Ajankohtaista Pedersöre kehittää vaellusreittejä valtion tuella
19.3.2021
Bergön vaellusreitti. Kaksi henkilöä kävelevät metsäpolulla.

Hankkeen puitteissa parannetaan vaellusreittien kestävyyttä. Kuvassa Bergön vaellusreitti.

Pedersöre kehittää vaellusreittejä valtion tuella

Pedersöre kehittää vaellusreittejä Bergössä ja Sandsundissa. ELY-keskus tukee hanketta runsaalla 32 500 eurolla hallituksen avustuspaketista, joka on korvamerkitty kuntien virkistysalueiden kunnostukseen, kehittämiseen ja parantamiseen.

Koronapandemian vanavedessä vaeltajien ja maastopyöräilijöiden määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti Pedersören vaellusreiteillä. Se on ilahduttavaa, mutta samalla polkujen kuluminen on lisääntynyt. Maanparannustoimenpiteiden tarve on ilmeinen.

Pedersöre on hakenut ja sille on myönnetty valtionavustusta kahden keskustan lähellä sijaitsevan vaellusreitin kunnostamiseen vuonna 2021. Kyse on 6 kilometriä pitkästä vaellusreitistä Bergössä ja Sandsundin vaellusreitistä, jonka pituus on 13 kilometriä. Molempien sijainti on keskeinen, ja ne toimivat matalan kynnyksen virkistysalueina asukkaille. Hankkeen puitteissa parannetaan vaellusreittien kestävyyttä, tiedotusta ja kyltitystä, lisätään uusia taukopaikkoja ja tehdään valmiiksi Bergön maastopyöräreitti. Yksi parannuskohta on jätteiden lajittelu – reiteille lisätään opastekylttejä, jotka kehottavat ihmisiä viemään roskat mukanaan kotiin. Uusia jäteastioita sijoitetaan vaellusreittien yhteyteen.

Kunnan tekninen osasto vastaa suurimmaksi osaksi käytännön työstä. Sandsundin alueyhdistys osallistuu työhön talkoiden muodossa Sandsundissa. Yhdistys rakentaa uuden tuulensuojan Lodeträsketille entisen tilalle, joka paloi muutama vuosi sitten. Reitti saa kaksi uutta virallista lähtöpaikkaa, toisen Piehin hiihtomajalle ja toisen Sandsundin länsiosaan, jossa reitti risteää Lodentien kanssa. Lähtöpaikoille sijoitetaan uudet infotaulut. Samalla parannetaan kyltitystä koko reitin varrella. Reittiä myös muutetaan, jotta soratiellä kulkeva osuus lyhenee.

Bergön vaellusreitiltä puuttuu tällä hetkellä taukopaikka maastossa. Nyt Morsholmenin kohdalle lisätään taukopaikka, johon tulee tuulensuoja ja tulipaikka. Taukopaikka palvelee myös melojia, yhdistyksiä ja luontoyrittäjiä, jotka hyötyvät hyvin varustellusta taukopaikasta, jossa voi yöpyä.

– Taukopaikka on kuitenkin ennen kaikkea tärkeä siksi, että se tekee reitistä perheystävällisemmän. Reitille tulee virallinen lyhyempi reitti, jotta myös nuoremmat lapset jaksavat kiertää sen. Reitin kyltitys aiotaan myös uusia lapsia ajatellen, Pedersören kulttuuripäällikkö Ulrika Stenmark sanoo.

Joukko innokkaita on jo talkootyönä alkanut tekemään maastopyöräreittiä Bergöhön, ja tarkoituksena on, että reitti valmistuu hankkeen puitteissa. Kunta tulee myös saamaan apua IF PP:ltä käytännön työssä. Luontoyrittäjä Mattias Kanckos Essnaturesta osallistuu suunnitteluun.

ELY-keskukselta saatava avustussumma on 32 516,50 euroa. Pedersören osuus on yhtä suuri.