Ajankohtaista Pedersheim oli viides laatuaan vuonna 1979
2.9.2019

Pedersheim oli viides laatuaan vuonna 1979

Pedersheim i Bennäs.
Pedersheim täyttää 40 vuotta. Vuosijuhla ja tupaantuliaiset remontin jälkeen vietetään lauantaina 7. syyskuuta.

Juuri peruskorjattu Pedersheim- hoitokoti Pännäisissä täyttää 40 vuotta. Kiinteistö vihitään uudelleen käyttöön lauantaina 7. syyskuuta. Samana päivänä yleisö on tervetullut avoimet ovet-tapahtumaan.

Historiallisilla silmälasilla katsottuna Pedersheim oli yksi uuden suurkunnan ensimmäisistä suurista rakennushankkeista, kun Pedersöre, Ähtävä ja Purmo liittyivät yhteen vuonna 1977.

– Pedersheim sisällytettiin kuntaliitossopimukseen. Rakensimme vanhainkodin Pännäisiin, hiihtokeskuksen Lappforsiin ja uimarannan Narsiin, muistaa kunnanvaltuuston silloinen puheenjohtaja Boris Renlund.

Mutta Pedersheimistä ei tullut mikään tavallinen vanhainkoti. Siitä tuli sen sijaan vanhuksille tarkoitettu palvelukoti, jossa asukkaat maksoivat itse vuokransa, ruokansa ja lääkkeensä. Se oli aikanaan melko ainutlaatuinen ratkaisu. Samanlaisia palvelukoteja oli Suomessa vain neljä, kolme Helsingissä ja yksi Närpiössä.

Pedersören silloinen kunnanjohtaja Hans A Enkvist suosi nykyaikaisempaa hoitomuotoa.

– Sosiaalilautakunta piti parempana normaalia vanhainkotia, mutta palvelukotimuoto osoittautui todella hyväksi, kertoo Pedersören tuolloinen sosiaalisihteeri Stefan Näse.

Pedersheimin ansiosta Pedersöre pystyi tarjoamaan vanhuksilleen hoitopaikkoja omassa kotikunnassa. Aikaisemmin Pedersören asukkaat hoidettiin vanhainkodeissa naapurikunnissa, Solkullassa Pietarsaaressa ja Östervallissa Uusikarlepyyssä.

Pedersheimissä oli alussa 46 huonetta. Näse muistaa, että kiinnostus oli suuri, mutta monet jonossa olevat henkilöt olivat nykypäivän näkökulmasta nuoria, 65–70-vuoden ikäisiä. Näsen mukaan jonotilannetta ei voida verrata vanhusten hoitopaikkojen tarpeeseen nykyään.

– Muistan, että Pedersheimin johtokunta päätti hankkia vannesahan Pedersheimin askarteluhuoneeseen. Puhumme siis aivan toisesta maailmasta, Näse sanoo.

Pedersheimiä on sittemmin kehitetty ja laajennettu. Viimeisin laajennus valmistui remontin yhteydessä keväällä. Nykyään Pedersheim tarjoaa 60 hoitopaikkaa Alinan, Selman, Fridan ja Lilla Fridolfin (intervallihoito) osastoilla.

Terapirummet Puerto Rico i Pedersheim.
Varajohtaja Auli Itämäki seisoo Puerto Rico-huoneessa, jossa Pedersheimin asukkaat voivat unelmoida oleskelevansa lämpimämmillä leveysasteilla.

Stefan Näse pitää lyhyen puheen, kun Pedersheim vihitään uudelleen käyttöön remontin jälkeen lauantaina 7. syyskuuta. Samalla juhlitaan toiminnan 40-vuotisjuhlaa. Avajaiset on tarkoitettu vaan kutsuvieraille.

Yleisölle Pedersheim avaa ovensa myöhemmin samana päivänä, klo 14.30–17.00. Vierailijat saavat tutustua remontoituihin tiloihin ja nauttia ohjelmasta ja välipaloista sekä sisällä että ulkona.

Teksti och kuva: Malin Henricson, Pedersören kunnan tiedottaja