Ajankohtaista Torjutaan haitallisia vieraslajeja talkoilla
8.6.2023
Kukkalupiini ojan reunalla.

Kukkalupiini kuuluu haitallisten vieraslajien joukkoon.

Torjutaan haitallisia vieraslajeja talkoilla

Myös tänä kesänä voit kunnan asukkaana osallistua sekä valtakunnallisiin talkoisiin että seudulliseen PIA-hankkeeseen, joiden tavoitteena on haitallisten kasvilajien, etenkin jättipalsamien ja lupiinien, torjunta.

Pedersöre osallistuu kahteen eri kampanjaan, joiden tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuutta. Kyseessä on:

  • Haitallisten kasvilajien torjuntahanke (PIA) 2022, yhdessä Luodon, Pietarsaaren, Kruunupyyn ja Uusikarlepyyn kanssa.
  • Valtakunnalliset soolotalkoot luonnon monimuotoisuuden puolesta, käynnissä 22.5.–31.8.2023.

Alueellinen haitallisten kasvilajien torjuntahanke (PIA) 2023

Hankkeen tavoitteena on kehittää tehokkaita haitallisten kasvilajien torjuntatapoja. Keskitytään pääasiassa jättipalsamien ja lupiinien torjuntaan, mutta mahdollisuuksien mukaan myös kaukasianjättiputken, kurtturuusun ja japanintattaren torjuntaan. Etusijaisia alueita ovat luonnonsuojelualueet, virkistysalueet sekä alueet, missä liikkuu paljon ihmisiä. Hankkeen kautta seudun kunnat haluavat myös levittää tietoa, miksi näiden lajien torjuminen on tärkeää ja saada kuntalaiset osallistumaan torjuntatyöhön.

Hanke sisältyy seudullisen ilmastostrategian 2021–2030 toimenpideohjelmaan, Ilmastotietoisia yhdessä, PDF 3,5 MB, jonka mukaan pyrimme lisäämään seudun biodiversiteettiä.

Haitallisia vieraslajeja ovat sellaiset lajit, joiden on todettu uhkaavan luonnon monimuotoisuutta. Lue lisää: Usein kysyttyä ja vieraslajit.fi.

Sofia Sandström on palkattu hankkeen vetäjäksi Pedersöressä tänä kesänä. Hänen tehtävänsä on selvittää lähinnä komealupiinin ja jättipalsamin esiintymistä ja priorisoida, mistä alueista torjunta aloitetaan. Painopiste on arvokkailla alueilla, kuten luonnonsuojelualueilla, uimarannoilla, vaellusreiteillä ja muilla alueilla, joilla on paljon kävijöitä.

Hanketyöntekijä informoi asukkaita torjuntatyöstä, järjestää talkoita ja yrittää saada ihmiset kiinnittämään huomiota siihen, että heidän pihoillaan on torjuttavia kasveja.

Kuntalaiset voivat osallistua selvitystyöhön ja torjuntaan, jos he näkevät komealupiinia ja jättipalsamia yleisillä paikoilla.

Tietoja voi raportoida Pedersöre-sovelluksen kautta, Virhityökalulla.  Valitse ongelmatyyppinä ”Haitallisia vieraskasvilajeja”, kun ilmoitat vieraslajien esiintymispaikoista. Voit liittää kuvan. Tietoja voi myös lähettää sähköpostitse osoitteeseen invasiva.vaxter@pedersore.fi / vieraslajit@pedersore.fi.

Kesän soolotalkoopaikat: Heimstrand Lappforsissa, Bärklars-koski Ala-Ähtävällä ja Sisbackan valaistu rata Purmossa.

Soolotalkoot luonnon monimuotoisuuden puolesta

Pedersören kunta osallistuu valtakunnallisiin vieraslajitalkoisiin ja on valinnut nelja paikkaa lupiinien ja jättipalsamien torjunta-alueiksi.

Näillä alueilla torjutaan kukkalupiinit:

  • Heimstrand uimaranta, Teerijärventie 37, Lappfors
  • Bärklars-koski, Påvallintie 1, Ala-Ähtävä
  • Sisbackan valaistu hiihtolatu, Sisbacka

Tällä alueella torjutaan jättipalsami:

  • Hummelholmen, Lepplaks

Näillä alueilla voit vapaasti käydä torjumassa kukkalupiineja ja jättipalsameja itsellesi parhaiten sopivana ajankohtana. Alueella on toimintaohjeet, käsineet, jotka torjuja saa käyttää ja roskapusseja, joihin laitetaan kasvijätteet. Kunta kerää säännöllisesti roskapussit valituilta alueilta.

Torjuntatyöhön voi osallistua myös omatoimisesti torjumalla kukkalupiinia ja jättipalsamia missä tahansa kunnassa ja viemällä jätteet kasvijätteille tarkoitettuun konttiin. Kontti on sijoitettu kunnan teknisen varikon ulkopuolelle osoitteessa Varikkotie 4, Pännäinen. Kontti on paikalla elokuun loppuun asti. Kasvijätteet viedään myöhemmin Jepuan Biokaasun laitokselle.

Huomautus

Varmista aina torjuntakohteella työskentelyn turvallisuus. Käytä tarvittavaa suojavaatetusta ja sopivia työkaluja.

Emme vakuuta osallistujia, vaan jokainen huolehtii omasta vakuutusturvastaan itsenäisesti. Soolotalkoilijat tekevät näin ollen vieraslajien torjuntaa omalla vastuullaan.

Lisätietoja antavat: Sofia Sandström 040 – 6429736, sofia.sandstrom@pedersore.fi tai ympäristösuojelupäällikkö Jennie Wikström, (06) 7850 163, jennie.wikstrom@pedersore.fi.