Ajankohtaista Pedersören nuorisotoimisto järjestää lapsiparlamentin
12.11.2020
Koululaiset istuvat luokkahuoneessa, yksi oppilas lähikuvassa.

Jokainen koulu on voinut valita lapsiparlamentin kokoukseen edustajan vuosiluokalta 5 tai 6. Kuva: Malin Henricson

Nuorisotoimisto järjestää lapsiparlamentin 

Pedersören nuorisotoimisto järjestää kunnan ensimmäisen lapsiparlamentin tiistaina 17. marraskuuta osana valtakunnallista lapsen oikeuksien viikkoa. Lapsiparlamentti keskustelee välituntiaktiviteeteista ja toiveista koskien koulun jälkeen järjestettävää kerhotoimintaa.

Lapsen oikeuksien viikon 16.–22.11.2020 huomioiminen on yksi osa Suomen Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallin mukaista kehitystyötä, jota Pedersören kunta tekee. Pedersöre aloittaa virallisen yhteistyön Unicefin kanssa 26. marraskuuta, mutta kunnan sektorit ovat jo alkaneet ottaa käyttöön työtapoja, jotka edistävät lapsiystävällisyyttä.

Lapsiparlamentti on oikeastaan nuorisoneuvoston idea. Kun Pedersöre haki mukaan Unicefin Lapsiystävällinen kunta -ohjelmaan, nuorisoneuvosto oli sitä mieltä, että olisi hyvä alkaa osallistaa kunnan nuorempia lapsia. Sen nuorisosihteeri Mari-Louise Rönnqvist on ottanut huomioon.

– Nuorisoneuvosto oli sitä mieltä, että lapsiparlamentti olisi hyvä tapa saada vastauksia lapsia koskeviin kysymyksiin ja lisäksi lapsiparlamentti olisi portti nuorisoneuvostoon; tapa levittää tietoa nuorisoneuvoston olemassaolosta, Rönnqvist sanoo.

Hän ajatteli järjestää lapsiparlamentin jo keväällä, mutta korona pilasi suunnitelmat. Nyt on uuden yrityksen vuoro, ja lapsiparlamentti järjestetään sähköisessä muodossa viestintätyökalu Zoomin kautta.

Jokainen koulu on voinut valita kokoukseen edustajan vuosiluokalta 5 tai 6. Rönnqvist on pyytänyt osallistujia keskustelemaan etukäteen omissa kouluissaan siitä, mitä oppilaat tapaavat tehdä välitunneilla ja mitkä aktiviteetit ovat suosituimpia. Kokouksen aikana heillä on mahdollisuus toivoa uusia aktiviteetteja, välineitä ja iltapäiväkerhoja kouluun. 

– Meillä aikuisilla saattaa olla mielikuva siitä, millainen toiminta olisi sopivaa lapsille. Mutta on vaikea tietää, mitä he oikeasti haluavat, Rönnqvist sanoo.

Lapsilla on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä toisilleen.

Lapsiparlamentista on tarkoitus tulla toistuva tapahtuma, joka järjestettäisiin kaksi kertaa vuodessa. Rönnqvist toivoo, että fyysinen kokous voidaan järjestää keväällä 2021, jotta lapset voivat tavata toisensa.

Teksti: Malin Henricson, tiedottaja

Teemaviikon logo, keltainen pallo, jolla on teksti "lapsen oikeuksien viikko".

Teemaviikko Lapsella on oikeus tulevaisuuteen

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. 

Teemaviikkoon voi osallistua kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa sekä vapaa-ajan harrastusten piirissä. Mukaan teemaviikkoon voivat lähteä myös järjestöt, kunnat ja seurakunnat.

Viikkoa vietetään vuosittain marraskuussa kansainvälisen Lapsen oikeuksien päivän aikaan. Tänä vuonna viikkoa vietetään 16.-22.11.2020.

Teemaviikon järjestää lapsi- ja nuorisojärjestöjen, lapsiasiavaltuutetun toimiston, seurakuntien ja valtion toimijoiden lapsen oikeuksien viestintäverkosto. Viikko järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2018. Vuonna 2020 viikon teemana on lapsen oikeus tulevaisuuteen.    

Lisätietoja: Lapsen oikeuksien viikko ja Teemaviikko Lapsen oikeus tulevaisuuteen.