Aktuellt Ax bjuder in till Pippikalas på sportlovet
20.2.2020

Ax bjuder in till Pippikalas på sportlovet

Det har gått 75 år sedan Astrid Lindgrens första bok om Pippi Långstrump kom ut. Det firar Kulturhuset Ax med en riktig Pippidag i Bennäs onsdagen den 26.2.

Det blir ett tre timmar långt drop in-evenemang, då besökarna har möjlighet att träffa både Pippi, Herr Nilsson, poliserna Kling och Klang, Prussiluskan och andra bekanta figurer ur Pippi-böckerna.

Pippi, alias specialbibliotekarien Lisa Ahlvik, utlovar ett program som passar hela familjen.

– Vi kommer att ha olika stationer med pyssel och aktiviteter, säger Ahlvik.

Besökarna får ett Pippipass där de olika stationerna är listade. När man besökt en station sätter man ett kryss i passet. Alla som lämnar in sitt pass vid lånedisken deltar i ett lotteri.

Den specialgjorda kalastårtan i flera våningar är ett stopp.

– Vi behöver besökarnas hjälp att dekorera tårtan. Det finns pysselgrejer på plats, säger Ahlvik.

Cirkusdirektören David Englund håller sitt tivoli öppet. Där kan barnen mäta sina krafter med Starke Adolf, och se om de lyckas rubba stången med vikter.

På Kurrekurreduttön kan man skriva flaskpost med boktips och i Pippis ord- och bildverkstad får man använda sin fantasi för att hitta på nya låtsasord. Pippis uppfinning ”spunk” fungerar som inspiration.

– Barnen får rita och berätta vad fantasiorden betyder. Om man inte vill ta hem sitt låtsasord kan man hänga upp det på vår magnetvägg, säger Ahlvik.

Den som inte vill skriva eller rita, kan i stället färglägga bilder med Pippimotiv.

Hela kulturhusets personal är involverad i programmet, och många av dräkterna är specialsydda för Pippidagen. Det är textilläraren och formgivaren Maria Fagerudd som sytt kostymerna.

Lunchcaféet Två systrars söta – som också finns i fastigheten Ax, deltar genom att bjuda in till kalas där de serverar en kakbuffé.

På utsidan är det möjligt att åka häst och kärra, eftersom Storstara gård är på plats.

Pippidagen pågår klockan 12–15, onsdagen den 26 februari.

Text: Malin Henricson, informatör