Aktuellt för barn och unga PG och Kalajoen Lukio samarbetar
20.2.2024
En skolbyggnad i flera våningar. Den ser ganska modern ut.

Ungdomar från Pedersöre har möjlighet att studerade en period i gymnasiet i Kalajoki. Skolorna besöker varandra regelbundet.

PG och Kalajoen Lukio samarbetar

I Pedersöre gymnasium har studerande möjlighet att uppleva samarbete med det finskspråkiga gymnasiet Kalajoen Lukio. Samarbetet gäller främst årskurs ett, men om intresse finns kan det även ordnas under årskurs två.

Under samarbetsperioden planeras ett tillfälle för studerande att besöka Kalajoen Lukio under en dag. Därefter planeras även ett återbesök där studeranden från Kalajoki får uppleva PG under en dag.

Före besöken förbereds studeranden genom att utföra muntliga övningar med studerande från Kalajoen Lukio via digitala träffar i Google Meet. Genom samarbetet mellan skolorna får studerande en chans att lära känna nya ungdomar och utveckla sina språkkunskaper.

I PG har studerande även möjlighet att delta i ett utbyte med Kalajoen Lukio. Man kan studera en period som utbyteselev i gymnasiet och vara inneboende i en familj där under tiden. Under utbytesperioden bor man under veckodagarna i Kalajoki, men det är möjligt att komma hem under helgerna. Under perioden får man delta i valbara kurser som exempelvis innebandy och volleyboll.

Studiehandledarna försöker passa ihop scheman så bra som möjligt och man har ofta ämnen som är ganska lika på båda språken som ex. finska/svenska, engelska, musik eller matematik. Andra mer teoretiska ämnen kan läsas på distans. På motsvarande sätt har man också möjlighet att ta emot utbytesstuderanden från Kalajoki och ha en inneboende hos sig.

Text & foto: studerande i Pedersöre gymnasium