Ajankohtaista Sundbyn lainausasema suljetaan
28.8.2020
Luokkahuone, jossa kirjastokirjat täyttävät seinien hyllyjä.

Laina-aseman tilat voidaan tulevaisuudessa käyttää kokonaan koulun tarpeisiin. Kuva: Joanna Vikström Eklöv.

Sundbyn lainausasema suljetaan

Sundbyn lainausasema ei tule avaamaan oveaan asiakkaille tänä syksynä ja se suljetaan lopullisesti 1. tammikuuta 2021 alkaen. Näin kulttuuri- ja liikuntalautakunta päätti torstaina. 

Kirjastoverkoston kehitys- ja strategiasuunnitelmassa vuodelta 2017 esitellään vaihtoehtoisia visioita ja muutoksia Pedersören kunnan kirjastotoiminnalle. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta on tehnyt periaatepäätöksen, jonka mukaan yksiköt, joiden uloslainaus on alle 3 500 lainaa vuodessa kolmen vuoden ajan, suljetaan lopullisesti. Sundby on alittanut tämän rajan vuosina 2017, 2018 ja 2019. 

Kuluvana vuonna koronaviruspandemia on nopeuttanut kestävää ja lopullista päätöstä laina-aseman tulevaisuudesta. Kuten kaikki muutkin kirjastot, Sundby skolanissa sijaitseva lainausasema suljettiin 18. maaliskuuta, hallituksen päätöksen mukaisesti koronaviruksen leviämisen estämiseksi.  

1. kesäkuuta 2020 Pedersören kirjastoyksiköt avattiin uudelleen, mutta Sundbyn lainausasema on pysynyt suljettuna. Syynä on, että tila on niin pieni, että henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuutta ei voida taata. Koska koronatilanne edelleen on epävarma ja Sundby skola toimii samoissa tiloissa, lautakunta katsoo, että lainausaseman avaaminen tänä syksynä ei ole järkevää.

Lautakunta hyväksyi myös kulttuuripäällikkö Ulrika Stenmarkin ehdotuksen sulkea yksikkö lopullisesti vuodenvaihteesta.

Pysyvä sulkeminen nähdään välttämättömänä rakenteellisena toimenpiteenä, joka hyödyttää koko kirjastojärjestelmää. Tavoitteena on ylläpitää vahvaa kirjastotoimintaa, joka pystyy vastaamaan nykypäivän vaatimuksiin ajankohtaisesta kirjastotoiminnasta. 

Kunnan kirjasto tule palvelemaan Sundby skolan oppilaita yhteistyössä erikoiskirjastonhoitajan Lisa Ahlvikin kanssa sekä tarjoamalla kirjalaatikkoja. 

Palautuslaatikko on toistaiseksi käytettävissä, mutta lainausaseman ainesto viedään pois mahdollisimman pian. 

Sundbyn lainausaseman asiakkaat ohjataan Sandsundin kirjastoon ja Pännäisten kirjastoon.

Sundbyn laina-aseman tilastot:

  • 2016: 3 723 lainaa
  • 2017: 2 952 lainaa
  • 2018: 2 203 lainaa
  • 2019: 2 143 lainaa
  • 2020: 533 (1.1 .–18.3.2020)

Tämän vuoden tilastotiedot ovat harhaanjohtavia koronatilanteen vuoksi, mutta lainojen määrä on ollut alle 3 500 jo ennen vuotta 2018.