Aktuellt för barn och unga Ytteresse skola besökte Företagsbyn
24.4.2023
Bild från Företagarbyn. En inomhusmiljö med kontor, trekantiga flaggor hänger över mittgången, en skylt med texten Yrityskylä (sv Företagarbyn).

Ytteresse skola besökte Företagsbyn

Elever i årskurs 6 i Ytteresse har under vårvintern lärt sig om ekonomi, företagande och samhället. I mars hade vi en rolig, spännande och lärorik dag när vi besökte Företagsbyn i Vasa.

Tisdagen den 14 mars åkte sexorna till Vasa tillsammans med Överesse skola. Företagsbyn är ett miniatyrsamhälle där man jobbar och får lära sig om hur samhället fungerar. Vi förberedde oss under flera lektioner och jobbade med uppgifter i ett häfte. Vi gick igenom många olika saker och skrev bl.a. en jobbansökan. Vi jobbade också i grupper och skrev regler som vi skulle ha i våra arbetsrum i företagen.

Det fanns många olika företag och yrken. Vi arbetade t.ex. på Lidl, Nordea, Martela och Vasa universitet. I företagen hade man en egen iPad där det stod information och vilka arbetsuppgifter man hade. Vi hade tre olika arbetspass under dagen. Alla fick hämta ut ett eget bankkort från banken och vi fick lön som vi kunde köpa saker för, t.ex. choklad från någon butik. 

– Jag tyckte det var spännande och roligt att vara vid Företagsbyn och jag upplevde att jag lärde mig mycket, säger Ruth.

Vid Företagsbyn skulle vi t.ex. betala företagets fakturor och betala ut lön till de anställda. Vi fick pröva på att arbeta i ett företag utan att gå i konkurs.

– Jag tyckte det var kul, men det var svårt att få företaget att fungera, säger Maja. 

Vi fick rösta vid stadshuset om vad man skulle bygga i staden. Vi lärde oss mycket om arbetslivet och hur man hanterar pengar.

– Jag tyckte jag lärde mig nya saker och det var en superbra uppgift att göra,

säger Elsa.

Alla hade en viktig roll i det egna företaget och vi rekommenderar att alla skolor åker till Företagsbyn eftersom man har nytta av det man lär sig där i framtiden.

– Jag tycker det var en rolig dag, säger Nelly.

Text och foto: Ytteresse skola, 6b