Aktuellt Årets företag: ”Folk ska vilja jobba på våra byggplatser”
29.9.2022
De fem delägarna i B.I. Klemets står vid kontorets ytterdörr.

B.I. Klemets strävar efter att anställda och underentreprenörerna ska vilja jobba för och med B.I. Klemets, varje arbetsdag.
De fem delägarna är Richard Björkell, Simon Lindfors, Marcus Klemets, Andreas Sandström och David Sundqvist.

Årets företag: ”Folk ska vilja jobba på våra byggplatser”

Bygg- och ingenjörsbyrå Klemets AB är årets företag i Pedersöre. I prismotiveringen nämns bland annat att företaget engagerat sig i samhällsviktiga projekt och med egna satsningar bidragit till att utveckla samhällets service och livskraft.

En av företagets egna satsningar som gynnar så väl Pedersörebor som folk i grannkommunerna, är padelhallen Edsevö padel, som ligger vägg i vägg med B.I. Klemets nybyggda kontorslokal intill riksåttan i Edsevö.

Ett annat exempel på samhällsnytta är de parhus som B.I. Klemets byggt i Sandsund och Ytteresse och på det sättet bidragit till att det finns attraktiva bostadslägenheter i kommunen. Och fler är på kommande, senare i höst startar ett nytt parhusbygge med totalt åtta lägenheter i Ytteresse. De nya parhusen byggs nära daghemmet Diamanten och skidspåret i Ytteresse.

– Det finns inte en grannare plats i Ytteresse, säger David Sundqvist, en av de fem delägarna.

Vd:n Marcus Klemets räknar snabbt ihop att bolaget sedan 2012 har färdigställt 18 bostadslägenheter i Ytteresse, och lika många i Sandsund.

– I Sandsund finns ännu osålda lägenheter till salu, säger Andreas Sandström, delägaren med ansvar för dotterbolaget B.I.K Fastigheter som hyr ut och säljer fastigheter.

Men den egna produktionen begränsar sig vanligen till ett projekt per år. Största delen av B.I. Klemets verksamhet består av att bygga åt andra. Uppdragsgivarna finns huvudsakligen inom den offentliga sektorn och industrin. B.I. Klemets renoverade till exempel nuvarande Esse välfärdsstation i Ytteresse på uppdrag av Pedersöre kommun för några år sedan. Bolaget har också byggt daghem och ett skolcentrum i Ylihärmä åt Kauhava stad och Esse Elektro-Krafts nya kontor i Överesse.

För tillfället är B.I. Klemets huvudentreprenör för Mirka Power Tools, ett tiomiljonersprojekt, i Jakobstad. Det är ett resurskrävande projekt.

– Åttio procent av vår personalstyrka jobbar där, säger Klemets.

Ett annat gäng är sysselsatt med att renovera ett utrymme i Soites lokaler i Karleby till ett nytt laboratorium.

Prisjuryn Pedersöre kommunstyrelse beskriver B.I. Klemets som ett modernt och kunskapsdrivet företag, som med sin yrkesskicklighet, kvalitetsmedvetenhet och goda affärsetik skapat ett förtroendekapital i byggbranschen. ”Företagets framgång bygger på långsiktiga kundrelationer och ett förtroendefullt samarbete”, nämns i motiveringen.

Vd:n Marcus Klemets tycker det är roligt att företaget uppmärksammas i dylika ordalag. Det ligger i linje med företagets egen grundsyn. Delägarna har tillsammans utkristalliserat ett antal kärnvärden som all verksamhet bygger på: Pålitlighet, samarbete och ödmjukhet. Företagets filosofi att de anställda och underentreprenörerna ska vilja jobba för och med B.I. Klemets, varje arbetsdag.

– När de stiger upp på morgonen ska de säga ”yes” över att de får komma till våra byggen, säger Klemets.

Det är ingen lätt målsättning, men han menar att det kan lyckas om man har det i bakhuvudet som chef och uppdragsgivare.

– Samarbete är a och o, och att alla försöker förstå varandra, säger David Sundqvist.

När Marcus Klemets grundade ett eget företag 2006 hade han inga planer på att anställa folk. Han är utbildad konstruktör och byggnadsingenjör och tänka främst rita åt andra. För att få mera jobb tog han också på sig bygguppdrag och i den vevan anställde han Simon Lindfors. Lindfors blev senare delägare samtidigt som David Sundqvist, och senare har också Andreas Sandström och Richard Björkell köpt in sig.

– I dagsläget sköter de varsitt projekt. Jag hjälper till där jag kan och städar lite, Klemets leende.

B.I. Klemets tar emot företagarpriset på Pedersöre kommuns företagarmiddag som ordnas torsdag kväll 29 september i danspaviljongen Forsby på toppen.

Text och foto: Malin Henricson, informatör

Mer information:

  • kommundirektör Stefan Svenfors 050- (06) 785 0101 / 050-512 0420, svenfors@pedersore.fi,
  • tf ekonomi- och utvecklingsdirektör Kennet Nyman 040–1320600, nyman@pedersore.fi,
  • vd Marcus Klemets 050 376 9125, marcus.klemets@biklemets.fi

 

Bygg- och ingenjörsbyrå Klemets AB

  • Grundades av Marcus Klemets år 2006.
  • Nuvarande delägare är Marcus Klemets, David Sundqvist, Andreas Sandström, Richard Björkell och Simon Lindfors.
  • Personalstyrkan består av cirka 20 anställda, och består av byggnadsarbetare, snickare och ingenjörer.
  • Företaget är huvudsakligen verksamt i Pedersöre med omnejd.

 

Årets företagare 2022, motivering

Företagarpriset år 2022 ges till ett modernt, kunskapsdrivet företag: Byggnads- och ingenjörsbyrå Klemets.

Med yrkesskicklighet, kvalitetsmedvetenhet och god affärsetik har företaget skapat ett stort förtroendekapital i branschen. Företagets framgång bygger på långsiktiga kundrelationer och förtroendefullt samarbete. Företaget har också engagerat sig i samhällsviktiga projekt och med egna satsningar bidragit till att utveckla samhällets service och livskraft. Med sin positiva inställning bidrar företaget till den framtidstro och optimism som vi så väl behöver.
Pedersöre kommunstyrelse