Ajankohtaista Viimeiset asukkaat palaavat Pedersheimiin
21.5.2019

Viimeiset asukkaat palaavat Pedersheimiin

Kvinna i vårdkläder står bredvid en klientsäng i Pedersheim.

Osa hoitajista on käyttänyt työaikaansa asukashuoneiden sisustamiseen loppukirin aikana.

Pedersheimin peruskorjaus on valmis ja viimeiset asukkaat palaavat omiin huoneisiin keskiviikkona 22. toukokuuta.

Kun viisi viimeistä asukasta muuttavat Pietarsaaren Östanlidistä takaisin Pännäisiin keskiviikkona, Pedersheim-palvelukodin johtaja Marina Bock ja muu henkilökunta voivat julistaa syksystä 2017 lähtien vallinneen poikkeustilan päättyneeksi.

Kiinteistö, jonka vanhin osa valmistui vuonna 1978, on peruskorjattu lähes kauttaaltaan. Korjauksen aikana osa palvelukodin toiminnasta on jatkunut taukoamatta. Se on vaatinut joustavuutta ja sopeutumista kaikilta osapuolilta.

Kun tilanne oli pahimmillaan, osa asukkaasta ja henkilökunnasta toimi väistötiloissa kahdessa osoitteessa Pietarsaaressa ja samalla dementiaosasto Alina ja puolet Selma-osastosta siirtyivät remontin edetessä paikasta toiseen Pedersheim-kiinteistössä.

Viime viikon loppukirin aikana osa hoitajista on käyttänyt työaikaansa asukashuoneiden sisustamiseen, kun taas muut hoitajat ovat tehneet tavallista hoivatyötä.

– Emme oikeistaan uskalla uskoa, että remontti on valmis. Tilanne on ollut rasittava, mutta olemme selvinneet, sanoo Marina Bock.

Pedersheim har högre tak. Runt fastigheten löper en asfalterad gångväg.
Korjauksen yhteydessä katto on lisäeristetty ja ilmastointi on uusittu. Kuvassa näkyy myös uusi aita ja rakennuksen ympärille rakennettu kävelyreitti.

Saneeraus sekä sisätiloissa että ulkona

Kiinteistön ilmastointijärjestelmä on uusittu ja mahdollistaa nykyään jäähdytyksen. Sähköjärjestelmäkin on uusittu ja asukkaiden huoneet on suunniteltu uusiksi ja muokattu vastaamaan nykyisiä, fyysisiä esteettömyysvaatimuksia. Kiinteistöön on asennettu uudet ikkunat, katto on lisäeristetty ja koko rakennuksessa on tehty pintaremontti.

Taloon on rakennettu tavaravastaanotto, ja kaikilla neljällä osastolla on uudet sisäänkäynnit.
Nygårdinkadulta on rakennettu alueelle uusi liittymä.

– Asukkaat, jotka saapuvat intervallihoitoon, voivat tulla Nygårdinkadun kautta, se on lähin tie Lilla Fridolf-osastolle, Bock sanoo.

Uusia pysäköintipaikkoja löytyy sekä kävijöille että henkilökunnalle. Asukkaiden iloksi on rakennettu päällystetty kävelyreitti kiinteistön ympärille.

Kvinna står i ett halvt möblerat rum vid gymmaskin.
Johtaja Marina Bock seisoo uudessa kuntosalissa. Kuntoiluvälineet ovat olleet ahkerassa käytössä palvelukodissa.

Kaksi paikkaa vähemmän

Kokonaispaikkamäärä on vähennetty 62:sta 60:een. Kahdesta entisestä asukashuoneesta on rakennettu uusi kuntosali, josta on suora pääsy sisäpihalle.

– Kuntosali on ahkerassa käytössä ja sitä pidetään tärkeänä, Bock sanoo.
Kuntosali on varustettu liedellä, uunilla ja muilla keittiövälineellä. Se tarkoittaa sitä, että huone voidaan helposti muuntaa päiväsaliksi tarpeen vaatiessa.

Vastapäätä, sisäpihan toisella puolella olevassa siivessä, on vastaavaa uusi päiväsali.
– Siivet voidaan tarvittaessa muuttaa moduuleiksi, esimerkiksi yhdeksälle asukkaalle tarkoitetuksi dementiaosastoksi, sanoo Marina Bock.

 

Vit toalettstol med rött lock. Ledståbgen på väggen är rödfärgad.
Muistisairaiden ja näkövammaisten on helpompi huomata punaista väriä. Siksi vessojen istuimet ovat punaiset.

Valoisemmat pinnat

Bockin mielestä Pedersheimissä on hiljaisempi ja rauhallisempi ilmapiiri remontin jälkeen. Pinnat ovat helppo puhdistaa. Värisävyt ovat yksinkertaisempia ja vaaleampia.

Tästä poikkeavat käytävien kaiteet ja wc-istuimet asukkaiden kylpyhuoneissa. Ne ovat kirkkaanpunaisia.

– Muistisairaiden ja näkövammaisten on helpompi huomata punaista väriä, Bock kertoo.

Vessojen sisäänkäynti on muutettu huoneen puolelle siten, että sieltä ei ole suoraa näkymää käytävälle.

– Näet vessan, kun olet sängyssä, ei ovesta, Bock sanoo.

Stolar och annan inredning bryter av en lång korridor.
Lilla Fridolf on intervalli-osasto johon pääsee parhaiten Nygårdinkadulta uutta liittymää kautta.

Juhla syksyllä

Asukkailla ja henkilökunnalla on aikaa kotiutua saneerattuihin tiloihin ennen kuin on juhlan paikka syksyllä. Tarkoitus on yhdistää vuosijuhla ja tupaantuliaisia. On nimittäin kulunut 40 vuotta siitä, kun ensimmäiset asukkaat muuttivat Pedersheimiin vuonna 1979.

Suunnitteilla on avointen ovien päivä, niin että yleisöllä on mahdollisuus tutustua kunnostettuihin tiloihin. Päivämäärä ei ole vielä selvillä.
– Vanhustenhoito on huomion arvoinen asia, Bock sanoo.

Teksti: Malin Henricson, tiedottaja

Kuvat: Jonas Thomén

 

Muutoksia kunnostuksen jälkeen

  • Intervallihoitopaikat kunnassa keskitetään Pedersheimiin. Niitä on yhteensä 17: Alina-dementiaosastolla on kaksi paikkaa ja Lilla Fridolf -intervalliyksiköllä on 15 paikkaa.
  • Esselundenin ja Purmohemmetin intervallipaikat poistuvat käytöstä 3. kesäkuuta.
  • Pitkäaikaishoidon käsite katoaa Pedersheimistä. Kesäkuun 1. päivästä alkaen Frida-osasto muuttuu tehostetun palvelun yksiköksi. Se tarkoittaa, että asukkaalla on vuokrasopimus pitkäaikaishoidon sopimuksen sijasta.