Aktuellt Föreningsgalans andra utmärkelser
24.1.2020

Föreningsgalans andra utmärkelser

Under Föreningsgalan 2020 uppmärksammades också Årets arrangör, Årets förening, Årets eldsjäl och Årets ungdom.

Årets arrangör

En förening eller frivillig som under året ordnat ett evenemang som har engagerat många personer eller som på ett tilltalande sätt lyft fram Pedersöre som en aktiv kommun. Årets arrangör har också med sin verksamhet breddat serviceutbudet i kommunen på ett synligt sätt. Årets arrangör kan även ha drivit ett betydande projekt som haft stor betydelse för kommunen och dess invånare.

Årets arrangör 2019: Byarådet i Överesse

Byarådet i Överesse är en relativt ung förening som med entusiasm och ambition har jobbat för att sprida trivsel och öka synligheten för sin by. 2019 ordnade byarådet ett alldeles nytt evenemang med en relativt liten budget. Ambitionen att skapa ett gratis evenemang som sprider positiv stämning och som lockar folk från hela närområdet fullföljdes med bravur. Essemässan den 14 september lockade cirka 2 000 besökare.

Med sitt evenemang har byarådet bidragit till att markera att Pedersöre är en aktiv kommun med aktiva invånare som har mycket att erbjuda för både de som bor här och de som vill flytta hit.

Årets förening

En ideell och aktiv förening i Pedersöre vars arbete utmärks av engagemang och utveckling. Priset är ett stöd, en uppmuntran eller belöning till den förening, som under året på ett tydligt sätt arbetat för en stark gemenskap under demokratiska former, som är inkluderande och har ett brett engagemang och en god och bred verksamhet.

Årets förening 2019: Forsby på toppen

Forsby på toppen rf är en förening som med självförtroende och entusiasm har tagit tag i verksamheten. Den bärande kraften är mångfalden i verksamheten. Här har fotboll, ungdomsverksamhet, allsång, lanparty, pubkvällar, danser och gympa fått verka i gott samförstånd under årens lopp. Föreningen är en viktig mötesplats för bysborna.

Genom olika former av evenemang har föreningen strävat efter att höja sin profil och locka besökare från ett större område.

Årets eldsjäl

Årets eldsjäl är någon som gör det där lilla extra, som oförtrutet arbetar vidare med ideella krafter. Eldsjälen kan vara den tysta kraften bakom en förening eller en ledare som sporrar till engagemang.

Årets eldsjäl 2019: Lars "Lasse" Hagnäs, IF PP

Lars Hagnäs är en person som varit verksam i föreningen IF Pedersöre-Pojkarna sedan mitten av 1970-talet både som utövare och som föreningsaktiv. De senaste 15 åren har han engagerat sig på heltid i verksamheten. Hagnäs är allt-i-allot som fixar material, ordnar kaffe, bygger och ägnar otaliga talkotimmar åt föreningen.  Det är många, framförallt barn och unga, som haft stor glädje av den service som föreningen erbjuder vid slalombacken i Bergö.

Hans hjärta bultar för kommunens högsta backe och han har varit en drivande faktor i att utveckla verksamheten. Utan hans insats skulle Pedersöre med omnejd sakna slalombacke.

Årets ungdom

Är ett kulturpris som tilldelas en Pedersörebo i åldern 0-29 år. Stipendiet är personligt. En person per år kan få priset. Den sökande ska kunna uppvisa en påvisbar kulturell prestation. Stipendiet ska vara en uppmuntran för fortsatt verksamhet

Årets ungdom 2019: Sara Ray

Sara Rays musikalitet och utstrålning gjorde att hon blev vald till Finlands lucia 2019. Som lucia spred hon ljus och glädje till många människor. Genom uppdraget satte hon också Pedersöre (Esse) på Finlands karta. Med sitt Luciaengagemang gav hon en guldkant till många. Hon fick jobba för de svaga i samhället.

Ray inspirerar andra människor att göra gott och hon är en god förebild för barn och andra ungdomar.