Ajankohtaista Koulunkuljetus kahteen osoitteeseen kokeiluajaksi
9.9.2021
Kaksi nuorta seisoo bussipysäkillä ja pitävät kylttitankoa.

Kokeilu toteutetaan koulukuljetuskäytön uuden seurantajärjestelmän ja sen johdosta tulleen palautteen seurauksena.

Koulunkuljetus kahteen osoitteeseen kokeiluajaksi

Pedersöre antaa kahdessa osoitteessa asuville oppilaille mahdollisuuden ilmaiseen koulukuljetukseen molemmista kotiosoitteistaan. Kyseessä on pilottikokeilu, jonka seuraukset arvioidaan viimeistään maaliskuussa 2022.

Kokeilu toteutetaan koulukuljetuskäytön uuden seurantajärjestelmän ja sen johdosta tulleen palautteen seurauksena. Pedersöre on tästä syksystä lähtien ottanut käyttöön matkatodistuksen. Sen avulla seurataan, missä määrin koulukuljetuksia käytetään. Oppilaat, joilla on koulukuljetusoikeus, ovat saaneet matkatodistuksen, jonka he näyttävät linja -autonkuljettajalle bussiin noustessaan. Matkatodistus on voimassa osoitteesta, jossa oppilas on väestörekisterin mukaan kirjoilla. Mikäli oppilas asuu esim. vuoroviikoin kahdessa osoitteessa – esimerkiksi huoltajien eron seurauksena – oppilas ei ole oikeutettu ilmaiseen koulukuljetukseen toisesta kotiosoitteestaan.

Uudelleenjärjestelyt ovat aiheuttaneet reaktioita. Sursik skolan oppilaista noin 50 asuu käytännössä kahdessa paikassa. Juridisesti tilanne on selvä – kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää kuljetusta eri osoitteessa asuvan toisen huoltajan luota. Aiempi järjestelmä, jossa linja-autoyhtiöt laskuttivat kuntaa kyydissä olevien matkustajien määrän perusteella, ei rajoittanut koulukuljetusoikeutta samalla tavalla kuin matkatodistus tekee.

Uusi tilanne tuli monille yllätyksenä, ja kunnassa tiedostetaan, että säännöt aiheuttavat huolta joissakin perheissä. Opetus- ja kasvatuslautakunta on siksi päättänyt, että kunta koejakson ajan, lukuvuodeksi 2021–2022, antaa kahdessa osoitteessa asuville oppilaille mahdollisuuden saada ilmaista koulukuljetusta molemmista paikoista. Ehtona on, että toinen kotiosoite on olemassa olevan reitin varrella ja että linja-autossa on tilaa. Järjestely ei saa aiheuttaa uusia kustannuksia eikä uusien reittien syntymistä.

Samalla koulutus- ja kasvatuslautakunta päätti, että oppilailla, jotka osallistuvat järjestettyihin harrastuksiin tai vapaa -ajan aktiviteetteihin heti koulupäivän jälkeen, on oikeus käyttää olemassa olevaa joukkoliikennettä. Oikeus koskee matkaa koulusta harrastuksiin, mutta ei harjoituspaikan ja kodin välillä.