar emot anmälningar från och med måndag den 19 augusti klockan 8.00. Det är allra smidigast att anmäla sig elektroniskt på MI:s webb, mi.pedersore.fi.

– Gå in och skapa dig ett konto redan nu, så går anmälan snabbare på måndag, tipsar Majlen Rajby.

MI-personalen tar också emot anmälningar på telefon, 7850 275, 7850 225, 7850 276 eller 7850 274.

Text och foto: Malin Henricson, informatör