Ajankohtaista Jon Gredmark luo taidetta Axåkers skolalle
13.1.2023
Taiteilija Jon Gredmark seisoo uuden Axåkers skolan rakennustyömaalla. Taustalla on tuleva koulurakennus. Maa on lumessa, ja lisää tulee taivaasta.

Taiteilija Jon Gredmark vieraili Axåker skolan rakennustyömaalla kuluvan viikon aikana. Hänen taideteoksensa sijoitetaan koulun ulkopuolelle.

Jon Gredmark luo taidetta Axåkers skolalle

 

Kaksitoista taiteilijaa tai taiteilijaryhmää ilmaisivat kiinnostuksensa, kun Pedersören kunta peräänkuulutti toimijoita, jotka haluavat luoda Axåkers skolalle taideteoksen, vuoropuhelussa uuden koulun käyttäjien kanssa. Kolme taiteilijaa kutsuttiin haastatteluihin. Niiden joukosta jury valitsi Jon Gredmarkin.

Gredmark varttui Tukholmassa, mutta asuu nykyään pääasiassa Maalahdessa, missä hänellä on työhuoneensa Malakta-taidepajassa.

Gredmarkin tapa ottaa oppilaat mukaan taideprosessiin vakuutti juryn. Viime syksynä Pohjanmaan taidepalkinnon saaneen Gredmarkin taiteessa on kuvataidekasvatuksellinen suuntautuminen, jota hän hyödyntää Axåkers-projektissa.

– Opetan taidetta ja taiteeni on opettamista. Täällä saan työskennellä muiden – lasten – kanssa ja tehdä taidetta samaan aikaan. Aivan täydellistä. Taiteeni tulee olla osallistavaa ja kaikkien saatavilla, Gredmark sanoo.

Gredmark on tällä viikolla aloittanut työnsä tapaamalla Östensö skolan, Bennäs skolan ja Dressinen-esikoulun lapsia ja henkilökuntaa, jotka syyslukukaudesta 2023 alkaen muuttavat Axåkers skolaan. Koulu rakennetaan parhaillaan Skrufvilankadulle Pännäisissä. Lapset piirtävät ja tekevät luonnoksia, joita voidaan käyttää taideteoksessa.

– Lopputulos on taideteos, joka käsittelee taiteen tekemistä. Yhdistän oppilaiden piirrokset omiin kuviini. Työskentelen puulla ja veistelen kuvat puulaudoille, Gredmark sanoo.

Hän on tottunut työskentelemään julkisen taiteen ja seinämaalausten parissa, mutta hän yleensä käyttää spraymaalia teoksessaan. Nyt tekniikka vaihtuu, kun kyseessä on suuri puukaiverrus. Uusi taideteos sijoitetaan ulkopuolelle, koulun torille.

– En ole vielä valinnut puulajia. Minun täytyy kokeilla eri vaihtoehtoja, Gredmark sanoo.

Hän on valinnut teemaksi vedenalaisen ympäristön, ja tapaamisessa lasten kanssa hän pyytää heitä piirtämään veden alla eläviä eläimiä ja kasveja. Gredmark on vakuuttunut siitä, että meressä on vielä tutkimattomia ulottuvuuksia, joten luomisprosessissa on tilaa käyttää mielikuvitusta ilman, että joku jälkikäteen voi sanoa, että lopputulos on väärä tai mahdoton. Lasten piirroksista pari kappaletta sisällytetään taideteokseen. Loput esitetään taidenäyttelyssä, kun kaikki on valmista.

Gredmarkin valinneen juryn jäsenet ovat Ulrika Stenmark, Yvonne Liljedahl-Lund, Peter Sundqvist, Maria Östberg, Elin Härmälä ja Mikaela Jansson. Myös arkkitehti Anders Höglund antoi lausuntonsa ennen taiteilijan valintaa.

Gredmarkin osallistavan työskentelytavan lisäksi tuomaristo piti hänen ideastaan. Lisäksi hanke koetaan taloudellisesti toteuttamiskelpoiseksi käytössä olevan budjetin sisällä. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 25 000 euroa ja tähän sisältyy sekä teoksen tuotantokustannukset että taiteilijan palkkio.

Gredmark jatkaa työskentelyä studiossaan Maalahdessa tulevina kuukausina. Teoksen tulee olla valmis, kun koulu aloittaa toimintansa syyslukukaudella 2023.

Julkinen taide

Pedersöre on vuosien varrella pyrkinyt panostamaan julkiseen taiteeseen suurten rakennus- ja korjaushankkeiden yhteydessä. Lisäksi pieniä taideteoksia ostetaan vuosittain. Aiemmin julkisia taideteoksia ovat luoneet muun muassa seuraavat taiteilijat:

  • Simon Gripenberg teoksella "Pennspetsar", vuonna 2008, Sursik skola
  • Ann-Sofie Eriksson, "Urkraft", 2016, Kulttuuritalo Ax
  • Johanna Öst Häggblom & Ida Wikström, "Bokskogen", Pääkirjasto, Ax, 2015
  • Carina Ahlskog, "Byn", 2018, Purmo skola

Lisätietoja antaa kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Ulrika Stenmark, 050–5166169, ulrika.stenmark@pedersore.fi