Ajankohtaista Pedersöre inventoi kunnan kiinteistöt
13.5.2020
Mies ja nainen seisoo kunnantalon ulkopuolella. Naisella on gps-mittalaite kädessä.

Anki Krooks-Sundqvist on palkattu kiinteistöinventoijaksi Pedersöreen. Hän on virkavapaalla työstään Pietarsaaren mittausosaston kartoittajana. Hänet tunnistaa vaatetuksesta ja logolla varustetusta autosta. Kuvassa myös mittausteknikko Tage Back.

Pedersöre inventoi kunnan kiinteistöt

Pedersören kunta alkaa inventoida koko kunnan rakennuskantaa. Kartoituksen tekijäksi on palkattu Ann-Christine ”Anki” Krooks-Sundqvist.

Tarkoituksena on päivittää rakennusrekisteri ja varmistaa, että rekisteröidyt tiedot vastaavat todellisuutta. Mittausteknikko Tage Backin mukaan veroviranomaisilla ja kunnan rakennusvalvonnan rakennuslupa-asiakirjoissa on samasta kiinteistöstä erilaisia tietoja.

– Tietojen on oltava yhdenmukaisia ja oikeita kaikkialla, kaikissa rekistereissä, Back sanoo.

Tarkoituksena ei ole vain tarkistaa, että olemassa olevat rakennukset löytyvät rekisteristä. Puretut rakennukset poistetaan siitä.

– Muuten omistaja saattaa maksaa veroa talosta, jota ei ole, kiinteistöinventoija Anki Krooks-Sundqvist sanoo.

Hänen mielestään kartoitus on kaikkien etu.

– Olipa kyse veroista tai vakuutuksista, tietojen tulee olla samanlaiset kaikissa rekistereissä. Silloin se on myös oikeudenmukaista, Krooks-Sundqvist sanoo.

Perussääntö on, että rekisterissä on oltava kaikki vähintään kuuden neliömetrin kokoiset rakennukset. Rajaus on yhteinen alueella. Tulkinnanvaraa on aina yksinkertaisemmissa rakennelmissa, kuten ladoissa ja kasvihuoneissa.

Krooks-Sundqvist käyttää ensisijaisesti gps-mittalaitetta saadakseen mahdollisimman tarkat tiedot. Tarvittaessa hän käyttää myös mittanauhaa.

– Gps-mittalaitteen ansiosta myös kartta päivittyy. Kiinteistöjen sijainti määritetään yhden senttimetrin tarkkuudella, Tage Back sanoo.

Kiinteistöinventointi aloitetaan kunnassa sijaitsevista teollisuusrakennuksista. Kesälomien jälkeen ovat vuorossa yksityisomisteiset kiinteistöt. Inventointi alkaa pohjoisesta, Lepplaksista, jossa sijaitsee paljon kesämökkejä.

Krooks-Sundqvist on helppo tunnistaa kentällä. Hän ajelee ympäriinsä Pedersören kunnanlogolla varustetussa autossa, ja hänellä on keltainen huomiotakki ja henkilöllisyystodistus.

– Odotan pääseväni tapaamaan ihmisiä kentällä ja vastaan mielelläni kysymyksiin, Krook-Sundqvist sanoo.

Jos kiinteistönomistaja ei ole kotona tarkastuksen aikana, Krook-Sundqvist kertoo käynnistään jättämällä lapun postilaatikkoon tai oveen.

Kunnassa on arviolta 19 000 kiinteistöä, joten inventointi on aikaa vievä työ.

Lisätietoja: kiinteistöinventoija Anki Krooks-Sundqvist, tel. 044–727 7967, sähköposti ann-christine.krooks-sundqvist@pedersore.fi ja mittausteknikko Tage Back, 050-5625 711, sähköposti tage.back@pedersore.fi.