Ajankohtaista Sata vuotta järjestelmällistä kansallispukutyötä
27.10.2022
Kaksi naista valmistelee kansanpukunäyttelyä pääkirjastossa. Toinen heistä laittaa myssyn paikoilleen.

Kansalaisopiston tuntiopettaja Britt Östman ja Bragen kansallispukukonsultti Maria Lindén laittoi kaikki valmiiksi näyttelyn avauspäivään 27.10.2022.

Sata vuotta järjestelmällistä kansallispukutyötä

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun järjestelmällinen kansallispukutyö aloitettiin suomenruotsalaisessa kansankulttuuriyhdistyksessä Föreningen Bragessa. Juhlavuoden kunniaksi Brage on koonnut näyttelyn kansallispukutyön historiasta.

Kiertävä näyttely on rantautunut Pedersören pääkirjastoon.

Näyttelyssä esitellään kansallispukuja kuvilla ja aikajanan avulla kerrotaan seuran sadan vuoden järjestelmällisestä pukutyöstä. Pännäisissä nähdään paikalliset kansallispuvut Ähtävältä, Purmosta ja Pedersörestä. Pedersören kansalaisopiston tuntiopettaja Britt ja Brages pukukonsultti Maria valmistelivat näyttelyn keskiviikkona.

Kansallispuku on juhlapuku, joka on kooste rahvaan käyttämistä juhla-asuista. Esikuvamateriaalia löytyy museoista ja maalauksista. Naisen pukuun kuuluu päähine, paita, liivi, röijy, hame, esiliina, huivi, tasku, sukat ja kengät. Miehen pukuun kuuluu päähine, paita, huivi, liivi, takki, polvihousut tai pitkät luukkuhousut, sukat, kengät ja helavyö.

Näyttelyaika 27.10-30.10.2022. Paikka: Pääkirjasto Pännäisissä.