Aktuellt Litterära hotspots synliggör böcker via platser i Pedersöre
9.10.2023
Två kvinnor sitter i biblioteksmiljö. Bakom står en kvinna och en man. En av kvinnorna som sitter håller i en bunt med häften.

Ett teamarbete. Illustratören Joanna Vikström Eklöv, specialbibliotekarien Lisa Ahlvik (båda sittande),
bibliotekschefen Solveig Hortans och kulturproducenten Dennis Rönngård har på olika sätt medverkat
till slutprodukten av projektet Litterära hotspots.

Litterära hotspots synliggör böcker via platser i Pedersöre

Nu är det i hamn – projektet Litterära hotspots i Pedersöre – som lyfter fram tio platser som har inspirerat lokala författare när de skrivit sina böcker, dikter och manus.

Vet du i vilka litterära verk som Wärvakull stein, Sursik skola, Nådjärv och Åliden förekommer?

Det får du reda på genom att låna det nyproducerade häftet ”Litterära hotspots” från biblioteken i Pedersöre. I häftet presenteras tio platser och författarna som på olika sätt har en anknytning till dem. Genom att scanna koden som finns på varje uppslag kan du se ett videoklipp från platsen och lyssna på en uppläsning från den aktuella boken.

Specialbibliotekarien Lisa Ahlvik, illustratören Joanna Vikström Eköv, kulturproducenten Dennis Rönngård och bibliotekschefen Solveig Hortans välkomnar alla med på en kulturhistorisk rundtur, antingen digitalt från hemmasoffan eller genom att besöka platserna på riktigt.

– Vi hoppas att man via platsen blir intresserad av litteraturen som den handlar om, säger Ahlvik.

Hon är glad och stolt över slutresultatet och lovordar illustrationerna som Joanna Vikström Eklöv har gjort till varje plats. Illustrationerna finns med i häftet, och ställs också ut i huvudbiblioteket i Bennäs, alldeles till höger om huvudentrén.

Vikström Eklöv har inte avbildat platserna direkt, utan försökt fånga stämningen.

– Platser är vanligen fulla av minnen och känslor. Då är det bra att jobba med lager av olika slag. Det här är upplevelsekonst som ska kännas inuti, en upplevelse för både hjärta och hjärna, säger hon.

På torsdag kväll kl. 18 är det releasefest och vernissage för Litterära hotspots. Dit är alla välkomna för att bekanta sig med projektet och höra Vikström Eklöv berätta om sina illustrationer. Också författarna är inbjudna.

En version av materialet finns här på kommunens webbplatsLitterära hotspots.

Illustratören Joanna Vikström Eklöv står framför några av sina tavlor.

Joanna Vikström Eklöv har jobbat i flera dimensioner när hon skapat illustrationer till platserna i projektet.