Ajankohtaista Valtuusto hyväksyi säästöpaketin
16.6.2020
Valtuustosali ja valtuutetut kuvattuna parvekkeelta.

Kunnanvaltuusto hyväksyi negatiivisen lisätalousarvion maanantaina.

Valtuusto hyväksyi säästöpaketin

Kunnanvaltuusto hyväksyi säästötoimenpiteitä sisältävän vuoden 2020 lisätalousarvion maanantain kokouksessaan. Kunnanvaltuuston aikaisemmin tekemä päätös Pedersöre Activity Centerin pääomalainasta päätettiin perua.

Talouden heikentymisen, kahden alijäämäisen vuoden, nopean velkaantumisen, huonojen tulosennusteiden sekä kuluvan vuoden ja vuoden 2021 kasvavien menoennusteiden vuoksi kunnanhallitus on käynyt läpi kunnan menot ja ehdottanut kunnanvaltuustolle säästöpaketin toteuttamista kuluvana vuonna.

Valtuuston hyväksymä lisätalousarvio edellyttää, että henkilöstökuluja supistetaan 1,7 prosenttia siten, että kaikki työntekijät opettajia lukuun ottamatta lomautetaan kuuden työpäivän ajaksi. Poikkeuksena ovat määräaikaiset työntekijät ja muut, joita ei voida lomauttaa voimassa olevien säännösten vuoksi. Opetussektorilla tuntiresursseja vähennetään kahdella prosentilla. SDP-ryhmä ehdotti tuntiresurssien poistamista säästöohjelmasta, mutta ryhmä ei saanut tukea muilta puolueilta.

Lisäksi tarvikkeiden ja ostopalveluiden määräraha pienenee 5 % ja luottamushenkilöiden palkkiot pienenevät 3 prosentilla 1. heinäkuuta–3. joulukuuta 2020. 

Näiden toimenpiteiden kautta kunnan käyttökustannusten lasketaan pienenevän 0,9 miljoonaa euroa. Vuoden investointimääräraha pienenee myös 0,9 miljoonaa euroa.

– Mainittujen toimenpiteiden myötä vuoden alijäämä supistuu 0,5–0,6 miljoonaan euroon, edellyttäen, että oletettu kustannuskehitys ja veroennusteet pitävät paikkaansa, kunnanjohtaja Stefan Svenfors sanoi.

Kunnan taloudellisen tilanteen vuoksi kunnanvaltuusto päätti myös perua päätöksensä 300 000 euron pääomalainan myöntämisestä Pedersöre Activity Centerille. Päätös kunnan takauksesta 750 000 euron pankkilainalle pysyy voimassa. 

Palloiluhallin käyttökustannuksia koskevaa kysymystä käsitellään Pedersören kunnan osalta vuosittaisen talousarviokäsittelyn yhteydessä. PAC:n sidosryhmien välisissä neuvotteluissa on sovittu, että palloiluhallin käyttökustannukset eivät tule kuormittamaan Pedersören kuntaa hallin kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana.