Ajankohtaista Lintuinfluenssa
21.7.2023
Alternativ text.

Lintuinfluenssa

 

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssavirus on todettu Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnilla. 20.7.2023 lähtien Ruokaviraston päätöksen kiellot ja toimenpiteet taudin leviämisen estämiseksi koskee myös Pohjanmaan maakunta. Ympäristöterveys Kallan kehottaa kaikki eri siipikarja- ja lintulajien pitäjiä tutustumaan päätöksen kieltoihin ja toimenpiteisiin. Tieto löytyy Ruokaviraston kotisivuilta. Tärkeimmät asiat:

  • Siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona on kielletty. Kielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa harjoittavia pitopaikkoja. Tarkempaa tietoa poikkeuksista löytyy Ruokaviraston sivuilta.
  • Vain välttämättömiä käyntejä siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitopaikassa on sallittua. Kontaktit lintujen ja ihmisten välissä tulee minimoida.
  • Ole tarkka hygienian kanssa, kun hoidat siipikarjaa tai vankeudessa pidettäviä lintuja. Käyttäkää suojavaatetusta ja kenkiä ja muistakaa käsien pesu. Jos käsienpesu ei ole mahdollista käyttäkää ainakin käsien desinfiointiainetta.
  • Lintujen rehu ja kuivike on säilytettävä paikassa mihin luonnonvaraiset linnut eivät pääse.

Jos asukas löytää yksittäisen kuolleen luonnonvaraisen linnun hänen tulisi, mahdollisuuksien mukaan, haudata lintu tai laittaa se tuplaan, tiivisti suljettuun muovipussiin ja laittaa paketti energiajätteeseen. Muistakaa käyttää kertakäyttökäsineitä kuolleen eläimen käsittelyssä.

Jos asukas löytää suurempi määrä kuolleita, tai ilmeisesti sairaita, luonnonvaraisia lintuja samasta paikasta hänen tulisi ottaa yhteyttä kunnaneläinlääkäriin välittömästi. Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu, yksi petolintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua. Tällaisessa tapauksessa asukas kannattaa pysyä loitolla linnuista eikä koskea niihin.

Arkipäivisin klo 8-15 valvontaeläinlääkäriin voi ottaa yhteyttä puhelimitse numeroon 050 370 8053 ja viikonloppuisin sekä päivystysaikana kannattaa soittaa päivystävälle kunnaneläinlääkärille 0600 399 700.

Lisätietoja lintuinfluenssasta: Ruokavirasto