Ajankohtaista lapsille ja nuorille Käyttöveden kiertokulku Pedersöressä
28.3.2023
Tippuva vesihana.

Käyttöveden kiertokulku Pedersöressä

Pedersöre Vatten -yhtiön asiakkaiden vesihanoista tuleva vesi on alun perin Kovjoen alueen maaperässä olevaa pohjavettä. Pohjavettä muodostuu, kun sadevesi imeytyy maakerrosten läpi, ja varastoituu esimerkiksi soraharjenteisiin.

Kovjoki Vatten pumppaa pohjavettä maasta ja puhdistaa sen toisessa kahdesta vesilaitoksestaan. Kun vesi on puhdistettu, Pedersöre Vatten pumppaa veden eteenpäin pumppausasemien kautta ja toimittaa veden kaikille kuluttajille Pedersöressä.

Pedersöre Vatten toimittaa vuosittain noin 700 000 kuutiometriä vettä noin 550 km:n pituisia vesiputkia pitkin Pedersören kuluttajille.

Jos asut talossa, joka on liitetty kunnalliseen viemäriverkkoon ja annat veden valua hanasta pesualtaaseen, vesi virtaa viemäriputken kautta lähimpään jäteveden pumppausasemaan. Sieltä vesi lähetetään Alhedan puhdistamolle Pietarsaaressa. Alhedassa vesi puhdistetaan ja puhdistuksen jälkeen vesi pumpataan mereen.

Jos annat hanaveden valua ilman syytä, pahimmassa tapauksessa vesi käsitellään turhaan jätevedenpuhdistamossa! Joten älä juoksuta vettä turhaan – vaan säästä vettä aina kun on mahdollista!

Teksti: Kjell Gripenberg, Pedersören kunnan konserniyhtiön toimitusjohtaja