Ajankohtaista Lisätietoa tulevasta tukipaketista yksinyrittäjille
2.4.2020

Lisätietoa tulevasta tukipaketista yksinyrittäjille

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kuntaliitto ovat valmistelleet rahoitusmallin yksinyrittäjille koronavirustilanteessa. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen ja hakemus tehdään yrityksen sijaintikuntaan.

Haku pyritään avaamaan kunnissa mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa. Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia ja seutumme kunnat tiedottavat tuen avautumisesta heti kun yksityiskohdat prosessin kulusta on sovittu.

Kuka voi hakea ja mitkä ovat ehdot?

  • Tukea voi hakea yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä, riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta. Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa, mukaan lukien freelanceryrittäjät
  • Avustuksen myöntämisen ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia 31.12.2019 jälkeen.
  • Tuki on harkinnanvarainen. Tukea ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä, eikä yritykselle, jolla on verovelkoja.
  •  Avustusta voidaan maksaa 1.3.2020–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuki on määräaikainen ja sitä voi hakea 30.9.2020 saakka.
  • Tukea voi hakea rinnakkain yrittäjille tulossa olevan laajennetun työttömyystuen kanssa. Jos yksinyrittäjä on hakenut tukea kunnista, se otetaan myöhemmin huomioon haettaessa työttömyysturvaa.
  • Yksinyrittäjille myönnettävissä oleva tukisumma määritellään kuntakohtaisesti sen mukaan, kuinka paljon kunnassa on yksinyrittäjiä. Kunnan käytettävissä oleva rahoitus on laskennallinen osuus valtion myöntämästä 100 miljoonaa eurosta.
  • HUOM: Yrityksessä saattaa olla useita yrittäjäasemassa olevia henkilöitä, jotka eivät ole palkansaajan asemassa eli työsuhteessa, mutta ei välttämättä yhtään työsuhteista henkilöä. Nämä usean yrittäjän yritykset kuuluvat ELY-keskusten palveluiden piiriin. 

Jos yrityksesi työllistää itsesi lisäksi 1-5 henkilöä voit hakea tukea ELY-keskuksen rahoituksesta. Lisätietoja löydät ELY-keskuksen sivuilta.

Jos yrityksesi työllistää itsesi lisäksi 6-250 henkilöä voit hakea tukea Business Finlandilta. Tähän kokoluokkaan kuuluvat toiminimet hakevat kuitenkin säännöstä poiketen rahoitusta ELY-keskukselta. Lisää tietoa löydät Business Finlandin sivuilta.

Concordian kotisivuilta löydät lisää hyödyllisiä linkkejä.

Seuraa Concordian kotisivuja ja some-kanavia, jonne päivitetään tietoa tästä tukimahdollisuudesta heti kun saamme siitä lisää tietoa.