Aktuellt för barn och unga Edsevöskolornas julkonsert
9.1.2023
Konsertbild från Pedersöre kyrka. Folk sitter i kyrkbänkarna, lucia uppträder.

Edsevöskolornas julkonsert

Inför julen var det lite extra spännande för eleverna i Edsevö skola och Edsevön koulu eftersom vi skulle ha en gemensam julkonsert i Pedersöre kyrka. Skolorna firade på samma gång 40-årsjubileum. 

Vi började öva ungefär sex veckor före julkonserten. Till en början sjöng vi sångerna på eget språk men efter en stund övade alla tillsammans i festsalen för att hjälpa varandra med texterna. Vi hade sånger på svenska, finska och latin. Några sånger var traditionella och några var nya. I en sång sjöng vi kanon och i flera sånger sjöng vi två- eller flerstämmigt. 

Onsdagen den 14 december samlades alla i Pedersöre kyrka för julkonsert. Det var väldigt stämningsfullt i kyrkan. Julkonserten började med diktläsning och sedan började alla elever sjunga Dona nobis pacem samtidigt som luciatåget tågade in i kyrkorummet. Efter det höll rektorerna välkomstord. Sedan hade olika klasser sånguppträdanden. Efter några sånger läste några elever en dikt om tro, hopp och kärlek och sen sjöng alla Tulkoon joulu/Nu är det jul. Julkonserten avslutades med allsången Giv mig ej glans, ej guld ej prakt på eget språk. När konserten var slut delade några elever ut godis åt alla och hälsade god jul.

Elever, föräldrar och andra gäster i kyrkan tyckte att konserten gick väldigt bra. Vi sjöng som bäst när det verkligen gällde! Vi hoppas att åhörarna i kyrkan också fick julstämning under vår konsert.

Teksti/text: Edsevön koulu & Edsevö skola