Ajankohtaista Förslag: Bibliotek och förskola under ett tak i Överesse
23.10.2020
Museigrändens förskola, joka on esikoulun kiinteistö Ähtävällä.

Esikoulu sijaitsee koulualueella Ähtävällä.

Ehdotus: Kirjasto ja esikoulu saman katon alle Ähtävällä

Ähtävän kirjastolle on jo pitkään etsitty uusia toimitiloja. Nyt kaksi lautakuntaa tukee ehdotusta, että kirjasto muuttaa koulualueella sijaitsevan esikoulun kiinteistöön. Tavoitteena on luoda lapsiystävällinen kirjasto.

Sekä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta että kulttuuri- ja liikuntalautakunta kannattavat ratkaisua, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että kirjasto ja Museigrändens förskola toimisivat saman katon alla ensi syksystä lähtien. Ratkaisu edellyttää, että suuruudeltaan 314 neliömetrin kiinteistö jaetaan siten, että molemmille löytyy sopivat tilat.

– Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta haluaa ottaa käyttöön käsitteen "lapsiystävällinen kirjasto". Meidän on luotava edellytyksiä lapsille oleskella yhteiskäytössä olevissa tiloissa kirjaston aukioloaikana, opetusjohtaja Rolf Sundqvist sanoo.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta ehdottaa, että molempien lautakuntien jäsenille järjestetään iltakoulu, jossa kunnan päättäjät saisivat keskustella siitä, millä tavalla päästään parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun.

Sekä kirjaston että esikoulun edustajia on myös otettava mukaan sekä suunnittelu- että toteuttamisvaiheessa.

Molemmat lautakunnat ehdottavat, että vuoden 2021 rakennusohjelmaan varataan määrärahoja kirjastomuuton toteuttamiseksi. Kustannuksia syntyy paitsi muutosrakentamisesta ja sisustamisesta myös liikennejärjestelyjen muuttamisesta.

Ähtävän kirjasto toimii tällä hetkellä Ähtävän entisessä kunnantalossa. Rakennus on vanha ja kunnostuksen tarpeessa.