Ajankohtaista lapsille ja nuorille Att hålla i traditioner
22.2.2024
En festlokal med dämpat ljus. Det dansar flera par på golvet.

Att hålla i traditioner

Självständighetsbalen är en mångårig tradition i Pedersöre gymnasium och den förgyller såväl studerandes som lärares tillvaro. Balen hålls årligen i slutet av höstterminen, i månadsskiftet november-december. Det är en kväll fylld av dans, god mat, livemusik och samvaro.

En bal kräver mycket planering och arbete i form av talkokraft. Gymnasiets studerandekår håller i trådarna för planeringen och genomförandet. Inför balen ska stora mängder mat inhandlas, möbler flyttas och band fixas. Till balen brukar även en fotograf anlitas, vars bilder studerande sedan får tillgång till.

Långa balklänningar och kostymer pryder studerande som kommer från skolorna Pedersöre gymnasium, Jakobstads gymnasium, Sursik skolas årskurs nio samt Yrkesakademins enhet i Bennäs. För niorna är balen en bra möjlighet till en inblick i gymnasielivet och samvaron.

Balen brukar inträffa samtidigt som PG:s vänskola Lycée Philippe Lamour besöker oss från staden Nimes i södra Frankrike. Besöket är en del av ett utbyte skolorna emellan, och fransmännen bor hos PG:studeranden under vistelsen. Utbyteseleverna är inbjudna till balen, vilket brukar sägas vara en höjdpunkt på deras resa. Detta är även en chans för finländska och franska studerande att komma varandra närmare och knyta vänskapsband.

Vid 00:00 avrundas balen, och studeranden hjälps åt att städa undan och ställa allt till rätta. Förhoppningsvis är balen ett fenomen som kommer leva kvar i Pedersöre Gymnasiums traditioner länge framöver.

I PG får man åka till Helsingfors på studieresa. På fritiden är det fritt att göra vad man vill i Helsingfors. Till exempel gå och äta god mat, göra olika aktiviteter och ha roligt med sina vänner.

Text & foto: studerande i Pedersöre gymnasium

Två festklädda flickor fotograferade uppifrån. Den ena håller i en telefon.