Kosteusvauriot

Asuntojen kosteusvauriot aiheuttavat epänormaalia mikrobikasvustoa ja saattavat johtaa homeongelmiin. Kosteus saattaa tulla ulkoa maasta tai sadevedestä, mutta myös sisältä vesivuotojen seurauksena tai vääräntyyppisten rakennusmateriaalien vuoksi. Normaalisti asunnot on rakennettu siten, ettei kosteusvaurioita pääse syntymään, mutta esimerkiksi huono ilmanvaihto tai laiminlyönnit rakenteissa saattavat aiheuttaa kosteus- ja homeongelmia.
 
Ihoärsytys sekä hengitysteiden ja silmien limakalvo-oireet ovat yleisiä kosteissa taloissa oleskelevilla. Jos sinulla on tällaisia oireita tai tunnet asunnossa hajua, on sen syy tärkeää selvittää perusteellisesti.

Epäiletkö kosteusvaurioita kodissasi?

Jos asut asuntoyhtiössä ja epäilet, että asunnossasi on kosteus- tai homevaurio, ota yhteys kiinteistönomistajaan/asuntoyhtiöön/isännöitsijään. Ellet saa apua kiinteistönomistajalta/asuntoyhtiöltä/isännöitsijältä, voit ottaa yhteyden ympäristöterveyteen, jotta voimme suorittaa tarkastuksen ja sen jälkeen mahdollisesti kehottaa heitä selvittämään asian ja suorittamaan tarvittavat toimenpiteet.
 
Jos asut omakotitalossa ja epäilet kosteus- tai homevaurioita, pyri selvittämään ensin itse, missä vauriot ovat. Lisäksi on hyvä käyttää esimerkiksi insinööritoimistoja tai yrityksiä, jotka suorittavat kosteusvauriotutkimuksia ja joilla on hyvä rakennustekniikan ja kosteusongelmien tuntemus. Tarvittaessa voit ottaa yhteyden ympäristöterveyteen lisätietojen ja neuvojen saamiseksi tai tarkastuskäyntiä varten.

Lisätietoa kosteus- ja homevaurioista