Ajankohtaista Oppilaskunnat kertovat mielipiteensä lukuvuoden työajasta
7.9.2022
Oppilaat istuvat luokkahuoneessa pöytänsä ääressä.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Pedersöre antaa oppilaille mahdollisuuden ottaa kantaa koulujen työjärjestykseen ennen kuin opetus- ja kasvatuslautakunta hyväksyy koulujen työajat.

Oppilaskunnat kertovat mielipiteensä lukuvuoden työajasta

Pedersöre halua kuulla oppilaskuntien ja esikoulujen lastenryhmien mielipiteitä siitä, miten koulujen työ- ja loma-ajat tulisi sijoittaa lukuvuodelle 2023–2024.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Pedersöre antaa oppilaille mahdollisuuden ottaa kantaa koulujen työjärjestykseen ennen kuin opetus- ja kasvatuslautakunta hyväksyy koulujen työajat. Valittavana on kolme vaihtoehtoa, ja niiden lisäksi oppilailla on mahdollisuus ehdottaa omaa ratkaisua.

Oppilaiden osallistaminen toiminnan suunnitteluun on linjassa YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen kanssa, jossa todetaan, että lasta tulisi kuulla lapsen arkea koskevissa asioissa. Pedersöre kehittää toimintaansa Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallin mukaisesti ja kehittää tapaansa tehdä lapsia koskevia päätöksiä.

Opetusjohtaja Rolf Sundqvistin mielestä on mielenkiintoista kuulla oppilaskuntien näkemyksiä.

– Heillä on ehkä oma, parempi ratkaisu. Mutta he tulevat myös huomaamaan, että esimerkiksi viikon pituinen syysloma vaikuttaa muiden lomien pituuksiin lukuvuoden aikana, Sundqvist sanoo.

Tiettyihin asioihin ei voi vaikuttaa. Perusopetuslain mukaan lukuvuodessa on 190 työpäivää. Lukuvuoden työpäivistä vähennetään muuksi arkipäiväksi kuin lauantaiksi sattuvat itsenäisyyspäivä, loppiainen ja vapunpäivä. Siksi lukuvuonna 2023–2024 on yhteensä 188 koulupäivää. Lukuvuoden koulutyö päätetään viikon 22 viimeisenä arkipäivänä, mitä tarkoittaa, että lauantai 1. kesäkuuta 2024 on päätöspäivä.

Muista yksityiskohdista kunta voi päättää itse. Oppilaskunnat ottavat kantaa siihen, minä päivänä koulu alkaa elokuussa. Syysloman kestolle on kolme vaihtoehtoa – kaksi päivää, kolme päivää tai koko viikko 42. Jos syysloma on viisi päivää, kiirastorstaista puolestaan tulee työpäivä, ja vastaavasti lyhyt syysloma johtaa pidempään joululomaan.

Koulujen henkilökunta saa myös sanoa, mitä mieltä he ovat työjärjestyksestä. Oppilaskuntien, esikoulujen lastenryhmien ja henkilökunnan tulee antaa lausuntonsa perjantaihin 4.12. mennessä.

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää lukuvuoden työpäivistä joulukuussa.

Ruotsiksi: Alternativ för arbetsordning i PDF-form, 1,8 MB.

Vaihtoehto 1

Ett schema som visar hur skoldagarna och lovdagarna är inplacerade under läsåret 2023-2024, alternativ 1.

Vaihtoehto 2

Ett schema som visar hur skoldagarna och lovdagarna är inplacerade under läsåret 2023-2024, alternativ 2.

Vaihtoehto 3

Ett schema som visar hur skoldagarna och lovdagarna är inplacerade under läsåret 2023-2024, alternativ 3.