Ajankohtaista Ähtävänjoen vesitilanne
26.8.2020
Ähtävän joki, jossa vedenkorkeus on erittäin matala.

Ähtävänjoki kuvattu Gersissä, Ähtävällä 26.8.2020. Kuva: Rolf Söderman

Ähtävänjoen vesitilanne

Monet Pedersören asukkaat ovat viime aikoina havainneet, että Ähtävänjoen vesi on poikkeuksellisen sameata ja väriltään ruskeaa. Lisäksi vedenpinta on ajankohtaan nähden huomattavasti alempi kuin normaalisti.

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio kertoo, että epätavallisen alhainen vedenkorkeus koskee koko vesistöjärjestelmää Lappajärveltä alkaen, Luodonjärveen saakka.

Se tarkoittaa, että Ähtävänjoen virtaamaa ei voida lisätä muuttamalla Ähtävänjoen säännöstelyä. Matala vedenkorkeus on edesauttanut sinilevien esiintymistä Evijärvellä. Se aiheuttaa alavirrassa sameaa vettä.

Kevään ja alkukesän kuiva ja kuuma sää on johtanut siihen, että sadevesi imeytyy nopeasti maahan ja sadeveden siirtyminen vesistöihin viivästyy.

Tilanne paranee ainoastaan siten, että saamme suuria määriä vesisateita tasaisissa annoksissa.

Ely-keskus tarkkailee jatkuvasti Ähtävänjoen vedenlaatua. Viimeisin näytteenotto tapahtui 10. elokuuta 2020. Näytteet osoittavat värin, raudan, sameuden ja kokonaisfosforin kannalta kohonneita arvoja. Näkösyvyys oli 0,7 m ja pH-arvo normaali (6,9).