Ajankohtaista lapsille ja nuorille Yhdessä voimme torjua haitallisia kasveja
23.11.2022
Suuria määriä komealupiinejä.

Komealuupiini.

Yhdessä voimme torjua haitallisia kasveja

Olemme ympäristönsuojeluosastolla tehneet kesän aikana työtä torjuaksemme haitallisia vieraskasveja. Haitalliset vieraskasvit ovat kasveja, joita ihminen on tuonut Suomeen muista maista, ja jotka ovat alkaneet viihtyä Suomessa niin hyvin, että ne haittaavat suomalaisten lajien kasvua. Suomessa kasvavia vieraskasveja ovat esimerkiksi komealupiini, jättipalsami, kurtturuusu ja kaukasianjättiputki.

Komealupiinit suurine vaaleanpunaisine, violetteine ja valkoisine kukkineen on helppo tunnistaa. Olet varmasti nähnyt niiden kasvavan teiden reunoilla kunnan monissa eri osissa. Paras tapa estää lupiinien leviäminen on poimia kukat ennen kuin ne ovat ehtineet muodostaa siemeniä. Kukat laitetaan jätesäkkiin ja viedään Ekoroskin kierrätysasemalle. Lupiinien siemenet voivat selviytyä maassa jopa 70 vuotta, siksi on oltava sitkeä ja jatkettava lupiinien poimimista samasta paikasta monen vuoden ajan.

Myös jättipalsamit kasvavat kunnan monissa eri osissa. Ne viihtyvät erityisen hyvin kosteissa ja rehevissä paikoissa, kuten ojien ja jokien varsilla. Ne kasvavat 1,5 metrin korkuisiksi ja niiden kukkien väri vaihtelee vaaleanpunaisesta tummanpunaiseen. Jos kypsiin siemeniin koskee, kimpoavat ne monen metrin päähän. Jättipalsameilla on pienet juuret ja siksi ne on helppo nostaa maasta. Maasta nostetut jättipalsamit laitetaan jätesäkkiin ja viedään Ekoroskin kierrätysasemalle.  

Pedersöressä kasvaa paljon komealupiineja ja jättipalsameja, mutta jos kaikki auttavat niiden torjumisessa omalla asuinalueellaan, voimme vähentää niiden levinneisyyttä. Kun poistamme jättipalsamit ja komealupiinit, saavat luonnonkukat, kuten sinikello, päivänkakkara ja voikukka, enemmän kasvutilaa. Luonnonkukat sisältävät paljon mettä ja siksi ne ovat hyvä ravinnon lähde perhosille, kimalaisille ja mehiläisille.  

Teksti: Jennie Wikström, ympäristönsuojelupäällikkö

Jättipalsami.

Jättipalsami.