Ajankohtaista Påvall-silta peruskorjataan – suljetaan 25. toukokuuta
18.5.2020
Yleiskuva sillasta, oikealle painorajoituskyltti 30 tonnia.

Viime vuoden siltatarkastuksen yhteydessä Påvall-sillan painorajoitukseksi tuli 30 tonnia. Nyt siltaa vahvistetaan useilla tukevilla teräspalkeilla. Sillan uusi kantavuus selvitetään korjauksen jälkeen.

Påvall-silta peruskorjataan – suljetaan 25. toukokuuta

Ala-Ähtävällä sijaitseva Påvall-silta suljetaan korjausta varten maanantaina 25.5. Liikenne ohjataan Mattfolk-sillalle. Peruskorjaus valmistuu heinäkuussa.

Ähtävänjoen ylittävän Påvall-sillan painorajoitukseksi asetettiin 30 tonnia jo viime kesänä, kun vuositarkastuksessa ilmeni, että silta on huonossa kunnossa. Huonokuntoisuus näkyy paljain silmin: pinnat ovat kuluneet ja sivukaiteet ovat kallellaan.

Korjausta on valmisteltu kevään aikana, ja käytännön työ paikan päällä alkaa maanantaina 25.5. Neljä sillankantta, sivukaiteet ja kaikki palkit uusitaan. Lisäksi siltaa levennetään noin 20 senttimetriä. Korjauksen jälkeen sillan leveys on 4,20 metriä.

Työn tekee Ab Klemets M & T. Veljesten Mikael ja Tomas Klemetsin vastaavana työnjohtajana toimii Bengt Häggman.

Kun silta suljetaan 25.5., he aloittavat työt suojaamalla kaapelit ja muut johdot, jotka on kiinnitetty siltaan. Sen jälkeen he nostavat pois ensimmäisen sillankannen ja palkit Påvallsfolkin puolelta. He siirtävät yhden sillankannen kerrallaan maantien suuntaan.

Jokaisessa sillankannessa on tällä hetkellä kaksi kantavaa palkkia.

– Korvaamme ne viidellä palkilla, jotka ovat tukevampia. Näin sillan kantavuus paranee, kunnan tiemestari Stefan Hellund sanoo.

Tämä tarkoittaa, että silta-arkkuja on korotettava, jotta ne ovat samalla tasolla muun sillan kanssa peruskorjauksen jälkeen.

– Valamme betonia vanhojen arkkujen päälle, Hellund sanoo.

Myös maatukia korjataan sillan molemmissa päissä, ja ne saavat uuden pinnoitteen.

Ab Klemets M & T toimii Ala-Ähtävällä, ja yritys käyttää sillanrakennuksessa lähialueelta saatavaa materiaalia.

– Sillasta tulee lähituotettu, Bengt Häggman sanoo.

Sillan ollessa suljettuna liikenne ohjataan Ähtävänjoen yli lähellä sijaitsevan Mattfolk-sillan kautta. Myös kyseinen silta peruskorjataan, ja se on osasyy sille, että Påvall-silta korjataan nyt.

– Kun Mattfolk-silta suljetaan korjausta varten, kaikki liikenne tulee kulkemaan Påvall-sillan kautta. Siksi Påvall-silta on korjattava myös, jotta se kestää kuormituksen, Hellund selittää.

Sillan sulkeminen vaikuttaa myös Ytteressen koulun oppilaiden koulutiehen ja Sursikin oppilaisiin, jotka kulkevat bussilla kouluun. He käyttävät Mattfolk-siltaa kouluvuoden viimeisen viikon ajan.

Peruskorjaus on Pedersören kunnan ja Öst-Påvallin yksityisen tiekunnan välinen yhteistyö. Peruskorjaus maksaa noin 150 000 euroa. Valtionavustus kattaa 75 prosenttia kustannuksista. Loppu jaetaan kunnan (70 prosenttia) ja tiekunnan (30 prosenttia) kesken.