Ajankohtaista Pedersörepodden, jakso 21
8.10.2021
Pedersörepoddenin logo.

Pedersörepodden, jakso 21

Tämän jakson teemana on uudisrakentajat.

Tapaamme kaksi nuorta paria, jotka rakentavat omaa unelmakotiaan Pedersöreen. Lillemor Björkvik tekniseltä osastolta tiedottaa käytännön asioista niille, jotka pohtivat oman talon rakentamista kunnan asuntoalueille. 

Podcastin juontajat ovat Katta Svenfelt ja Dennis Rönngård. Podcastjakso sisältää myös uutisia ja musiikkia. Jakson tekstivastine löytyy alla.

Kuuntele podcastia tästä

Pedersörepodden 8.10.2021, tekstivastine

Dennis Rönngård (0:12): Pedersörepodden nummer tre denna höst och oktober har smugit sig på.

Katta Svenfelt (0:17): Så är det. Tervetuloa poddaamaan kanssamme ja lokakuu on jo täällä ja niin mekin. Heippa Dennis Rönngård.

Dennis Rönngård: (0:25): Heippa på dej Katta Svenfelt (skratt). Alltså jag ser så framemot våra poddningsessioner eller va he nu heiter.

Katta Svenfelt (0:33): Ja höödu heit va he vill, men meningsfullt känns det och det är med stolthet man får delta i en kommunpodd, inte så vanligt vad jag vet men å andra sidan är ju vårt Pedesi en framåtsträvande kommun och det ska vi alla vara stolta över.

Dennis Rönngård (0:50): Så ere, men hördu idag har vi ju nybyggarna som tema och då undrar jag har du nånsin varit en nybyggare?

Katta Svenfelt (0:57): Nä faktiskt inte men en renoverare, vi har alltid köpt gamla eller ska man säga begagnade hus och fixat till dem så att vi trivts och även kunna sälja och gå vidare till nästa renoveringsobjekt. Fast nu har vi bott 10 år i Sandsund och det är nog längst tid vi bott på nån plats och nu efter 10 år så får man ju börja om igen med renoveringar. Evighetsmaskin eller nåt...

Du bor ju i ett äldre hus också och ni håller ju på att fixa taket där visst?

Dennis Rönngård (1:30): Yes, så är det. Nytt tak håller på att läggas på hela kåken som bäst. Börjat va på slutrakan. Lite spännande årstid att göra det med alla höstregn men hittills har vi (knack i trä) int våt vatukamba frisyr. (Skratt)

Katta Svenfelt (1:45): Inte är det långt ifrån (skratt). Nämen hör du va bra, har du nånsin drömt om att bygga ett helt nytt hus?

Dennis Rönngård (1:55): Nja, på ett sätt skulle det nog va trevligt men vi kom från fruns sida redan tidigt över ett sånt objekt som vi har varit väldigt nöjda med under många års tid så byggdrömmar har inte hägrat. Däremot så funderar vi nog på nåt enklare alternativ framöver och inte ett stort egnahemshus.

Hur är det med dej då och byggdrömmar?

Katta Svenfelt (2:19): Jo det klart den där drömmen om ett ganska litet hus vid vatten, det behöver inte vara hav men med lite vattenblänk utanför fönstret skulle vara så gulligt. Man vet ju aldrig, kan man tänka det så kan man väl göra det också.

Men nog om oss och våra drömmar nu skall vi råka de som verkligen förverkligar sina drömmar här har ni nybyggarna först ut Amanda och Daniel som bygger i Staraby.

Dennis Rönngård (2:53): Tema för dagens podd är nybyggarna. Nu befinner jag mig på ett nybygge. Jag tänkte att ni får börja med att presentera er lite.

Amanda Liinamaa (3:04): Jag heter Amanda Liinamaa.

Daniel Franzén (3:07): Jag heter Daniel Franzén.

Dennis Rönngård (3:09): Jag följer ju ert instagramkonto Aspnäsgården så jag har fått vara delaktig i det här bygget under ganska lång tid redan. Men nu tänkte jag att vi skulle prata lite om ert bygge. När tog ni beslutet om att bygga i Pedersöre och hur kom ni fram till att bygga just här?

Amanda Liinamaa (3:26): Jag är uppväxt just här där vi bygger, mina föräldrar bor riktigt nära. För mig har det alltid varit självklart att bygga just här i Staraby. Så när Daniel och jag blev ihop fick han bara hänga på.

Daniel Franzen (3:40): Ja, det var ju det eller att ta skillnad (skratt). Nej, vem skulle inte vilja bo här? Jag har bott i Vasa tidigare och drömmen har varit att flytta tillbaka hitåt, jag är ju från Jakobstad från början. Det här är ju nästan som Jakobstad, tycker jag.

Amanda Liinamaa (3:59): Jag har ju alltid tyckt om att växa upp i Staraby, det är på landet men jättenära till stan. Jag vet att det är många som är avundsjuka och skulle vilja bo här men som inte får köpt någon tomt åt sig. Så det var ganska självklart att bygga här.

Daniel Franzen (4:12): Och som vi diskuterat många gånger att det är nära till stan, det tar 5–10 minuter. Men ändå är man som på landet. För oss är det perfekt i alla fall.

Amanda Liinamaa (4:25): Och placeringen bestämde vi, vi bor just nu i min mormors och morfars gamla hus. Och det stod mellan att renovera det eller bygga nytt. Men vi konstaterade att ingen av oss har något intresse av att renovera, vi tyckte att det skulle bli ganska arbetsamt, tungt och dyrt. Då valde vi att bygga nytt.

Daniel Franzen (4:50): Det var det vi tänkte att det säkert skulle bli ett flerårigt projekt ifall vi skulle renovera. Varken du eller jag är jättehändig så det skulle kännas att vi skulle ta vatten över huvudet. Det blev att någon annan får bygga så betalar vi.

Dennis Rönngård (5:07): Man märker ju att det här är ett huspaket. Men är det så att ni eventuellt kanske kommer att göra någonting själva i alla fall?

Daniel Franzen (5:14): Vi fick en offert vad hela huset skulle kosta om det var färdigt. Och så tog vi en offert på vad det skulle kosta om vi skulle göra andra våningen från skivfärdig. När vi fick båda offerterna konstaterade vi att det handlade om så mycket pengar vi kunde spara så vi valde att ta skivfärdig. Vi tänkte att förhoppningsvis med lite tur skulle vi nästan hinna få andra våningen klar under tiden byggarna håller på med första våningen. Vi skulle vara nästan färdiga med det när hela huset skall vara klart.

Amanda Liinamaa (5:50): Det är planen i alla fall, vi får se hur det går. Och en terrass ska vi bygga nästa sommar själva.

Daniel Franzen (5:57): Men det är ju inte akut förstås men det är med i planerna. Det sparar vi in på också.

Dennis Rönngård (6:03): Hur har ni upplevt hjälpen från kommunens sida när ni valde att bygga här i Pedersöre, om information, tillstånd, kommunalteknik och allt sådant?

Amanda Liinamaa (6:13): Jag har nog upplevt att kommunen har varit väldigt hjälpsam. Redan innan vi tagit beslut om att bygga tog jag kontakt med byggnadsinspektören och frågade det jag funderade på. Jag fick jättebra svar av honom. Allt som vi har funderat på har vi fått svar på. Det har gått jättesmidigt. Pedersöre Vatten är det också bara att ringa åt så får man svar och så dyker de upp. Jag tycker det har funkat jättebra.

Daniel Franzen (6:42): Jag har inte heller något att klaga på. Enda som man kanske kan säga är bra att tänka på är att beslutsprocesser tar ju tid, att man lämnar in ansökan i god tid och inte dagen före beslutet. Det kan vara bra att tänka på.

Dennis Rönngård (6:58): Det verkar som ni är ganska nöjda med valet att bygga just i Pedersöre. Är det här något ni skulle rekommendera åt andra, att bygga här i kommunen?

Amanda Liinamaa (7:05): Absolut. Det finns ju väldigt många fina byar i Pedersöre att bygga i. Det beror ju på vad man är ute efter men vill man bo lite lantligt så tycker jag nog att Pedersöre är ett bra val.

Daniel Franzen (7:17): Absolut. Det är, som Amanda sa, vad man har för behov. Vill man bo lantligt, som vi lite funderat på den kommunala servicen som vi tycker finns bra av och det mesta fungerar bra här. Så vi är riktigt nöjda hittills och skulle nog rekommendera det. Det är ju vad man har för behov förstås som sist och slutligen avgör var man vill bo.

Dennis Rönngård (7:41): Avslutningsvis här i intervjun med er, när blir det inflyttning i ert fina hus?

Amanda Liinamaa (7:47): Förhoppningsvis inom februari månad.

Daniel Franzen (7:50): Det är ju planen. Åtminstone blir det inflyttning på första våningen om vi inte är färdiga med andra våningen.

Amanda Liinamaa (7:56): Det ska vi i alla fall hoppas och det siktar vi på.

Dennis Rönngård (7:59): Tusen tack, Amanda och Daniel. Nu har jag förflyttat mig till tekniska verket och har träff med Lillemor Björkvik som ska få berätta lite mera från Pedersöre kommuns sida om vad det finns för lediga tomter för tillfället i kommunen och lite annan praktisk info. Goddag Lillemor och välkommen med i Pedersörepodden.

Lillemor Björkvik (8:19): Hej!

Dennis Rönngård (8:20): Trevligt att ha dig med. Var börjar vi, vad finns det för lediga tomter i Pedersöre idag och hur hittar potentiella köpare de här tomterna?

Lillemor Björkvik (8:31): Vi har egentligen samlat alla uppgifter om våra tomter på vår hemsida så där är de egentligen utmärkta alla. Vi har väl tomter runt om kring i nästa alla byar i Pedersöre.

Dennis Rönngård (8:49): Pedersöres hemsida är ju www.pedersore.fi och där redan på första sidan hittar man en ruta där det står ”byggare och tomter” och där börjar ni hitta informationen. Visst är det så, Lillemor, att de flesta av de tomterna som kommunen har så där är färdig dragit kommunalteknik och så vidare.

Lillemor Björkvik (9:11): Jo, både vägar, gator, vatten och avlopp finns tillgängligt, också el och fiber på många ställen. Ett mycket bekvämt alternativ att välja en tomt som Pedersöre kommun bjuder ut. Så för alla er som gärna vill bygga på landet, ta kontakt med oss på tekniska avdelningen i Pedersöre.

Katta Svenfelt (9:37): Så nu vet ni det alla med husbyggarplaner i Pedersöre. Ta kontakt med dem på tekniska avdelningen så får ni mera info.

Nu över till nästa unga par som håller på att bygga sitt drömhus i Pedersöre.

Dennis Rönngård (9:52): Nu har Pedersörepodden anlänt till andra nybygget i det här avsnittet. Även det här bygget finns på instagram och det var så som vi hittade dem, hemma hos Portins. Jag tänkte att ni får börja med att kort presentera er själva

Rimmi Portin (10:09): Jag heter Rimmi, 29 år, och ursprungligen hemma från Jakobstad. Men ska nu bli Pedersörebo.

Jonas Portin (10:20): Jag heter Jonas och är ursprungligen från Pedersöre, från Sandsund var vi bygger. Jag är 30 år.

Dennis Rönngård (10:31): Tack för den presentationen. När tog ni beslutet att bygga i Pedersöre och hur kom ni fram till just det beslutet?

Rimmi Portin (10:40): Egentligen var det i samband med att vi blev föräldrar förra året som vi började fundera, vi har bott i Helsingfors i lite över nio år, att det skulle nog vara helt skönt att vara lite närmare familjen. Vi har båda våra familjer här i Jakobstad och Sandsund. Därför blev beslutet att söka oss uppåt igen. Och Pedersöre blev det faktiskt för att den här tomten som vi har är faktiskt Jonas pappas skogsmark. Därför föll valet på Pedersöresidan.

Dennis Rönngård (11:18): Vilken sorts bygglösning har ni valt, gör ni allt från grunden eller har ni tagit ett färdigt paket?

Jonas Portin (11:25): Vi har ju i princip färdigt paket men vi har själva varit med och designat och fått säga till om hur vi vill att det skall se ut. Vi har varit i kontakt med Bohouse som gör väldigt mycket åt oss så det blir som nyckel i hand för själva huset. Vi har en skild bastubyggnad och ett garage som de har gjort vind- och vattentätt. Resten gör vi själva.

Dennis Rönngård (11:48): Jag måste säga att det är ett verkligen fint område och det kommer att bli ett fantastiskt fint hus. Hur har ni upplevt hjälpen från kommunens sida när ni valde att bygga här i Pedersöre, jag tänker på information, tillstånd, kommunalteknik och så vidare.

Rimmi Portin (12:04): För oss har det gått ganska smärtfritt i och med att vi har just ett så kallat nyckeln-i-handpaket som Jonas sade. Bohouse har faktiskt skött allt pappersarbete åt oss och vi har nog inte upplevt att det har varit några problem. Vi fick bygglov i tid och inte annars några fördröjningar heller så vi har nog varit riktigt nöjda.

Dennis Rönngård (12:25): Det har ju pratats väldigt mycket om prishöjningar på byggmaterial här under pandemin. Har det här på något sätt påverkat ert projekt?

Rimmi Portin (12:33): I stora drag har det inte påverkat jättemycket vad vi nu vet om i alla fall. Det var nog ganska chockartat när en del råvaror och visst material steg med en hel del. Något smått har det varit att de har bytt ut exempelvis plywoodskivor mot brädor men det har i princip bara varit till fördel för oss. Längre fram vet jag inte om det är något som påverkar men i stora drag tror jag inte det ska vara så stor skillnad. Vi skrev ju på kontraktet före hela den här prishöjningen skedde så vi är ganska säkra.

Dennis Rönngård (13:09): Ni gjorde rätt i att skriva på kontraktet före prishöjningarna. Smart! Skulle ni rekommendera andra att bygga i Pedersöre?

Jonas Portin (13:21): Såsom vi har upplevt byggprocessen hittills, visserligen kan det ha att göra med vi själva inte har varit så insatta i pappersarbetet och detaljer och sådant, så vill jag nästan säga ja. För vår del har det gått riktigt bra.

Rimmi Portin (13:37): Absolut. Pedersöre verkar vara en barnvänlig kommun och här är nära till både dagis och skolor så absolut.

Dennis Rönngård (13:47): Avslutningsvis Jonas och Rimmi, när blir det inflyttning i det här fina huset?

Rimmi Portin (13:53): Om man skall vara optimistisk skulle vi hoppas på till julen. Men ska man vara realistisk så måste man låta den här plattan torka lite ordentligt så januari har vi fått så där preliminärt inflytt och vi hoppas på januari.

Katta Svenfelt (14:10): Vi hoppas också på att allt blir klart i januari så att Rimmi och Jonas för flytta in i sitt fina nya hem. Men nu Dennis tycker jag vi ska ha lite musik.

Dennis Rönngård (14:24): Det ska vi verkligen och sprillans ny sådan som kom ut för ett par veckor sen med mannen som är hemma från Sandsund där Portins bygger. Nämligen Tomas Höglund. Här får ni hans rykande färska singel: Take it as it comes.

Musik: ”Take it as it comes” – Tomas Höglund 14:38 – 18:48

Katta Svenfelt (18:52): Dags för Pedersörenyheter – Pedersöre uutiset.

Dennis Rönngård (18:55): Kommunen har fått in 56 anmärkningar och 21 utlåtanden från myndigheter om förlaget till delgeneralplan för Mastbacka vindkraftspark. Konsultföretaget Ramboll kommer nu att sammanställa responsen och sedan skall planläggningssektionen behandla och bemöta responsen. efter detta görs ett slutligt förslag till delgeneralplan som slutligen avgörs i styrelse och fullmäktige.

Katta Svenfelt (19:22): Kunnalle annettiin 56 muistutusta ja viranomaisilta tuli 21 lausuntoa Mastbackan tuulivoimapuiston osayleiskaavaehdotuksesta. Nyt palaute kootaan yhteen konsultti Rambollin voimin ja annetaan kaavoitusjaostolle pohdittavaksi ja käsiteltäväksi.

Dennis Rönngård (19:45): Allmänna tider i idrottshallarna startar vecka 39. Gå in på kommunens hemsida för att se mera och de allmänna tiderna vid AW Arenan. LKI Arenan och Esse Elektro-Kraft Arenan.

Liikuntahallien yleisövuorot alkavat viikko 39. Katso kotisivuiltamme lisää, aikoja löytyy AW-areenalta, LKI-areenalta ja Esse Elektro-Kraft-areenalta.

Katta Svenfelt (20:12): Vi söker vikarier till småbarnspedagogiken. Har du möjlighet att vikariera kortare eller längre perioder vid någon av våra enheter så anmäl dig i så fall till avdelningen för småbarnspedagogik på telefonnummer 06 785 0203.

Dennis Rönngård (20:33): Coronaexponering i flera skolor i Sursik skola samt Sandsund skola den 27–28.9 samt Edsevö skola den 28.–30.9 samt i Sursik den 30.9.

De som befunnit sig i skolorna dessa datum uppmanas vara uppmärksamma på eventuella symptom under de nästa två veckorna och genast ta kontakt för testning redan vid lindriga symptom.

Katta Svenfelt (21:02): Henkilöt, joilla on todettu koronavirustartunta ovat oleskellet Sursik ja sandsundin kouluissa 27–28 syyskuuta Edsevön koulussa 28–30 syyskuuta sekä Sursikissa 30. syyskuuta. Kouluissa oleskelleita pyydetään tarkkailemaan tartunnan oireita seuraavan kahden viikon ajan ja hakeutumaan testiin lievistäkin oireista.

Dennis Rönngård (21:38): Alltså dähär corona, kolla på tv då restriktionerna släpptes i Sverige. He va fest he och i Norge hade de ju till och med countdown som på nyårsafton.

Katta Svenfelt (21:48): Ja lite mörkrädd blir man nog, undrar om viruset är så smart så det vet att det skall sluta anfalla oss för att det släpps på restriktionerna. Jag tänker hur som helst fortsätta med ansiktskydd ännu.

Dennis Rönngård (22:03): Men nu ska vi tala om nåt roligare och vackrare än munskydd, gillar du hösten?

Katta Svenfelt (22:10): Både ja och nej, hösten är ju färgrik och sprakande men ändå vemodig på nåt sätt. Men räfsase är ju ganska mysigt som meditation på skaft.

Dennis Rönngård (22:25): Meditation på skaft (skratt) kanske he sku vara en ny MI-kurs eller sång på stång (skratt).

Kattas Svenfelt (22:36): Tänk va kul katalog he sku bli om alla kurser måste rimma till exempel Virka me Sirkka, Våga att såga, jumppa med skumppa.

Dennis Rönngård (22:51): Jumppa med skumppa va e he (skratt).

Katta Svenfelt (22:56): Nå nå int vara såde nu he ju bara i planeringsskedet jo du jumppa med skumppa är glad gymnastik med porlande dryck (skratt).

Dennis Rönngård (23:06): Kanske nåt som vi ska presentera åt MI-rektorn. Nä hördu nu skumpar vi iväg och vi hörs igen om två veckor och då har temapodden invandrarna som tema, det blir spännande.

Katta Svenfelt (23:20): Kiitti ja ensi kertaa maahanmuuttajat teemana. Moikka.

Dennis Rönngård (23:25): Moikka och Jojka sku he kuna vara …