Ajankohtaista Tietoisku harrastekanalan pitäjälle
10.2.2021
Kanoja istuvat kanalan seinähyllyllä.

Tietoisku harrastekanalan pitäjälle

Äskettäin Janakkalassa, Suomessa, todetun lintuinfluenssatapauksen vuoksi Pietarsaaren ympäristöterveydenhuolto haluaa muistuttaa alueen asukkaita siipikarjan pitämisen vaatimuksista.

  • Sen, joka haluaa pitää siipikarjaa, on tehtävä ilmoitus pidosta Pedersören maakuntakanslialle. Ilmoitusvelvollisuus ei ole kiinni pidettävästä lintumäärästä. Jos pitopaikkatunnus on jo haettu jonkun muun eläinlajin takia, voidaan vaan tehdä muutosilmoitus koskien siipikarjan pitoa samassa paikassa.
  • Lintuinfluenssatartunnan leviämisen ehkäisemiseksi siipikarjaa ei saa pitää ulkona 8.2 ja 31.5 välisenä aikana jos siitä ei ole tehty erillistä ilmoitusta. Ulkonapitokielto ei koske eläintarhoja, kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja eikä tarhattuja sileälastaisia lintuja.
  • Jos joku haluaa pitää siipikarjaa ulkona, 8.2 ja 31.5 välisenä aikana, on tehtävä kirjallinen ilmoitus siitä kunnaneläinlääkärille tai valvontaeläinlääkärille. Ilmoituksessa on mainittava mikä siipikarjalaji ja kuinka monta lintua pidetään, sekä miten ulkotarha on rakennettu suojakseen siipikarjaa luonnonvaraisia lintuja vastaan.
  • Siipikarjan tarha on oltava katettu ja peitetty tiheällä verkolla tai muuten rakennettu niin etteivät luonnonvaraiset linnut pääse tarhalle. Rehu ja juomavesi on laitettava katon alle tai sisään, etteivät luonnonvaraiset linnut pääse saastuttamaan niitä ulosteellaan.

Lisää tietoa saa soittamalla valvontaeläinlääkärille puh.nro 050 370 8053.