Ajankohtaista Pedersöre painostaa Väylävirastoa puomien tarpeellisuudesta
9.2.2021

Pedersöre painostaa Väylävirastoa puomien tarpeellisuudesta

Kunnanhallitus toistaa kantansa, että Storsandsundissa sijaitseva tasoristeys tulisi varustaa puomeilla liikenneturvallisuuden takaamiseksi. Kunta on valmis rahoittamaan puomit enintään 50 000 eurolla – mutta korostaa, että Väylävirastolla on päävastuu.

Tasoristeyksen liikenneturvallisuus nousi uudestaan esille 23. tammikuuta, tasoristeyksessä tapahtuneen onnettomuuden jälkeen. Yksi henkilö loukkaantui, kun pakettiauto törmäsi junaan tasoristeystä ylittäessä.

Onnettomuuden jälkeen alueen asukkaat ovat jättäneet sekä kunnalle että Väylävirastolle kannanottoja, joissa he korostavat, että tasoristeyksen varustaminen puomeilla on ainoa tapa optimaalisen liikenneturvallisuuden saavuttamiseksi. Asukkaiden mielestä Väylän suunnittelema ratkaisu, tasoristeyksen siirtäminen Pietarsaareen suuntaan ja risteyskulman muuttaminen, ei ole riittävää.

Kunnanhallitus merkitsi kirjelmät tiedoksi ja päätti toistaa Väylävirastolle aiemmat päätöksensä: Pedersöre on valmis osallistumaan puomien rahoittamiseen enintään 50 000 eurolla. Mutta Väylävirastolla on pääasiallinen rahoitusvastuu, kunnanhallitus painottaa. Automaattisten puomien hinnan arvioidaan olevan 250 000 euroa. 

– Puomien rakentaminen on edellytys turvallisuuden takaamiseksi. Väylävirasto yrittää kummallisella järkeilyllä siirtää vastuun turvallisesta koulumatkasta meidän harteillemme – vaikka on Väyläviraston vastuulla varmistaa, että risteys on turvallinen, kunnanjohtaja Stefan Svenfors sanoo.

Hänen mielestään on hyvä, että asukkaat ovat aktiivisia, ja hän on rohkaissut heitä olemaan suorassa yhteydessä Väylävirastoon. 

– On tärkeää, että kunta ja asukkaat tekevät yhteistyötä tämän asian eteen. Haluamme kohdistaa huomion päävastuun kantajaan, eli Väylävirastoon, Svenfors sanoo.