
Huomaa hyvä! -menetelmä otettu käyttöön
Varhaiskasvatus ja esiopetus ovat ottaneet käyttöön Huomaa hyvä! -menetelmän. Menetelmä on positiivisen pedagogiikan, positiivisen vuorovaikutuksen ja jokaisen lapsen ja nuoren hyvän huomaamisen perusta.
Huomaa hyvä! -menetelmässä työskentelemme seuraavien asioiden parissa:
Vahvuusmieli
Se, mihin keskitymme, kasvaa. Kaikki alkaa siitä, miten ajattelemme. Kiinnitämme tietoisesti ja aktiivisesti huomiota toistemme resursseihin, vahvuuksiin ja taitoihin.
Vahvuuskieli
Sanoilla on väliä. Kannustavan viestinnän avulla korostamme toistemme vahvuuksia. Tällä tavalla voimme tulla tietoisiksi siitä, mitä ja miten viestiä hyvin.
Vahvuus dokumentointi
Vahvuuksien löytäminen ja niiden tiedostaminen vahvistavat itsetuntoa. Valokuvien ja muistiinpanojen avulla luodaan menestystarina jokaiselle oppilaalle ja koko ryhmälle.
Esimerkkejä tavoista työskennellä lapsen vahvuuksien parissa ovat:
Vahvuusseinä
Rakennamme kuvaseinän, jossa lasten ja nuorten vahvuudet tuodaan näkyväksi. Opimme näkemään toistemme vahvuudet ja kertomaan niistä toisillemme.
Kuukauden vahvuus
Valitsemme yhdessä vahvuuden, johon kiinnitämme erityistä huomiota kuluvat kuukauden aikana, esimerkiksi kauneuden huomaaminen! Miten luomme ryhmätilamme niin, että se näyttää mukavalta ja siellä on hyvä olla.
Vahvuusvariksen tanssit
Tanssit ovat pirteitä, iloisia ja luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta.