Ajankohtaista Pedersöre osallistuu miljoonahankkeeseen – tavoitteena lasten ja nuorten osallisuuden lisääminen
5.2.2021

Pedersöre osallistuu miljoonahankkeeseen – tavoitteena lasten ja nuorten osallisuuden lisääminen

Riihimäki, Hämeenlinna, Vaasa, Kristiinankaupunki ja Pedersöre ovat saaneet valtiovarainministeriön rahoituksen yhteiseen hankkeeseen, jonka tavoitteena on kuntapalvelujen ja toimintatapojen pysyvä parantaminen entistä asukaslähtöisimmiksi. 

Ministeriö on myöntänyt Avoin kunta: toiminnan strateginen uudistaminen asukas keskiössä -hankkeelle runsaan miljoonan euron rahoituksen tämän vuoden tammikuun ja ensi vuoden lokakuun väliseksi ajaksi. 

– Käynnistämme kokeiluja ja kannustamme sekä koulutamme työntekijöitä oman työnsä kehittämiseen yhdessä asukkaiden kanssa, Riihimäen kaupungin talous- ja hallintojohtaja Kari Ora sanoo. 

Osallistujakunnat tavoittelevat pysyviä toimintatapauudistuksia ja asiakaslähtöistä palvelutuotantoa. Digitalisaatiota edistetään erityisesti sivistys- ja hyvinvointialojen palvelujen tuottamisessa, osallistamisessa ja etätyön mahdollistamisessa. Samalla lisätään lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon.​ 

– Luomme mallit ja sähköiset työvälineet avoimeen ja osallistavaan toimimiseen sekä muutamme toimintakulttuuria niin, että mahdollisimman moni osaa toimia avoimesti, Ora kertoo. 

Hankkeessa mukana olevilla kunnilla tulee kullakin olemaan oma painopistealueensa. Pedersöressä kehitystyön lähtökohta tulee olemaan Unicefin lapsiystävällinen kunta-malli ja tarkoituksena on kehittää vuorovaikutusta Pedersören kunnan sekä lasten ja nuorten välille ja osallistaa heitä heitä koskevaan päätöksentekoon. Ensimmäisessä vaiheessa kohderyhmänä toimii suomenkieliset lapset vuosiluokilta 1–6, mutta ajatuksena on laajentaa tämä koskemaan kaikkia kunnan lapsia ja nuoria myöhäisemmässä vaiheessa.

– Lähdemme hieman tuntemattomille vesille, tulemme kokeilemaan erilaisia ratkaisuja lasten ja nuorten osallisuuden lisäämiseksi. Kouluissa tämä on tuttua ja osoittautunut erittäin merkitykselliseksi, kunnallisella tasolla eri toimijoiden kesken tästä ei ole niin paljoa aiempaa kokemusta. Harkitsemme eräänlaisen lapsille ja nuorille suunnatun kunta-applikaation rakentamista, mutta lopputulos voi olla myös jotain muuta, kertoo Mika Järvinen, koulutoimenjohtaja Pedersören suomenkielisestä koulutoimesta.

Ministeriön myöntämien valtionavustusten tarkoituksena on tukea digitalisaatiota, jolla uudistetaan kuntien toimintatapoja sekä asiakaslähtöisyyttä ja synnytetään mahdollisia kustannussäästöjä. Kunnille tarkoitettua avustusta myönnettiin kaikkiaan 29 hankkeelle, joista suurin osa on kuntien yhteistyöhankkeita. 

Lisätiedot: 

Mika Järvinen, koulutoimenjohtaja, Pedersören kunta, puh. 044 755 7603
Kari Ora, talous- ja hallintojohtaja, Riihimäen kaupunki, puh: 050 500 19 45
Jouni Jäkkö, tietohallintojohtaja, Hämeenlinnan kaupunki, puh. 050 465 8242
Suvi Aho, aluepalvelupäällikkö, Vaasan kaupunki, puh. 050 326 8877
Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad, hallintosihteeri, Kristiinankaupunki, puh. 040 675 5011