Aktuellt Lär dig tälja och tufta med Pedersöre MI
20.8.2020
Två personer sitter i gunga, två står bakom. Kulturhuset Ax syns i bakgrunden.

Välkomna på kurs! Pedersöre MI:s personal är taggade inför det nya läsåret. I gungan sitter MI-rektorn Åsa Nyberg-Sundqvist och musikläraren Mikael Björklund. Bakom gungan står textilläraren Marie-Louise Thylin och kanslisten Majlen Rajby. 

Lär dig tälja och tufta med Pedersöre MI 

En workshop i täljning, munspel för nybörjare och gravgårdsvandringar hör till nyheterna i årets MI-katalog. Djur, natur och friluftsliv hör till de traditionella satsningarna, liksom motionskurserna, där en yogaretreat i Lappfors sticker ut. 

Pedersöre medborgarinstitut bjuder ut 332 kurser och 7 785 timmar under det nya läsåret. Liksom tidigare år fortsätter många kurser som år efter år har sina trogna deltagare, kompletterat med nya trender, influenser och önskemål från allmänheten.

Bland hantverkskurserna plockar textilläraren Marie-Louise Thylin fram en workshop i täljning, som ordnas ett veckoslut i november. Workshopen ”Tälj me all about it” leds av slöjdaren Jögge Sundqvist från Umeå.

– Vi försöker ju följa med vad som händer nationellt, och i år har Taitoliitto utsett täljning till årets nationella hantverksteknik, säger Thylin.

Sundqvist täljer ”allt”, från små skedar till möbler.

– Workshopen är ett unikt tillfälle för slöjdintresserade att få inblick i vad han håller på med, säger Thylin.

I samma genre finns också en grundkurs i smide, som håller till i en restaurerad smedja från 1700-talet i Forsby. Lärare är smeden Niklas Svevar.

Gamla tekniker kommer igen

Bland textilkurserna finns en del nyheter för unga. Young knitters riktar sig till högstadieelever och gymnasiestuderande.

– Temat är mönsterstickade tröjor. De isländska tröjorna är ju jättepopulära nu, säger Thylin.

Kreativa unga händer är en kurs för barn i 9–11-årsåldern. Deltagarna får testa olika tekniker som filtslöjd, tovning och makramé.

Makramé förekommer också i en annan ny kurs, liksom tuftning. De kurserna håller Thylin själv.

– Det är tekniker som har fått ett nytt uppsving, säger Thylin.

I tuftning använder man en specialnål och grova garner för att skapa tredimensionella dynor och tavlor. Den kursen kan man också delta i på distans.

Munspel nyhet inom musiken

När det gäller musik finns det både evenemang, enskild och gruppundervisning och körsång på repertoaren. ”Rockband för vuxna” fortsätter i två grupper, med Egon Veevo och Sebastian Sundqvist som lärare.

– Också vuxna måste få leva ut sina rockdrömmar. Vi har duktiga lärare, säger Björklund.

Årets tilläggskrydda är nybörjarkursen i munspel, där blues kommer att ha en framträdande roll.

När det gäller föreläsningar har MI satsat främst på inhemska och ganska lokala föreläsare. Årets Late Jakob, Nada Nords ordförande Gunilla Luther-Lindqvist, berättar om flyktingkrisen på de grekiska öarna, medan Christoph Treier föreläser om ensamhet. Sirpa Tapaninen från Tammerfors berättar om Alexandersteknik.

En föreläsning som var inplanerad redan i våras är ännu omgiven av frågetecken på grund av coronaläget. Det gäller den rikssvenska författaren, retorikern och föreläsaren Elaine Ekswärd som ska tala om sin barndom och de övergrepp hon utsattes för.

– Vi utreder ännu hur det blir. Det kan bli en föreläsning på distans eller att vi skjuter fram den, säger MI-rektorn Åsa Nyberg-Sundqvist.

Friluftsliv en stående satsning

Djur, natur och friluftsliv fortsätter att vara ett viktigt fokusområde för Pedersöre MI. Där är Mattias Kanckos en viktig samarbetspartner. Han tar med deltagare på en vandring i urskogen i Salamanjärvi nationalpark, på ruskavandirng i Syöte och på Expedition gammelgäddan i Esse å. Dessutom ger han överlevnadstips i vildmarken under en dagskurs i Lappfors.

– Vi försöker främja friluftslivet i Pedersöre, säger Nyberg-Sundqvist.

MI är också involverad i den nya friluftsfestivalen Uteliv som ordnas i Lappfors den 5 september.

Andra nyheter är gravgårdvandringar i Esse, Purmo och vid Pedersöre kyrka i Jakobstad. Pernilla Nylund håller kursen Må bra med mental träning, där deltagarna får hjälp att träna sin inre, mentala kondition.

– Vi har också inlett ett samarbete med Yrkeshögskolan Novia och kan erbjuda dramakurser för barn, tipsar Åsa Nyberg-Sundqvist.

Beredskap för distansundervisning

Coronavirusets spridning gjorde att vårens kurser avbröts abrupt. Inför det nya läsåret har Pedersöre MI utgått från att kunna hålla ordna normal närundervisning. Men det finns beredskap för förändringar.

– Våra ordinarie lärare skulle direkt övergå till distansundervisning om det krävs, säger Nyberg-Sundqvist.

MI-katalogen delas ut till alla hem i Pedersöre torsdagen den 20 augusti. Den som blir utan katalog kan kontakta MI-kansliet, tel. 7850 275.

Anmäl från och med måndag

Anmälningarna tas emot från och med måndag den 24 augusti, både per telefon och på nätadressen mi.pedersore.fi

Höstens kurser startar vecka 37 (fr o m 7 september).

Läs hela kursutbudet på Pedersöre MI:s webbplats.

Text & foto: Malin Henricson