Ajankohtaista Pedersörepodden, jakso 24
19.11.2021
Pedersörepoddenin logo.

Pedersörepodden, jakso 24

Pedersörepoddenin uusimman jakson teemana on nuoret.

Dennis vierailee Pedersöre gymnasiumissa, jossa hän tapaa kaksi opiskelijaa Purmosta ja Ähtävältä. He kertovat millaista on asua nuorena Pedersöressä. Kokonaisarvosana on todella hyvä, isoin miinus ovat etäisyydet muihin paikkoihin, esim. kaupunkiin.

Emil Öhberg kertoo nuorisohankkeestaan ​​Tough Love.

Podcastin juontajat ovat tuttuun tapaan Katta Svenfelt ja Dennis Rönngård. Jakso sisältää myös uutisia ja musiikkia.

Kuuntele podcastia tästä

Pedersörepodden 19.11.2021, tekstivastine

 

Dennis Rönngård (0:11): Pedersörepodden på gång igen. Hej på dej, kära poddlyssnare, tervetuloa Pedersöre poddeniin.

Katta Svenfelt (0:18): Hej och välkommen även från min sida om poddbordet här i Kulturhuset AX. Som vanligt tjattrar vi på och i dag får ni också nyaste nytt, evenemang och temat är ungdomar. Det blir intressant.

Dennis Rönngård (0:34): Niinpä, tänään teemana nuoriso, tietysti uutisia ja tapahtumia. Ja pienellä tuurilla musiikkiakin.

Katta Svenfelt (0:42): Vi firade ju farsdag den 14:e. Hur var din farsdag?

Dennis Rönngård (0:49): Farsdagskaffe ur pappersmugg i Kälviä detta år... (skratt).

Vi firade halva dagen där på sonens innebandyturnering. När vi kom tillbaka till stan så blev det besök både hos min egen pappa och svärfar.

Katta Svenfelt (1:06): Jag är ju i den åldern så man firar farsdag först på gravgården med ljus både vid gravstenen och i hjärtat. Sedan var det full rulle för då kom barnbarnen Ian och Iris för deras far som också råkar vara min son blev bjuden på middag av sin fru så kidsen blev hos oss. Så man kan säga att vår farsdag var från stillhet till jabbadabbadoo och tjolahopp tjolahej och int nog med det där var vår guddotter också så tjenare va roligt var det (skratt).

Dennis Rönngård (1:44): Det kan jag tänka mig och jag tänker lite på den dag jag och frun har barnbarn hur ska vi göra då, jag får gå på kurs med dej så får du ge goda råd.

Katta Svenfelt (1:52): Var försiktig med vad du önskar det jag är nog alltför sprakafammo, lika barnslig och högljudd som barnen. Men he väl så he ska vara cirkeln ska slutas uppskattar att jag e på typ 14-årings nivå i detta läge (skratt) en antik fjortis (skratt).

Dennis Rönngård (2:12): Vilken bra övergång för nu ska vi lämna den antika fjortisen och gå över till de riktiga tonåringarna och ungdomarna rättare sagt. Vi ska få träffa några ungdomar vid Pedersöre gymnasium.

Temat för dagens podd är som sagt ungdomar och nu har Pedersörepodden anlänt till PG, Pedersöre Gymnasium. Här har jag träff med två ungdomar. Ni får börja med att presentera er.

Julia Ahlvik (2:36): Jag heter Julia Ahlvik, bor i Esse och är sjutton år och går på åk 2 i PG

Rebecca Ahlskog (2:44): Jag heter Rebecka Ahlskog, jag bor i Purmo och går i PG också på åk 2

Dennis (2:52): Om vi börjar intervjun med på det här sättet, vad tycker ni är det bästa med att vara ung i Pedersöre idag?

Julia (2:59): Vi bor ju på landet, det finns mycket frihet men det är lite långt till allt. Men det går bra, det finns mycket evenemang såsom bl.a. fotbollsföreningar.

Rebecca (3:14): Enligt mig är det bästa att man får vara nära naturen, det finns ju mycket vandringsleder och mycket fin natur.

Dennis (3:24): Det var bra saker. Vad är det sämsta med att bo i Pedersöre?

Rebecca (3:30): Det sämsta med att bo i Pedersöre är att det är långt till allt. Det är långt till stan, ja till allt helt enkelt.

Dennis (3:44): Vad säger Julia?

Julia (3:46):: Inte har jag något sämst, det är så bra här i Pedersöre.

Dennis (3:54): Om ni skulle få drömma fritt, vad tycker ni borde finnas här i kommunen åt unga?

Julia (4:01): Mer platser att vara på för ungdomar där man känner sig trygg. I Jeppis har de ”Kom in”, så typ något liknande.

Dennis (4:15): Kan ni tänka er att bo här efter att ni har utbildat er klart? Vad säger ni om det?

Rebecca 4:21): Absolut! Jag har faktiskt nog tänkt att jag ska bo här i Pedersöre för det har en speciell plats i mitt hjärta, kan jag nog säga.

Julia (4:31): Vi skall se. Nog kommer jag väl tillbaka till Esse någon gång i livet.

Dennis 4:38): Berätta lite, hur ser er fritid ut, vad gör ni på dagarna när ni inte är i skolan i PG?

Julia (4:43): Jag spelar fotboll i Esse IK, bästa föreningen i Pedersöre.

Rebecca (4:49): För det mesta far jag på gym till Purmo och så är jag mycket där hemma med familjen.

Dennis (4:58): Har ni någon hälsning till beslutsfattarna i kommunen, vad tycker ni skulle vara lämpligt att hälsa och säga åt dem?

Rebecca (5:06): Absolut att fixa vägarna i Purmo för de är så otroligt dåliga ibland.

Dennis (5:15): Fler hälsningar, har Julia någon?

Julia (5:17): Nej, det är så bra i Esse

Dennis (5:23): Har ni någon hälsning till Pedersöre kommuns ungdomsavdelning, vad skulle de kunna göra för ungdomarna i kommunen?

Julia (5:29): Jag vill börja med att hälsa åt ”Geten” som fick mig in på det här. Men annars, ordna mera evenemang, så som läger och olika dagar.

Rebecca (5:42): Jag tycker samma som Julia.

Dennis (5:47): Avslutningsvis här i intervjun, vad har ni för framtidsplaner och vad tror ni att ni kommer att göra om tio år?

Rebecca (5:54): Jag planerar ju efter PG att studera på universitet i Åbo. Men jag vet inte riktigt vad jag vill studera. Förhoppningsvis har jag studerat klart om tio år och har börjat slå mig ner och kanske börjat tänka på familj och framtid.

Julia (6:20): Om jag fortfarande bor i Esse så är jag nöjd.

Dennis (6:25): Tusen tack till er båda för att ni va med i Pedersörepodden.

Katta Svenfelt (6:30): Tack till ungdomarna vid PG. Nu ska ni få musik med en ung dam från Bennäs Alva Nygård som går under artistnamnet Alva Elle. Efter det får ni en intervju med Emil Öhberg som berättar om sitt ungdomsprojekt här i Pedersöre, Tough Love. Men först Alvas senaste singel ”I miss”

MUSIK Alva Elle ”I miss” 6:54 – 9:50

Dennis Rönngård (9:51): Nu har Pedersörepodden fått besök av Emil Öhberg som fungerar som projektledare för projektet ”Tough Love”. Välkommen med i podden, Emil. Berätta gärna lite om detta projekt som du haft åt kommunen.

Emil Öhberg (10:05): Tackar, tackar! Roligt att vara med. Det här projektet har ju börjat för ett par år sedan och då inledde vi samtidigt ett samarbete med Locker Room Talk i Sverige vilket hela projektet baserar sig på. Vi har ju försökt utföra samma modell som svenskarna har haft genom att besöka olika idrottslag mellan åldern 10–14 år. Då har vi haft modellen på det viset att vi har träffat ungdomarna åtta gånger, korta träffar på 15–30 minuter, då vi har olika teman varje gång och försöker diskutera frågor som gäller jämställdhet och respekt och andra tankar som ungdomarna kan ha kring de här ämnena.

Tyvärr så har ju coronaläget varit som det har varit och det har ju begränsat oss mer än vi tänkte i början av projektet. Vi har träffat en hel del lag lokalt i Pedersöre, det är ju jättebra att vi hunnit med det. Men tyvärr så är den här riktiga kärnverksamheten blivit helt enkelt mycket mer begränsad än vi hade tänkt. Det har då lett till andra bra saker, vi har fått testa alternativa former och varit mycket synliga i lågstadier, bland annat, och i högstadiet den senaste tiden.

Dennis Rönngård (11:25): Jag vet ju att du ändå hunnit runt med ganska många lag under tiden som det här projektet har varit igång. Kan du ge något konkret exempel på och berätta om hur en sådan här session med lagen kan se ut när Tough Love är ute?

Emil Öhberg (11:39): Om vi tar ett exempel, det finns ett tema som handlar om förebilder. Då har vi lite diskussion kort om det att det är dagens tema och ganska fort är vi alltid inne på en konkret övning, något som vi gör som skall förstärka den här bilden och tydliggöra åt ungdomarna att vad är det här förebild så här konkret

Just den här gången med förebild, om jag tar det som exempel, där har vi en sådan övning där vi lägger alla ungdomar på led och så ber vi dem att föreställa sig en förebild. Vi säger inte mer än så utan de ska tänka på någon som de ser upp till. Då väljer de oftast en manlig förebild om det är killar vi pratar om och då diskuterar vi lite vidare på det att varför det är just så att de har valt en man då de lika väl kunnat välja mamma, vilket några ibland väljer.

Men majoriteten brukar faktiskt vara killar och där luckrar vi upp lite den här jargongen, eller vad vi ska kalla det, att varför ungdomar tänker alltid att det ska vara en man som är förebild då det lika bra kan vara en kvinnlig förebild eller en man, det har inte någon skillnad. Är man stark kan man vara det på olika vis. Ofta förknippar vi en Cristiano Ronaldo med en snabb, stor, stark och fysisk fotbollsspelare. Men lika bra kan vi ta Anja Pärson som är mentalt stark och bra på slalomåkning för den delen också. Man kan vara stark på olika vis, oberoende av kön.

Dennis Rönngård (13:05): Jättebra grej. Sedan så vet jag att ni har jobbat en del också med sociala medier och tangerat den biten. Kan du berätta lite om hur den sessionen går till?

Emil Öhberg (13:15): En annan session som vi har handlar om respekt överlag och då pratar vi om den här kulturen som finns inom idrotten och delvis just då social media och vilket ansvar man också har där som person. Det blir ju lätt till att man på något vis tror att man är anonym och inte har ett ansvar om man far fast på Manchester Uniteds hemsida eller på Cristiano Ronaldos enskilda profil och kan slänga och häva ur sig vad som helst. Då diskuterade vi lite kring det här att varför tror man att man kan göra det, man skulle ju inte göra det mot sin lagkompis så varför kan man på något vis göra det på social media och bete sig lite som man vill.

Samma sak gäller då också om man far på fotbollsmatcher, här i lilla Jakobstad har vi ju lokala Jaro dit ungdomar söker sig och på något vis är det också okej att där ropa vad som helst åt motståndarna, oftast är det att de är dåliga osv, istället fokusera på att heja på det egna laget och fokusera på de positiva grejerna. Vi försöker lite luckra upp den tanken för ungdomarna att varför gör man så. Det är ju tyvärr så att det här är någonting som hänger med från förr. Många gånger kommer vi till den punkten att ungdomarna tycker att, nå men så här har äldre gjort förr och de har alltid gjort så här så vi gör likadant.

Men när man ställer frågan och de får fundera en stund själv så väldigt ofta så kommer de fram till det vettiga svaret att de inte vet varför vi gör så här. Då får man diskutera med dem kring det, kanske vi fokuserar på det positiva och heja på det egna laget istället för att hoppas på att de andra är dåliga.

Dennis Rönngård (14:47): Avslutningsvis här i intervjun vill jag fråga att vad känner du Emil att ungdomarna i kommunen och trakten har fått ut av det här projektet?

Emil Öhberg (14:56): Jag känner att framförallt har vi fått en stor synlighet, vi har ju varit med lite här och där i form av projekt. Men jag har också figurerat med ungdomsledaren Ann-Margret Hjulfors en hel del och hakat på en massa så vi har ju funnits till på många ställen i Pedersöre, lågstadier som jag sa tidigare och högstadier. Vi har också varit med på fritiden på alla möjliga olika evenemang och det här på något vis, några år senare, så märker jag att ungdomarna i den åldern börjar känna igen mig och vi har lite nått ut till en sådan här grupp av ungdomar som på något vis, känner åtminstone jag, har fått höra de här samma grejerna och se de här samma ledarna på många håll och har förhoppningsvis fått med sig något av det vi har diskuterat gällande respekt och jämställdhet.

Överlag tycker jag att det är det bästa som kommit ut av projektet och jag hoppas att de finns en fortsättning på det, att det byggs på det här och att vi överlag börjar märka i samhället hur viktig grej det är att vi diskuterar med våra ungdomar kring de här frågorna. Gladeligen såg jag för inte så länge sedan att det kommer från större organisationer också i Finland liknande projekt var man jobbar med ungdomar och inte bara med deras välmående utan också sådana här respektfrågor att man ska få vara sig själv och hur man värderar andra kring sig.

Dennis Rönngård (16:25): Dags för nyheterna- uutiset

Katta Svenfelt (16:27): Vi börjar med inkomstskatteprocenten som förblir oförändrad detta besöt fullmäktige på sitt möte den 15.11 det vill säga 21 procent. Fastighetsskatten förblir även oförändrad förutom fastighetsskatten för kraftverk., den höjs från 2,85 till 3,10. Beslutet var enhälligt.

Kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 15 marraskuuta vahvistaa tuloveroprosentiksi 21 prosenttia siis veroprosentti pysyy muuttumattomanan. Voimlaitosten procenttia korotettiin 0,25 procentilla muut kiinteistöverot pysyvät muuttamattomina.

Dennis Rönngård (17:13): Pedersöre kommun övertar ansvaret för regionens miljöhälsovård från och med nästa år. Fullmäktigeförsamlingarna i Pedersöre, Larsmo, Jakobstad och Nykarleby har godkänt samarbetsavtalet som innebär att Pedersöre blir ansvarskommun. Syftet är att bygga upp en attraktiv och stark enhet och samla de anställda på samma plats.

Katta Svenfelt (17:35): Pedersören kunta ottaa alueen ympäristöterveydenhuollon vastuulleen. Pedersören, Luodon, Pietarsaaren ja Uusikaarlepyyn kunnanvaltuustot ovatvhyväksyneet yhteistoimintasopimuksen. Tarkoituksena on luoda houkutteleva ja vahva yksikkö sekä keräta työntekijät saman katon alle.

Dennis Rönngård (17:55): Regionen har en ny klimatstrategi som sträcker sig från 2021 till 2023. Det är en färdplan för hur vi ställer om till ett mera hållbart och klimatsmart samhälle. Du hittar dokumentet på kommunen webplats www.pedersore.fi gå in och kolla det gäller oss alla.

Pietarsaaren seudulla on nyt laadittu uusi ilmastointi-strategia joka ulottuu vuoteen kaksituhattakaksikymmentäkolme. Lisää löydätte kunnan kotisivuilta www.pedersore.fi Käy katsomassa, tämä koskee meitä kaikkia. 

Katta Svenfelt (18:33): Och nu blir det kalas i Esse då Esse pensionärförening firar kombinerad 50-årsfest och julfest den 4 december. Festtal av Ole Norrback, härliga musikuppträdanden och Tora Barkar medverkar med en för festen nyskriven festdikt. Festdatum är den 4 december i Essegården.

Ja Ähtävällä tapahtuu kuin Ähtävän eläkeläiset juhlivat 50 vuotta ja samalla joulua 4. päivä joulukuuta Essegårdenissa. Juhlapuheen pitää Ole Norrback, musiikki ja runolausuntaa.

Dennis Rönngård (19:11): Denhär veckan har varit veckan för barnens rättigheter. Årets tema är barnens rätt till gott bemötande.

Och idag den 19:e då denna podd släpps så flaggas det vid skolor och daghem i Pedersöre med anledning av barnkonventionens dag imorgon.

Tällä viikolla vietetään lasten oikeuksien viikkoa ja tänään 19. marraskuuta kuin tämä podcast julkaistetaan nostetaan liput salkoon kouluissa ja päiväkodeissa lasten oikeuksien kunniaksi.

Katta Svenfelt (19:48): Det var denna podds nyheter och vill ni läsa igenom vad vi sa så finns det ju som text på kommunens hemsida. Ord för ord.

PLING PLING

Katta Svenfelt (20:00) Va händer e nu tå? Jo det ska ni får veta nu. Evenemangen framöver vad har du Dennis att bjud på?

Dennis Rönngård (20:07): En hel del faktiskt så om vi börjar med det som händer nästan nu dvs den 20.11 blir det Falkens traditionella julmarknad vid Sursik skola klockan 10–15. Tomtegröt, kaffe med dopp, hitta tomtar samt hantverk och produkter inför julen. En riktig tradition, välkommen, säger IK Falken.

Falkenin joulumarkkinat kahdeskymmenespäivä marraskuuta Sursikin koulussa klo kymmenen viiva viisitoista. Tervetuloa joulumarkkinoille sanoo IK Falken.

Och nästa vecka blir det två workshops som arrangeras av MI-projektet Arbeit ilaag. Tisdag 23.11 vid Edsevö skola och onsdag 24.11 här vid Kulturhuset Ax. Båda tillfällena startar kl.18:30. Tisdagens tema i Edsevö är ”Avoin kunta, Öppen kommun”. Projektledare Alina Isoviita berättar mera om detta projekt. Och på onsdag gästas workshoppen av Rolf Sundqvist som informerar om nya skolbyggen i kommunen.

Katta Svenfelt (21:16): Och mera novemberkul är ju Gränslöskörens julkonsert den 28.11 i Anderssensalen. Kända julsånger, härliga gästartister och allt detta blir en garanterat glädjefylld konsert. Alltså boka söndag den 28.11 kl 14.00 biljetter säljs vid dörren och vinsten går oavkortat till FDUV.

 

Dennis Rönngård (21:39): Och ännu mera julmusik då Pedersöre MI håller sin julkonsert den 7 december i Anderssensalen. MI elever, solosångare och fiddlare i alla åldrar. Alltså 7.12 kl 18–20 och inträdet är fritt.

Katta Svenfelt (21:56): Och ännu en konsert den 8.12 kl 19–20.30 i Pedersöre kyrka. Julkonsert med Pedersöre sångkör och Kronoby sångkör. Dirigenter är Tobias Elfving och Mikael Björklund. Fritt inträde.

Dennis Rönngård (22:15): Lördagen den 11.12 kl 19.00 – 20.30 blir det stämningsfull kväll i advent med Quonoskören. Plats: Essevägen 240 fritt inträde.

PLING PLING

Katta Svenfelt (22:31): Ja hörni om int julmusikutbudet räcker till de näst inkommande veckorna så vet jag int vad vi ska göra (skratt)

Dennis Rönngård (22:41): Kanske vi sjunger nåt själva i nästa podd?

Katta Svenfelt (22:43): Nä du det sparar vi till sista poddavsnittet, tänkte att vi samlar AX-gänget som får sjunga in julen och ut året 2021. Vad säger du om den iden?

Dennis Rönngård (22:56): Låter kul, he gör vi. Men det är ju ännu två poddavsnitt på detta års sida och nästa podd har temat barnen i Pedersöre, Det blir ju kul, passar bra med barn såhär inför julen. Minns du nåt extra från nån jul när e gäller barn?

Katta Svenfelt (23:14): Jo faktiskt kommer ett minne direkt och det var då sonen var kanske 2,5 år och förstod att det sitter nån konstig rödklädd gubbe där och murrar olika namn och skickar fram paket. Sonen satt som en frusen pinne i gammelmormors famn och yttra inte ett knyst bara stirra på gubben (skratt) men sedan då julgubben försod att försvinna så skakade sonen av sig upplevelsen och sa: FY en fuling var det (skratt)

Dennsi Rönngård (23:50): Hahaha…

Ja julen är speciell men barnen ännu speciellare och viktiga så nästa podd som släpps den 3 december har just det mest värdefulla vi har i fokus, nämligen barnen. Vi hörs då, tack för att du lyssnade.

Katta Svenfelt (24:05): Uus podcast kolmas päivä joulukuuta. Heippa!

Ta hand om varandra och ge ditt leende åt någon idag. Hej då!