Aktuellt för barn och unga FEEL gav Sursikelever nya vänner, tankar och förståelse
23.5.2023
Bild från utställningen i huvudbiblioteket. Flickorna Emma och Agnes står på varsin sida av en informationsplansch, och bredvid dem står lärarna Camilla och Peter.

Läraren Camilla Backman, eleverna Emma Sahla och Agnes Enell samt studiehandledaren Peter Kotkamaa är överens om att Erasmusprojektet FEEL har gett alla inblandade en större förståelse för andra kulturer, och nya insikter om världen.

FEEL gav Sursikelever nya vänner, tankar och förståelse

Vad kan ungdomar göra för att alla ska ha en bra framtid i Europa? Det är en fråga som engagerat Sursikelever som deltagit i det treåriga projektet FEEL – Future Empowered European Leaders.

Projektet har fört samman elever från olika länder för att de tillsammans skulle identifiera utmaningar, fundera på lösningar och föreslå konkreta åtgärder för hur ungdomar kan jobba för att göra Europa till en bättre plats för alla.

Emma Sahla och Agnes Enell är två aktiva deltagare som varit med från projektstarten. De har gjort två utlandsresor, till Warszawa i Polen och Bryssel i Belgien, och dessutom tagit emot utländska elever när projektet mellanlandade i Sursik i mars 2022.

Projektet har cirklat kring tre temaområden: miljö, jämställdhet och immigration.

– Det har varit stort fokus på debatter om framtiden och hur vi kan förändra den, säger Sahla.

Debattrubrikerna har varit både stora och svåra, men till exempel Enell kammade hem en utmärkelse i en av diskussionerna.

När Sahla och Enell besökte Warszawa bodde de hemma hos värdfamiljer, och bekantade sig med den polska skolan och staden. När resan gick till Bryssel tidigare i vår fick de bo på hotell, eftersom Belgien inte ingick i samarbetet.

– I Bryssel besökte vi Europaparlamentet och träffade europaparlamentarikerna Nils Torvalds och Silvia Modig. Det var ”chill” att diskutera med dem, säger Enell.

De hade också möjlighet att träffa talmannen Roberta Metsola.

Studiehandledaren Peter Kotkamaa tycker det är viktigt att Pedersöres ungdomar har möjlighet att delta i dylika projekt.

– Eleverna får chansen att vidga sina byer, att se att det finns en värld utanför den egna kommunen och det egna landet. De här två kommer att vara aktiva samhällsmedborgare, säger han med en nick mot Enell och Sahla.

Projektet och resorna har gett flickorna nya vänner, speciellt i den grupp som besökte Sursik i mars 2022. De har utlovats gratis logi om de någongång besöker något av de deltagande länderna igen.

– Jag vill gärna till Bryssel och Warszawa igen, säger Sahla.

– Jag ska någon gång till Madrid och hälsa på, säger Enell.

Projekttiden går ut nu i vår, men Sursik har ansökt om förlängning.

Enell och Sahla rekommenderar varmt andra att delta.

– Ja, sök! Man får massa erfarenheter, lär känna nya vänner och reser gratis, säger Sahla.

En kort sammanfattning av FEEL-projektet finns utställd i huvudbiblioteket i Bennäs. Där finns också en bild på projektets logo, som skapats av Enell. Hon vann logotävlingen i början av projekttiden.

Deltagande skolor i FEEL:

  • Sursik skola, Pedersöre, Finland
  • St Theresa Collage Secondary School, Birkirkara, Malta
  • Colegio Tres Olivos, Madrid, Spanien
  • Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych Nr 1, Warszawa, Polen
  • College Fernig, Mortagne du Nord, Frankrike

Mer info på projektets webbplats: F.E.E.L Future Empowered European Leaders

Text & foto: Malin Henricson, informatör