Aktuellt Ab Tomas Kjellman får Pedersöres företagarpris
2.9.2020
Företagarparet Tomas och Sonja Kjellman i sin affär i Kållby.

Årets Pedersöreföretagare Tomas och Sonja Kjellman är vana med långa arbetsdagar. De sätter kunden främst och tittar inte på klockan om ett problem måste lösas.

Ab Tomas Kjellman får Pedersöres företagarpris

Pedersöre kommun ger årets företagarpris till Ab Tomas Kjellman i Kållby. I prismotiveringen nämns att företagarna har kunnat utvidga verksamheten och vinna marknadsandelar tack vare en grundläggande förståelse för kundernas behov och ett fördomsfritt tänkande.

Ägarparet Tomas och Sonja Kjellman både känner igen sig och skriver under den beskrivningen.

De har drivit företaget sedan 1988 och tillsammans med sin kunniga personal skaffat Ab Tomas Kjellman en stabil position som importör och försäljare av lantbruksmaskiner och reservdelar.

De har sett branschen genomgå stora strukturförändringar. Konkurrenter har köpts upp och lagts ner.

Enligt Tomas Kjellman har det varit en konkurrensfördel att vara en liten aktör. 

Då är det enklare att ställa om sig efter marknadens skiftningar. Förutom expertis om marknaden och produkterna samt direktkontakt till leverantörerna i Europa, är snabba leveranser och kundfokus några av företagets framgångsfaktorer.

– Vi sätter kunden främst och svarar i telefon oberoende av tid på dygnet. Vi har skickat reservdelar med taxi när maskiner har gått sönder. För när maskinerna står, måste kunden få hjälp direkt, säger Sonja Kjellman.

De poängterar dessutom att de aldrig skulle ha kommit så här långt utan sina duktiga medarbetare.

Ab Tomas Kjellman har valt att specialisera sig på en smal produktgrupp: jordbruksmaskiner för utfordning, transport och gödselhantering.

– Vi vill påstår att vi är unika i fråga om kunskap inom den branschen i norra Europa. Vi söker nya exportmöjligheter här, säger Tomas Kjellman.

Leverantörerna ordnar årliga skolningar åt servicepersonalen, vilket garanterar att de hela tiden är uppdaterade om maskinernas beskaffenhet.

Kjellman köper in sina varor direkt från komponenttillverkarna. Importen av maskiner startade när samarbetet med Kesko upphörde 1997. Det blev många körkilometrar och mässbesök i Europa i jakt på leverantörer. Handeln med reservdelar kom in i bilden för sju–åtta år sedan.

De känner att de har vunnit marknadens förtroende.

– Vi har fått svängt det till att tillverkarna söker oss, säger Tomas Kjellman.

Företagets senaste stora satsning är flytten från Ytteresse till Kållby, där båttillverkaren Nautors förra industrihall har renoverats till en modern affärsfastighet. Nyöppningen skedde i mars.

Den nya lokalen blev ett lyft i flera avseenden: Företaget fick bättre synlighet och ett stort utställningsutrymme inomhus för lantbruksmaskiner, ett modernt lagerhanteringsystem för reservdelar och möjlighet att utveckla nya tjänster.

Butiksfastigheten fotograferad utifrån. Parkeringsplats framför stora dörrar.

Hallen ger också utrymme för ytterligare tillväxt. I nuläget använder företaget bara hälften av sin lagerkapaciteten på höjden.

Tomas Kjellman har själv varit starkt involverad i att utveckla den nya programvaran för lagerhanteringen, där varje produkt har en egen hemadress på hyllorna.

– Vi utgår från att när vi lagt in varan på rätt ställe, så går varan också ut rätt, säger Tomas Kjellman.

Han påpekar att företaget troligen är unikt i det avseendet, att kunderna inte själva plockar åt sig reservdelar ur hyllorna.

– Vi ställer ut demoexemplar av reservdelarna och kundernas varor plockas ihop vid disken, säger han.

På det sättet är det ordning och reda i lagret, och risken för felleveransen minimeras.

I och med flytten har verkstaden fått plats i samma fastighet som butiken. Verkstaden förfogar över den norra ändan av hallen mot Kållbyvägen. Där jobbar två mekaniker.

– Vem som helst kan föra hit maskiner för reparation. Ju svårare fall, desto bättre för oss. På det här området ska vi växa, säger Tomas Kjellman.

Coronapandemin har för tillfället pausat alla former av internationella stormässor och evenemang där Kjellman kan skapa nya kontakter. De senaste åren har företaget besökt mässor i Sverige och Tyskland, men nu är till exempel EuroTier – med 280 000 besökare – framflyttat från november i år till februari 2021.

Hittills har Kjellman klarat sig ganska bra undan negativa coronaeffekter, även om företaget kände av att Italien och Frankrike stängde ner i våras.

– Men vi hade hunnit ställa vårt lager i skick inför säsongen. Det var bara kompletteringar som försenades, säger Sonja Kjellman.

Företaget siktar på att bredda sin verksamhet ytterligare, genom att börja tillverka en del komponenter till gödselvagnar själv.

– Det har en sysselsättande effekt under vissa tider på året. Det är bara småskalig verksamhet ännu, men det ska öka. Och man vet aldrig hur det växer med tiden, säger Tomas Kjellman.

Det var tänkt att den nya affärsfastigheten skulle ha invigts den 2 april. Så kom coronapandemin och sköt fram evenemanget på obestämd framtid.

Men invigningen blir av, lovar Sonja Kjellman.

– Vi ska ha en sjudundrande fest. Men vi vill att våra leverantörer från utlandet ska kunna delta. Och jag vill kunna krama folk den dagen, säger hon.

Pedersöre kommuns företagarmiddag ordnas inte i år. Istället delas företagarpriset ut i samband med presskonferensen onsdagen den 2 september.

Text & foto: Malin Henricson, informatör

 

Ab Tomas Kjellman

  • Grundades 1988.
  • Verkade först i ett garage intill livsmedelsaffären Kjellman & co i Överesse. Flyttade in i butiksfastigheten när livsmedelsaffären flyttade ut.
  • Flytten till Ytteresse skedde 1993.
  • Flytt och nyöppning i Nautors förra industrihall i Kållby, i mars 2020.
  • Verksamheten har utökats successivt. Började sälja målarfärg och foder i liten skala. Sedan tog maskinförsäljningen över.
  • Samarbetet med Kesko avslutades 1997. Då började företaget med egen import av lantbruksmaskiner.
  • Importen av reservdelar startade för sju–åtta år sedan.
  • Är specialiserad på lantbruksmaskiner för utfordring, transport och gödselhantering.
  • Har 19 anställda: 15 i Kållby, två försäljare i affären i Tammerfors, en försäljare i Jyväskylä och en försäljare i Vesanto.
  • Har tidigare haft försäljningspunkter i Jeppo och Karleby.

 

Pedersöre kommuns företagarpris 2020

Företagarpriset 2020 ges till ett familjeföretag som verkat i över 30 år i en bransch som genomgått stora strukturförändringar. Med en grundläggande förståelse för kundernas behov och fördomsfritt tänkande har företagarna kunnat utvidga verksamheten och vinna både förtroende och marknadsandelar. Företaget har kunder såväl i hemlandet som utomlands och verksamhet på många olika ställen, men huvudkontoret har under alla år funnits i Pedersöre. Företagets långsiktiga satsningar skapar arbetsplatser och framtidstro. 

Pedersöre kommuns ekonomi- och koncernsektion