Ajankohtaista HSJ-Products on vuoden yritys
4.9.2019

HSJ-Products on vuoden yritys

Ägartrion i HSJ-Products står i företagets lagerhall i Nybränn.

HSJ-Products-yritystä on johtanut keväästä 2015 lähtien Fredrik, Jörgen ja Sören Häggman. Taustalla näkyy Italiasta ostettu putkilaseri.

Pedersören yrittäjäpalkinnon saa tänä vuonna purmolainen perheyritys HSJ-Products. Palkinto jaetaan kunnan yrittäjäillallisilla Hotelli Polariksessa keskiviikkoiltana.

HSJ-Products toimii metallialalla ja valmistaa tuotteita tilaustyönä. Yritystä on johtanut keväästä 2015 lähtien toinen sukupolvi – perustajien Sune ja Barbro Häggmanin pojat Jörgen, Fredrik ja Sören Häggman.

Omistajavaihdoksen jälkeen yritys on käynyt läpi intensiivisen kasvuvaiheen, mikä on sisältänyt suuria panostuksia uusiin koneisiin ja tekniseen osaamiseen. Yritys on rakentanut myös uuden hallin ja jakanut tuotannon kahteen paikkaan, joista toinen sijaitsee Slipissä Lillbyssä ja toinen Nybrännissä Ala-Purmolla.

Käännekohta tapahtui vuoden 2016 lopussa, kun yritys osti uuden putkilaserin Italiasta. Putkilaser avasi täysin uuden markkina-alueen, koska sillä voidaan käsitellä jopa 12,5 metrin pituisia putkia ja palkkeja, mikä antaa HSJ-Productsille selvän kilpailuedun.

Vuonna 2018 kapasiteetti kaksinkertaistui uuden levyjen käsittelyyn tarkoitetun kuitulaserleikkurin myötä. Myös raudoitteiden valmistusta nykyaikaistettiin kolmiulotteisella, automaattisella särmäyskoneella.

– Putkilaserimme on yksi maan kolmesta suurimmasta. Vuonna 2015 asiakkaamme sijaitsivat 100 kilometrin säteellä. Nyt asiakkaita on myös Virossa ja Pohjois-Ruotsissa, joten säde on kasvanut 500 kilometriin, Jörgen Häggman sanoo. Hän on yrityksen toimitusjohtaja ja kaksosten Fredrikin ja Sörenin isoveli.

Laserleikkauksen, levyjen käsittelyn ja raudoitteiden lisäksi yrityksen tuotteisiin kuuluvat tarhatarvikkeet. HSJ-Products valmistaa myös kaasukärryjä, jotka helpottavat kaasupullojen kuljettamista.

Sune Häggman huomauttaa, että raudoitteiden kysyntä kasvaa koko ajan. Raudoitteita tarvitaan muun muassa suuriin betonipainoihin, jotka upotetaan järviin ja vesistöihin, kun uusia jätevesiputkistoja rakennetaan.

HSJ-Productsin omistajaporukka ja yrityksen perustaja.
Fredrik, Jörgen ja Sören Häggman ovat jatkaneet Sune Häggmanin elämäntyötä. HSJ-Products saa Pedersören yrittäjäpalkinnon tunnustuksena yrityksen merkittävistä panostuksista koneisiin ja uuteen osaamiseen.

Raudoitteet olivat lähtölaukaus myös HSJ-Productsin edeltäjälle S. Häggmanin korjaamolle. Sune Häggman oli vain 15-vuotias, kun hän auttoi siskoaan ja lankoaan raudoitteiden kanssa heidän sementtivalimossaan Kovjoella. Sune työskenteli sen jälkeen traktorikorjaamolla Slipissä, ja sai töitä naapureilta. Asiakaskunta laajeni kangaspuiden ja kanahäkkien valmistajilla. Hän ja vaimo Barbro pyörittivät yritystä kahdestaan, kunnes Jörgen-poika pääsi armeijasta vuonna 1996.

– Silloin päätimme kokeilla, riittääkö töitä useammalle, Sune Häggman sanoo.

Tässä vaiheessa mukaan tulivat tarhatarvikkeet ja myöhemmin alihankinta Ekerille. Yrityksestä tuli vuonna 2002 osakeyhtiö, ja nimeksi vaihdettiin HSJ-Products. H tarkoittaa Häggmania, S Sunea ja J Jörgeniä.

Vuonna 2006 yritys osti ensimmäisen laserin ja alkoi palkata lisää väkeä tuotantoon.

Sune muistelee, että henkilöstömäärä oli noin 10–15, kun pojat siirtyivät yrityksen johtoon vuonna 2015.

Henkilöstömäärä on sittemmin lähes kolminkertaistunut 30 henkeen ja liikevaihto lähes kaksinkertaistunut.

– Tahti on ollut nopea ja aika rientänyt, Jörgen Häggman sanoo hymyillen.

Kiireisten vuosien jälkeen Häggmanin veljekset toivovat nyt voivansa korjata panostusten tuottamat hedelmät ja voivansa kasvattaa lisäksi volyymia. Tavoitteena on noin 10–12 prosentin vuosittainen kasvu.

Turkistarhauksen huonompien suhdanteiden vuoksi tarhatarvikkeiden liikevaihto on pienentynyt 400 000 euroa 3–4 vuoden aikana. Muulle tuotannolle on jäänyt tilaa kasvaa.

– Levypuoli on suurin, ja seuraavina tulevat putkilaseroinnit ja harjateräksen särmäykset. Useilla aloilla toimiminen on vahvuus ja tuo turvaa, Jörgen Häggman sanoo.

Hän toteaa myös, että putkilaserilla on suuri kapasiteetti. Se sijaitsee uudessa varastohallissa Nybrännissä. Kun halli rakennettiin, omistajakolmikko ajatteli 1 400 neliömetrin pinta-alan olevan riittävän suuri. He eivät ymmärtäneet, millainen rumba siitä seuraa.

Tiettyjen segmenttien kehittämisen ohella HSJ-Products on tietoisesti lisännyt yhteistyötä alueen yritysten kanssa. Nyt yrityksen alihankkijat saavat hoitaa esimerkiksi pintakäsittelyn ja jyrsinnän.

– Se toimii hyvin. Alihankkijoilla on omia asiakkaita ja he ostavat osan töistä meiltä. Kaikki tekevät sitä, mitä parhaiten osaavat, Jörgen Häggman sanoo.

Toimiminen Pietarsaaren seudulla ja sen näkeminen, miten muut yritykset onnistuvat viennissä, antavat uskoa myös HSJ-Productsille. Bodössä lokakuussa järjestettävät messut ovat väylä löytää uusia asiakkaita. Myöhemmin syksyllä selviää, toteutuuko kauppa Puolaan.

Teksti ja kuva: Malin Henricson, tiedottaja