Ajankohtaista Pedersöre lähtee kehittämään lapsiystävällisyyttään
22.11.2019

Pedersöre lähtee kehittämään lapsiystävällisyyttään

Kvinna klädd i svart kappa står på en daghems gårdsplan.
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Johanna Holmäng iloitsee Unicefin päätöksestä ja toivoo lapset mukaan kunnan päätöksentekoon.

Pedersören kunta on valittu Suomen Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malliin. Pedersören ja Unicefin välinen yhteistyö käynnistyy syksyllä 2020.

Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallissa aloittaa vuonna 2020 peräti 18 uutta kuntaa, joista Pedersöre on yksi. Ennestään mallissa on 19 kuntaa.

Malli auttaa kuntia edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Se perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja Unicefin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin. Mukana olevat kunnat sitoutuvat pitkäjänteiseen kehittämistyöhön lasten parhaaksi.

Siihen Pedersören kunta on valmis, kunnanjohtaja Stefan Svenfors vakuuttaa.

– Suhtaudumme tähän vakavasti. Työ ei valmistu kerralla, vaan kyseessä on jatkuva prosessi, johon osallistuvat kaikki toimialat ja valtuutetut, Svenfors sanoo.

Catarina Herrmans, varhaiskasvatuksen johtaja, korostaa, ettei Pedersören tavoitteena on saada hienoa leimaa.

– Teemme jo paljon työtä lasten hyväksi. Kyse on nyt uuden toimintatavan toteuttamisesta koko kunnan toiminnassa, kaikki toimialat mukaan lukien, Herrmans sanoo.

Lapsiystävällisessä kunnassa lapsen oikeudet toteutuvat jokaisen alle 18-vuotiaan arjessa.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että lasten ja nuorten tietämys omasta arjestaan vaikuttaa kunnan päätöksentekoon ja palvelujen kehittämiseen. Kunta tekee lapsivaikutusten arviointia lapsia koskevista päätöksistä, ja lasten oikeus riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista näkyy kunnan talousarviossa. Jokaisella lapsella on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja käyttää palveluita.

Pedersören kunta haki mukaan Unicefin malliin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Johanna Holmängin tekemän valtuustoaloitteen pohjalta. Holmäng iloitsee Unicefin päätöksestä ja toivoo lapset mukaan kunnan päätöksentekoon.

– Lasten mielipiteiden kuunteleminen tekee meistä aikuisista viisaampia ja auttaa meitä tekemään järkeviä päätöksiä, hän sanoo.

Unicefin malli antaa kunnalle mahdollisuuden arvioida rutiinejaan ja prosessejaan sekä nostaa lapsiystävällisyyttään uudelle tasolle.

– Olen ylpeä siitä, että panostamme lapsiimme. Se sopii hyvin yhteen panostuksiimme lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten estämiseksi, Holmäng sanoo.

Hän on puheenjohtaja ryhmässä, joka valmistelee Pedersören uutta toimintasuunnitelmaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten estämiseksi.

Holmäng huomauttaa, että lasten etuihin keskittymistä tarkoittaa myös vanhempien hyvinvoinnin huomioon ottamista.

– Meidän pitäisi tukea vanhemmat, raskaudesta alkaen läpi lasten murrosikää, hän sanoo.

Malliin lähteneet kunnat voivat saada Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahden vuoden kehittämistyön jälkeen. Tunnustus on myönnetty tähän mennessä 13 kunnalle.

Pedersören kunta tulee keväällä 2020 nimittämään koordinaatioryhmän, johon valitaan sekä luottamushenkilöitä että eri toimialojen edustajia.

  • Vuoden 2020 uudet kunnat ovat Eurajoki, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Kauhajoki, Keuruu, Kotka, Lapinjärvi, Leppävirta, Liminka, Loppi, Loviisa, Maalahti, Outokumpu, Pedersöre, Porvoo, Ranua ja Riihimäki. Ennestään Lapsiystävällinen kunta -mallissa on 19 kuntaa. Uusien kuntien aloitettua mallin piirissä on lähes 30 prosenttia Suomen lapsista.

Lisätietoja:
Kunnanjohtaja Stefan Svenfors, stefan.svenfors@pedersore.fi, puh. 050–5120 420.
Varhaiskasvatusjohtaja Catarina Herrmans, catarina.herrmans@pedersore.fi, puh. 044–5850 201.
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Johanna Holmäng, johanna.holmang@pedersore.fi, puh. 050–337 7093.

Johanna Laaja, Suomen UNICEF, asiantuntija, 040 721 1515, johanna.laaja@unicef.fi
Lisää tietoa Lapsiystävällinen kunta -mallista: www.unicef.fi/unicef/tyomme-suomessa/lapsiystavallinen-kunta-projektiesittely/