Ajankohtaista Vuoden yrittäjä Jeriko gård kunnioittaa käden työtä
8.10.2025
Mies ja nainen, jotka hymyilevät kameralle leipomon sisällä.

Vuoden yrittäjä Jeriko gård kunnioittaa käden työtä

Jeriko gård on osoittanut, että maaseudulla voi pyörittää menestyvää tilaleipomoa uudenlaisella ajattelutavalla, vahvalla uskolla käsityöhön ja itse tuotettuihin raaka-aineisiin sekä kovalla työllä. Yritys saa Pedersören Vuoden yrittäjä -palkinnon 2025.

Pedersören kunnan palkintoraati nostaa esiin, että Jeriko gård on toimintansa kautta herättänyt kiinnostusta maaseutua ja sen mahdollisuuksia kohtaan. Kiviuunileipomo ja kahvila ovat 4,5 vuodessa nostaneet sekä Ala-Ähtävän että Pedersören kartalle, ja siitä on kehittynyt paikka, johon tullaan kauempaakin. Hapanjuurileipien ja makeiden leivonnaisten lisäksi leipomon kesäaamiaiset ovat nousseet menestyksekkääksi konseptiksi. Sekä vuonna 2025 että 2024 Jeriko gårdilla tarjoiltiin sesonkiaikana 3 000 aamiaista, ja leipomoon muodostui ajoittain pitkiä jonoja.

Yrittäjäpariskunta Markus ja Camilla Smeds iloitsevat asiakkaiden vastaanotosta.

– Olemme kiitollisia, että ihmiset löytävät meille, sanoo Markus Smeds.

Camilla muistelee ensimmäistä kesää, jolloin hän katseli pihalle ja ihmetteli, kuinka ihmiset näyttivät viihtyvän ja nauttivan olostaan.

– Suurin yllätys on se, että leipomosta on tullut kohtaamispaikka, jossa ihmiset tapaavat ja seurustelevat. Kahvilatoiminta on kasvanut enemmän kuin osasimme odottaa. Tänä kesänä meillä on ollut myös enemmän suomenkielisiä asiakkaita, hän kertoo.

Camilla on intohimoinen hapanjuurileipäleipuri, kun taas Markusta motivoi se, että tilan viljaa voidaan käyttää tuotteissa, jotka myydään suoraan asiakkaille.

– Viljelijänä tuntuu merkitykselliseltä, että puolet käyttämästämme jauhosta tulee omasta viljasta, Markus sanoo.

Alun perin Markus ei aikonut osallistua leipomon käytännön töihin – mutta hän on silti se, joka lämmittää uunia ja paistaa leivät ja sämpylät leipomon aukiolopäivinä.

– Kuin kukko kanatarhassa, Markus sanoo hymyillen.

Pariskunnalla oli jo vuonna 2013 haaveena perustaa leipomo, mutta intensiiviset taaperovuodet ja rahoituksen puute lykkäsivät suunnitelmia. Vasta vuonna 2020 hanke lähti kunnolla liikkeelle. Leipomo valmistui vuotta myöhemmin. Jotkut epäilivät, että Ala-Ähtävällä toimiva leipomo ei voisi menestyä – ja myös Camilla ja Markus kokivat epävarmuutta. Viime hetkellä oli epäselvää, saisivatko he rahoitettua 25 tonnia painavan kiviuunin.

– Silloin tuntematon mies soitti ja tarjosi lainaa. Sanoin, ettei hän voi lainata meille rahaa, hän ei tunne meitä. Mies vastasi: ”Mutta Herra tuntee teidät”, kertoo Markus, joka on kokenut ylhäältä tulevaa ohjausta myös muina ratkaisevina hetkinä.

Miehen yllättävän tarjouksen ansiosta he saivat hankittua kiviuunin, joka muurattiin paikan päällä kahden viikon muurileirin aikana.

Tätä taustaa ja muita tietä reunustavia haasteita vasten Vuoden yrittäjä -tunnustuksen saaminen tuntuu merkitykselliseltä.

– Tämä on ennen kaikkea tunnustus toiminnallemme ja tuotteillemme. Koska kunnassa on niin paljon taitavia yrittäjiä, emme pidä tätä itsestäänselvyytenä. Olemme iloisia ja liikuttuneita, Camilla sanoo.

Hän korostaa myös työntekijöiden osuutta menestyksessä.

– He ovat taitavia eri asioissa ja antavat meille hyvää vetoapua, Camilla sanoo.

Yrittäjät ovat avoimia uusille ideoille ja yhteistyölle. Kesän suosittu tapahtuma ”Illallinen pellolla” järjestettiin yhdessä paikallisen ruokayrittäjän kanssa. Kahden heinäkuun illan aikana yhteensä 140 henkilöä nautti illallista taivasalla.

– Se oli hauska juttu, josta saimme hyvää palautetta, Camilla sanoo.

Pariskunta on harkinnut laajentamista muille paikkakunnille, mutta toistaiseksi he keskittyvät vahvistamaan toimintaa Ala-Ähtävällä. He tavoittavat asiakkaita muualla markkinoiden, REKO-renkaiden ja itsepalvelukioskien kautta.

He kiittävät kaikkia asiakkaita tuesta vuosien varrella – se antaa voimaa jatkaa. Markus on myös iloinen mahdollisuudesta tarjota asiakkaille tilaisuus viipyä hieman pidempään, antaa lasten leikkiä ja käydä katsomassa tilan kanoja, lainattuja kaneja ja lampaita.

– Parasta on tuoda iloa arkeen ja saada ihmiset viihtymään ja viipymään, hän sanoo.

Aita, jossa on kyltti, jossa lukee Jeriko gård. Taustalla näkyy talo, jossa leipomo sijaitsee.

Lyhyesti Jeriko gårdista

  • Puulämmitteinen kiviuunileipomo, jossa leivotaan hapanjuurileipää, muita leipiä ja makeita leivonnaisia.
  • Toiminta alkoi vuonna 2021.
  • Yrittäjinä Camilla ja Markus Smeds, Smedsin tilan viljelijöitä 11. sukupolvessa.
  • Sijaitsee Ala-Ähtävällä.
  • Yrityksellä on nyt 5 työntekijää, sesonkiaikana työvoima yli kaksinkertaistuu.
  • Tilalla viljellään myös mansikoita ja viljaa, joita käytetään leipomossa.
  • Nimellä Jeriko gård on historia sinänsä. Nimi sai alkunsa Markuksen saamasta vahvasta tunteesta – vaikka nimi ei aluksi tuntunut sopivan Ala-Ähtävällä sijaitsevaan tilaan. Mutta verkkohaku osoitti, että sana tarkoittaa muun muassa ”tuoksujen paikkaa” ja se vakuutti hänet.

 

Vuoden yrittäjä – perustelut

Vuoden yrittäjä on suhteellisen nuori yritys, joka kovassa kilpailussa on noussut menestykseen innovatiivisuudella, rohkeudella ja uskolla aitoon tekemiseen. Yritys on rakentanut kukoistavan leipomotoiminnan tyhjästä kovalla työllä, hyvillä ideoilla, uusilla elementeillä ja rakkaudella käsityöhön.

Liikeideallaan he ovat herättäneet kiinnostusta maaseutuun ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin sekä nostaneet Ala-Ähtävän ja Pedersören kartalle.

Puulämmitteinen uuni – jossa leivät paistetaan suoraan kivialustalla – on toiminnan ydin ja herkullisten leivonnaisten salaisuus.

Pedersören kunta haluaa erityisesti korostaa yrityksen innovatiivista itseluottamusta, joka on kantanut pitkälle lyhyessä ajassa.

Vuoden yrittäjä 2025 on Jeriko gård.