Ajankohtaista Lappforsin lainausasema suljetaan heinäkuun alussa
17.2.2023
Lappforsin lainausaseman sisätilat. Kirjastohyllyjä, kirjoja ja lainaustiski.

Lappforsin lainausaseman olko-ovet suljetaan lopullisesti 1. heinäkuuta 2023 alkaen. Kuva: Katarina Barkar

Lappforsin lainausasema suljetaan heinäkuun alussa

Lappforsin laina-aseman lainausluvut ovat liian alhaiset. Kirjastoyksikkö suljetaan lopullisesti 1.7.2023.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi sinettinsä toiminnan lopettamiselle torstaina pidetyssä kokouksessaan, mutta keskustelua on käyty jo pitkään. Vuonna 2018 tehtiin periaatepäätös, jonka mukaan yksiköt, joiden uloslainaus on alle 3 500 lainaa vuodessa kolmen vuoden ajan, suljetaan lopullisesti. Lappforsin laina-asema on alittanut tuon kipurajan reilusti vuosina 2019–2022. Viime vuonna yksikkö kirjasi 2 095 lainaa.

Lainausasema on ollut auki kuusi tuntia viikossa talvikaudella, ja kesällä kuusi tuntia joka toinen viikko. Yksikkö on kärsinyt henkilöstöpulasta ja aineistokuljetukset ovat vaatineet paljon resursseja.

Pysyvä sulkeminen nähdään välttämättömänä rakenteellisena toimenpiteenä, joka hyödyttää koko kirjastotoimea. Tavoitteena on vahva kirjastotoimi, joka pystyy vastaamaan nykypäivän vaatimuksiin ajantasaisesta kirjastotoiminnasta. 

Kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Ulrika Stenmark huomauttaa, että kirjastolla on velvollisuus jakaa resursseja niin, että ne hyödyttävät mahdollisimman monia. Silloin ei valitettavasti ole edellytyksiä jatkaa Lappforsin lainausaseman toimintaa nykyisessä muodossaan.

– Ymmärrämme, että päätös on ikävä lainausaseman asiakkaiden mielestä. Meillä on ollut uskollisia asiakkaita, jotka ovat vierailleet yksikössä säännöllisesti. Tietysti toivomme, että voimme tarjota näille asiakkaille kirjastopalvelua muissa muodoissa ja muissa yksiköissä, Stenmark sanoo.

Lappforsin asiakkaat ohjataan ensisijaisestii Yli-Ähtävän kirjastoon, joka muutti uusiin ja tarkoituksenmukaisempiin tiloihin vuonna 2022. Yli-Ähtävällä aineistovalikoima on laajempi ja yksikkö toimii myös omatoimikirjastona, mikä lisää palvelun saatavuutta käyttäjille.

Lappforsin yksikön asiakkailla on myös mahdollisuus käyttää Pedersören kirjastojen sähköisiä palveluita.

Lautakunnan jäsen Glenn Häger ehdotti kokouksessa, että lainausasemaa ei pitäisi sulkea. Hänen ehdotuksensa ei saanut tukea. Häger ilmoitti pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

 

Lappforsin laina-aseman tilastot 2019–2022:

  • 2019: 3 393 lainaa
  • 2020: 1 527
  • 2021: 2 287
  • 2022: 2 095

Lisätietoja antaa kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Ulrika Stenmark, 06-7850 284, ulrika.stenmark@pedersore.fi.