Aktuellt Bli mer hållbar tillsammans med MI
16.8.2022
Pedersöre MI:s kanslipersonal på fyra personer står och håller i den nya kurskatalogen mot kameran.

Kanslisten Majlen Rajby, musikläraren Mikael Björklund, tf rektorn Pia Boström och textilläraren Marie-Louise Thylin bjuder ut
den färska kurskatalogen till hushållen i Pedersöre och hoppas på många anmälningar på måndag.

Bli mer hållbar tillsammans med MI 

Hållbarhet är en högaktuell samhällsfråga och det tar Pedersöre MI fasta på det kommande läsåret. Kurskatalogen är fylld av kurser där deltagarna får lära sig bli mer hållbara, både kroppsligt, ekonomiskt och materiellt.

I slutet av veckan dimper Pedersöre MI:s nya kurskatalog ner i postlådorna i Pedersöre och tf rektorn Pia Boström hoppas att alla lusläser den – för den som är uppmärksam kan vinna en gratiskurs. Tävlingen hänger ihop med medborgarinstitutets satsning på hållbarhet. Varje kurs som går under detta tema är märkt med en symbol.

– Man ska räkna antalet symboler i katalogen. Vi lottar ut ett pris bland alla som svarat rätt, säger Boström.

Liksom MI:s verksamhet erbjuder något för alla överlag, tar man sig an hållbarhetstemat ur olika synvinklar. I slutet på september erbjuds till exempel en föreläsning om hur man lyckas skapa en hållbar livsstil och den följs upp av en föreläsning med fokus på självhushållning i oktober. Matlagningskurserna ger tips om hur man tar till vara och konserverar råvaror ur naturen och gör produkter som inte nödvändigtvis måste förvaras i ett eldrivet kylskåp.

För ungdomar ordnas en ekonomikväll, medan vuxna kan lära sig 10 steg till en hållbar ekonomi.

Textilläraren Marie-Louise Thylin påpekar att textilkurserna nästan till 100 procent är inriktade på hållbarhet. Brodera på kläder och Klädvård med Restyle-Mia är två kurser som syftar till att förlänga livslängden på kläder, liksom kursen Klädfixarverkstaden. Rent allmänt är klädvård på väg tillbaka efter en era av slit- och slängmentalitet, menar Thylin.

– Och när man har fixat alla kläder och deras livslängd är slut kan man använda dem till konst. Vi har en kurs som heter Från trasor till konst, säger Thylin.

Ett undertema till en av sykurserna är Minnenas textil, där deltagarna gör ett arbete, till exempel ett minnestäcke, av gamla textiler som bär på speciella minnen.

Den som följer Instragramkontot @kreativakvinnorkan har möjlighet att träffa en av kvinnorna bakom inläggen och få inspiration till hur olika material kan användas till nya saker.

När det gäller den personliga hållbarheten finns det massor av kurser vars syfte är att deltagaren ska må bra. Det gäller dels alla tränings- och motionskurser, och dels musikkurserna.

Pedersöre kommuns nya motionsrådgivaren Jennifer Storrank håller kurs i Sportisgymmet och inspirerar både nybörjare och längre hunna att stärka sina muskler. Bootcamp är en fyradelad kurs som hålls både utomhus vid motionstrappan vid Roskisbacken och inomhus i Sportis.

Musikläraren Mikael Björklund betonar gemenskapen på kurserna i musikgenren.

– Att sjunga tillsammans och spela tillsammans, det är viktigast. Våra musikkurser täcker alla åldrar, från vaggan utan någon övre åldersgräns. Vi ska försöka återuppliva både blåsorkestern och sångkören, säger Björklund.

Han betonar att kören har en låg tröskel – det är möjligt att komma med en gång och prova på.

Björklund tipsar också om en nyhet bland teknikkurserna: en svetskurs, som lär ut grunderna i olika svetsmetoder och hur man svetsar säkert.

Pedersöre MI börjar ta emot anmälningar på måndag 22 augusti klockan 8. Det går både att anmäla sig per telefon eller fylla in sin anmälan på webben.

Hela det aktuella kursutbudet finns på adressen mi.pedersore.fi.

Fotnot: Anmälan på mi.pedersore.fi eller tel. 06-7850 275, 06-7850 274, 050-5622 386 eller 044-3512 758.